9 tekenen dat een burn-out op de loer ligt (voorkomen is beter dan genezen)

9 tekenen dat een burn-out op de loer ligt (voorkomen is beter dan genezen) 9 tekenen dat een burn-out op de loer ligt (voorkomen is beter dan genezen) 9 tekenen dat een burn-out op de loer ligt (voorkomen is beter dan genezen)

We zijn allemaal weleens moe of gestrest na een lange werkdag, maar als de moeheid of stress wel erg lang aanhoudt, is er een kans dat er meer aan de hand is. Met torenhoge burn-out cijfers is het goed om af en toe bij jezelf na te gaan of je nog helemaal lekker in je vel zit. Zo niet? Dan ben je nu nog op tijd om aan de bel te trekken.

Wie de media een beetje volgt, weet dat de burn-out-cijfers torenhoog zijn. En zelfs als je het nieuws niet op de voet volgt, ken je vast iemand in je omgeving die opgebrand thuis zit. Jonge vrouwen tussen de 25 en 35 jaar lopen het meeste risico op psychische vermoeidheid door het werk. Met perfectionisme, een onzekere arbeidsmarkt en lange werkdagen als de grootste boosdoeners. Het gekke: juist mensen die denken ‘dat overkomt mij niet’ zijn vaak de klos. Omdat ze steeds meer mensen in haar praktijk zag met dezelfde klachten, besloot de Britse psycholoog Sherrie Bourg Carter op psychologytoday.com de eerste tekenen van een burn-out op een rijtje te zetten. Ze zeggen daar niet voor niets: check yourself before you wreck yourself. Is dit lijstje iets te herkenbaar voor je? Dan is het slim om wat kleine dingen aan te passen in je werk of leven. Die kleine wijzigingen nu, zorgen ervoor dat je niet uit de bocht vliegt, maar gewoon lekker mee kan blijven rijden in de race. Op je eigen tempo.

1. Je bent eigenlijk altijd moe

Ik ken eigenlijk niemand die nooit uitgeteld is na een lange, intensieve werkdag. Dat is helemaal niet erg en hoort nu eenmaal bij het leven. Maar kom je dag na dag uitgeput thuis, waarna je amper meer puf hebt voor sociale activiteiten of het huishouden, is dat een teken dat er meer aan de hand is.

Tip: Probeer te kijken of je je (werk)dagen anders kunt indelen, overleg met je partner over huishoudelijke taken of kijk of je eventueel werkzaamheden kunt overdragen aan een collega. Dat is geen teken van zwakte, maar van kracht.

2. Het lukt je niet om goed te slapen

Lig je ’s avonds nog uren te piekeren voor je in slaap valt? Probeer dan bij te houden hoe vaak dit voorkomt. In het begin heb je hier misschien een of twee dagen per week last van, maar dit kan snel uitgroeien tot een dagelijks terugkerend probleem (en daar zit je natuurlijk niet op te wachten).

Tip: Probeer voordat je gaat slapen een kop rustgevende kruidenthee te drinken, laat de schermen vanaf twee uur voor bedtijd met rust en zorg voor een aardedonkere kamer.

3. Je bent vergeetachtig en kan je moeilijk concentreren

Een gebrek aan focus en verstrooidheid kunnen vroege tekenen zijn dat er teveel stress in je leven is. Wacht niet totdat het je helemaal niet meer lukt om taken gedaan te krijgen (dan heb je namelijk dus een burn-out), maar probeer juist voor dat stadium je rust te pakken.

4. Je hebt lichamelijke klachten

Kortademigheid, druk op de borst, duizeligheid of hoofdpijn. Veel mensen schenken weinig aandacht aan lichamelijke pijntjes en kiezen voor symptoombestrijding met paracetemol en advil. Maar wanneer je lijf het signaal geeft ‘tot hier en niet verder’ kunnen we daar maar beter naar luisteren.
NB. Zit je lichamelijk niet lekker in je vel? Neem dan vooral contact op met je dokter.

5. En je immuunsysteem lijkt je in de steek te laten

Wanneer we fysiek en mentaal uitgeput zijn, kost het ons afweersysteem steeds meer moeite ziektekiemen buiten te houden. Ben je vaak verkouden, grieperig of heb je andere klachten die met je immuunsysteem samenhangen? Dan is de kans groot dat er iets mis is.

6. Geen eetlust

Ben jij zo iemand die om vijf uur ’s middags ineens bedenkt dat je nog geen lunch op hebt? Kan een keer voorkomen. Maar als je structureel maaltijden overslaat wegens een gebrek aan eetlust, is dat geen goed teken.

Tip: Plan bewust tijd in voor lunch, nuttig een voedzame maaltijd en neem heel even afstand van je werk. Echt, daarna voel je je veel beter (en werk je ook nog eens een stuk productiever door).

7. Je voelt je vaak paniekerig, somber of boos

Zomaar uit je slof schieten tegen je partner of kind, extreem in paniek raken als je niet 1,2,3 je auto kan vinden in de parkeergarage of je uit het niets intens verdrietig voelen. We hebben allemaal weleens onze dag niet, maar gebeurt dit vaker dan normaal en voelt het alsof je de grip op je eigen emoties kwijtraakt? Dan is dat een duidelijk teken dat er iets aan de hand is.

8. Ondanks die lange werkdagen komt er nauwelijks werk uit je handen

Niets zo frustrerend als na een lange werkdag het gevoel hebben dat je nauwelijks iets gedaan gekregen hebt. Hoe hard en lang je ook werkt, wanneer je te gestrest bent, is de productiviteit vaak ver te zoeken en zie je jouw to-dolijst met het uur langer worden.

Tip: Op zo’n moment kun je beter afstand nemen van het werk, een wandeling maken of een ademhalingsoefening doen. Gun jezelf af en toe een break.

9. Je hebt geen plezier meer in je werk

Waar je ooit zo enthousiast was over je takenpakket, lukt het je nu niet meer met enthousiasme naar je werk te gaan. Als dat af en toe gebeurt, is er geen man overboord (we hebben allemaal weleens geen zin om te werken, toch?). Maar moet je jezelf dag na dag uit bed sleuren om naar werk te gaan? Dan is het tijd om je eens achter de oren te krabben. Werk is werk en hoeft heus niet altijd leuk te zijn, maar het moet ook geen reden tot ongeluk zijn.

Tip: Overleg eens met je baas over je takenpakket. Zijn er dingen die je kunt afstoten of taken die je leuk vindt en juist kunt oppakken? Wees open over hoe je je voelt. Zo kun je een andere koers inzetten.

Meer lezen?

Zit je niet lekker in je vel? Praat erover (niets is belangrijker).

Wil je gelukkiger worden op je werk? Misschien is de Happinez Werkgeluk training dan iets voor jou!

Volgend artikel
Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt
Ongelukkig door verveling: als een bore-out op de loer ligt