Lagom: de kunst van precies genoeg

Lagom: de kunst van precies genoeg Lagom: de kunst van precies genoeg Lagom: de kunst van precies genoeg

Best vaak koffiebroodjes eten, zonder dik te worden, dat is lagom. Een begrip waarbij je aanvoelt wat lichaam en ziel echt nodig hebben.

Lola Akerström ontdekte het Zweedse geheim voor het goede leven: Lagom. Lagom is de typisch Zweedse sociale fijngevoeligheid. Iedereen moet tevreden zijn, zo kun je het omschrijven. Het betekent ook: bewandel de gulden middenweg. Vind je sweet spot en blijf daar. Met een ondertoon van: stel je niet aan, sloof je niet uit, sla jezelf niet op de borst.

Lola deelt drie lagom-inzichten die je helpen om balans aan te brengen in je dagelijks leven.

Precies genoeg

Beoefen de kunst van het precies genoeg, niet meer en niet minder. Dat is een kwestie van mindfulness: aanvoelen wat je lichaam en ziel echt nodig hebben. Dus onderzoek jezelf en bepaal wat je werkelijke behoeften zijn en waar je alleen maar achter ego-impulsen aanholt. Vervul de eerste en beperk de laatste. Verwen jezelf als het nodig is en oefen zelfbeheersing als het kan. Zoek naar jouw optimum: een natuurlijke staat van moeiteloosheid, je sweet spot tussen te veel en te weinig.

Geen praatjes

Luister, neem de tijd om te horen wat anderen zeggen. Als er niets belangrijks te zeggen is, zeg dan niets. Ongemakkelijk, die stilte? Ontspan. Er zijn meer vormen van contact mogelijk dan alleen praatjes. En zeg eens nee. Zweden kunnen uitstekend nee zeggen, wat niet het resultaat is van onaardigheid, maar voortkomt uit eerlijkheid. ‘Nee’ betekent voor hen niet ‘ik houd niet meer van je’ of ‘ik doe het lekker niet’, maar gewoon alleen maar ‘nee’.

Zen-tempo

Vertraag je tempo tot een gezond en evenwichtig niveau. Laat je niet opjagen, las regelmatig korte verfrissende pauzes in. Als je in een team werkt, wees je dan bewust van wat het team nodig heeft van jou, niet alleen wat jij nodig hebt van het team. Offer jezelf niet op, maar zoek naar de grootst mogelijke harmonie van het geheel, waarin ook jij het best kunt bloeien. 

Volgend artikel
Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie
Zo krijg je in no time de ukelele onder de knie