Terug naar overzicht

Op deze school had je willen zitten toen je jong was

Categorie
Fotografie
Tekst Ingrid Donsu
Op deze school had je willen zitten toen je jong was

Hoe voed je je kinderen op tot evenwichtige, onafhankelijke en bedachtzame mensen? De documentaire ‘School Life’ laat zien hoe twee bevlogen onderwijzers op een Engelse kostschool hun uiterste best doen om ze de verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun eigen leven.

Net als Zweinstein

Een stuk boven Dublin, omgeven in alle rust door veel groen, ligt Headfort, de enige kostschool voor het basisonderwijs van Ierland. Kijkend naar het statige 18e eeuwse gebouw, bevolkt door kinderen in uniformen, popt direct de gedachte aan Harry Potters Zwijnstein op. Alleen wordt er hier niet met stokken getoverd, maar met een gedegen klassieke opleiding, vermengd met sport en spel, en een waarbij elk kind op zijn of haar manier kan excelleren.

Popliedjes en wiskundeles

Een jaar lang wordt de hoogste klas gevolgd, bezien vanuit het bevlogen, oudere ouderwijsechtpaar John en Amanda Leyden. Net als bij hun collega’s staan niet zozeer de academische prestaties centraal, maar meer dat de kinderen, in de woorden van John, opgroeien tot “evenwichtige, onafhankelijke en bedachtzame” mensen, die “verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven”. Zijn aanpak daarin is zowel hun rationele denken te stimuleren als hun creativiteit. Wiskundeles geven gaat net zo soepel als popliedjes oefenen met de schoolband. Alles op ironische toon en vol geduld. Het laatste deelt Amanda met hem, maar zij reageert gepassioneerder vanwege haar geloof in de kracht van boeken. Haar klas leest ‘gewoon’ een stuk uit ‘Hamlet’, om hem daarna ‘gewoon’ op te voeren. Beide leraren letten er ook op, dat geen leerling buiten de groep valt. Wanneer dat bij de stille Eliza dreigt te gebeuren, grijpen ze direct in. Maar, wat ze met hun, met rasse schreden naderende pensioen aan moeten, hebben ze geen idee. Ze schuiven de gedachte daaraan liever voor zich uit.

Lofzang op goed onderwijs

Deze pakkende lofzang op goed onderwijs past naadloos in het rijtje van andere documentaires daarover: ‘De kinderen van juf Kiet’ (2016) en ‘Être et avoir’ (2002). Ze zijn allemaal niet alleen informatief of boeiend, maar doen je vooral verlangen naar je eigen schooltijd met die éne gedreven juf of meester! Met dit verschil: nu kunnen we eindelijk een kijkje nemen in een tot de verbeelding sprekende wereld, die van een kostschool Engelse stijl.

De film draait al een tijdje in de filmtheaters. Via de website van de distributeur, Pink Moon, kun je zien waar hij momenteel draait. De film is vanaf 7 december a.s. ook als DVD te koop. Misschien een idee om hem als cadeau voor de Kerstdagen te geven?

Bekijk hier vast de trailer:

 

Door anderen gelezen