5 bijzondere lessen die je mee kunt nemen uit de coronatijd

5 bijzondere lessen die je mee kunt nemen uit de coronatijd 5 bijzondere lessen die je mee kunt nemen uit de coronatijd 5 bijzondere lessen die je mee kunt nemen uit de coronatijd

Twee maanden nadat we door corona ineens aan huis gebonden werden, komt nu het moment waarop er langzaam weer meer mag. En hoe fijn dat ook is, het voelt ook gek. Want de periode van minder vrijheid was, als je nu terugkijkt, niet op alle punten vervelend.

De extra tijd die je met je kinderen doorbracht bijvoorbeeld, was die eigenlijk niet heel bijzonder? En bracht het juist niet heel veel rust dat je gewoonweg niet van huis weg kón? Kortom, de periode in lockdown gaf ons ook mooie lessen. Daarom sommen we de lessen uit de coronatijd hieronder op, zodat je ze met je mee kunt nemen het ‘nieuwe normaal’ tegemoet.

1. Meegaan met verandering

Het leven is eigenlijk een aaneenschakeling van verandering. Maar door corona moesten we ons massaal aanpassen, in hele korte tijd. Als je ineens vanuit huis moet werken terwijl je je kinderen ook les moet geven, en je niet meer gewoon de hort op kunt of vrienden kunt zien, is dat behoorlijk aanpassen. Het leven zoals je het kende, was er plotsklaps niet meer. De verandering dwong om mee te veren, en dat is dus ook direct de les die we op kunnen pakken uit deze tijd. Hoe lastig het in het begin ook was, het sterkt te weten dat je met verandering om kunt gaan. Waarschijnlijk heb je manieren gevonden om de periode dragelijk te maken, ben je andere dingen gaan waarderen en kon je er misschien zelfs van genieten!

2. Leef met de dag

De vakantieplannen voor komende zomer of een gepland weekendje weg – door corona vallen ineens allerlei gemaakte plannen in het water. Want óf en op welke manier we op vakantie kunnen is onduidelijk. Zoals het in het maart nog de vraag was hoe lang de lockdown zou gaan duren. Dromen over later werd, en is, ineens onzeker omdat je niet kunt inschatten hoe de wereld er over een paar maanden uitziet. De oplossing? Leven met de dag, en in het nu. Plannen maken voor vandaag, en hooguit voor morgen. Je niet verheugen op iets dat komt maar genieten van wat er nu is. De blaadjes aan de bomen van kleine groene knopjes naar fris knapperig blad zien uitgroeien – wanneer heb je dat voor het laatst zo bewust meegemaakt?
Misschien kun je niet de geplande vakantie vieren dit jaar. Maar wellicht kom je er ook achter dat een niet volledig uitgestippelde toekomst, net zo gelukkig maakt. 

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Meer verbinding (op afstand)

Misschien helpt corona ons wel naar een meer ‘lagom’ manier van leven, zoals de Zweden dat doen. Waarin we wat meer oog hebben voor elkaar. Dat klinkt tegenstrijdig, in tijden van social distancing. Aan de andere kant was de komst van corona ook het moment waarop we ons massaal opofferden om een kwetsbare groep te beschermen, en het werk voor de verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis dragelijk te houden. Kortom, we voelen het belang van verbinding, niet alleen om elkaar gezond te houden, maar ook om te laten zien dat we van elkaar houden. Opa’s en oma’s worden vanaf de tuin toegezwaaid en toegezongen op hun verjaardag en we videobellen wat af. Daarbij verbindt het ook op een andere manier: voor het eerst zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Al is iedere situatie anders, iedereen wordt erdoor (aan)geraakt.
Dat we onderling afhankelijk zijn van elkaar, en we alleen gelukkig zijn met vervullende relaties in ons leven is onderdeel van het Zweedse lagom (spreek uit, ongeveer: lah-ghoem, met een g als in spaghetti). Het staat voor een soort fijngevoeligheid, waarbij het belangrijk is dat iedereen tevreden is. Dus niet alleen denken om jezelf, maar juist ook om een ander. 

4. Hand in hand met je ‘monkey mind’

Je geest is nooit stil. Elke dag produceert het zo’n 50.000 gedachten. Dat zijn maar liefst 34 hersenspinsels per minuut. Toen we net thuis kwamen te zitten, leken die gedachten ineens nog luider te worden. En dat is niet zo gek. Er was tenslotte nog maar weinig afleiding omdat we de deur nauwelijks uit konden. Het leerde om onze ‘apengeest’ bij de hand te nemen. Door ademhalingsoefeningen en online yogalessen werd het rustiger in ons hoofd. Of we leidden onszelf af door een frisse neus te halen. Het is rustgevend om te weten dat je prima in staat bent om je geest te balanceren, óók als er stress is en je weinig afleiding van buitenaf hebt. Dat evenwicht vinden in jezelf is trouwens ook onderdeel van datzelfde lagom waar we het hierboven over hebben. 

5. Gelukkig met minder

Corona beperkte voor het eerst onze vrijheid. Er kon meer niet dan wel. Geen feestjes, geen sociale afspraken en geen evenementen betekent ook geen FOMO (fear of missing out). Je hoefde niet bang te zijn iets te missen, want er gebeurde niets. De keuzemogelijkheid die ons oude leven had glansde misschien aanlokkelijk, maar puntje bij paaltje verlamt een overdaad aan opties soms. De ruis viel weg en liet, nadat het stof was neergedwarreld, zien wat overblijft. Misschien zie je in hoe fijn het eigenlijk was dat je de deur niet uit hoefde. En dat het geluk niet (alleen) in de buitenwereld ligt. Voelde je hoeveel geluk er bij jou thuis is, en in jezelf zit. En dus hoeveel rijker -en vrijer- je eigenlijk bent geworden, door je dit te beseffen.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Op zoek naar nieuw (werk)geluk? Dit is het moment
Op zoek naar nieuw (werk)geluk? Dit is het moment