Zeven fijne winterevents

Fotografie Door Dorien Vrieling
Zeven fijne winterevents Zeven fijne winterevents Zeven fijne winterevents

Zin om de kou te trotseren en iets te beleven? Ook hartje winter worden er allerlei fijne evenementen georganiseerd. Binnen én buiten: van het Amsterdamse lichtjesfestival tot een ontroerend theaterstuk over de liefde en een tentoonstelling over Boeddha.

Hoe mooi alles

Een liefde die bijna een leven lang duurde, daar gaat de voorstelling ‘Hoe mooi alles’ over. Het is een eerbetoon aan de dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke, die zeventig jaar lang het leven met elkaar deelden. Een ontroerende én geestige voorstelling, nog te zien tot en met februari.

Vivitalize

Het begin van het jaar is een mooi moment om je gewoonten eens onder de loep te nemen. Op de beurs Vivitalize staat een gezonde lifestyle centraal. Je kunt er luisteren naar lezingen over gezonde voeding en natuurlijke geneeskunde, maar ook over beweging en mindfulness. 21 januari, op een bijzondere locatie in Groningen: de Watertoren, bij het Noorderplantsoen.

Amsterdam Light Festival

Amsterdam laat zich van zijn mooiste kant zien tijdens het jaarlijkse lichtjesfestival. Door de hele binnenstad vind je verlichte daken, bruggen en lichtinstallaties, gemaakt door internationale kunstenaars. Je kunt de verlichte stad vanaf het water bekijken tijdens een speciale rondvaart, maar natuurlijk ook lekker langs de grachten struinen. Nog tot en met 22 januari!

Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR)

Van 25 januari tot en met 5 februari kun je in Rotterdam heerlijk wegzakken in het rode pluche: het is weer tijd voor het filmfestival. Niet alleen zijn er honderden films te zien, je kunt ook luisteren naar interviews en debatten met regisseurs, talkshows bijwonen en live performances en installaties bekijken die verspreid zijn over de stad. Goede aanleiding voor een dagje of weekend Rotterdam.

Poëzieweek

Op 26 januari is het Gedichtendag, en daarmee start de poëzieweek. In heel Nederland en Vlaanderen kun je in bibliotheken, cafés en boekhandels luisteren naar voordrachten en worden nieuwe stadsdichters benoemd. Bijvoorbeeld in Groningen, waar tijdens de Poëziemarathon op allerlei locaties dichters optreden.

De Boeddha 

Iedereen weet wel iets van Boeddha, maar wat maakt zijn verhaal zo fascinerend en hoe komt het dat zijn leer zo invloedrijk werd? Voor de tentoonstelling De Boeddha (de laatste kans om deze prachtige tentoonstelling te bezoeken – nog tot 29 januari te zien)  dook het Amsterdamse Tropenmuseum in het leven van de spiritueel leider. 100 verschillende Boeddhabeelden leiden je langs de geschiedenis van Boeddha en zijn volgelingen – van zijn geboorteplaats in Nepal tot de Indonesische Borobudur en het Nederlandse Tulpenboeddhisme.

Gluren bij de Buren

Over een gouden combinatie gesproken: tijdens woonkamerfestival Gluren bij de Buren kun je binnenkijken bij dat bijzondere huis in je buurt en –gratis- genieten van leuke opkomende bandjes en theatermakers. Zomaar op een zondagmiddag, op 19 februari, komt de stad tot leven. Gluren bij de Buren vindt tegelijk plaats in Amersfoort, Utrecht, Haarlem, Zutphen, Nieuwegein en de gemeente Gooise Meren. Ga voor meer informatie naar www.glurenbijdeburen.nl, of neem een kijkje op de Facebookpagina.

Volgend artikel
Filmtips voor het IFFR 2017
Filmtips voor het IFFR 2017