Er is niets mis met je als je introvert bent

Er is niets mis met je als je introvert bent Er is niets mis met je als je introvert bent Er is niets mis met je als je introvert bent

Volgens wetenschappelijk onderzoek hangt het geluksgevoel van introverte mensen sterk samen met de mate waarin zij hun authentieke zelf kunnen zijn. Dus lief introvert persoon, vergeet nooit dat jij goed bent, precies zoals je bent.

Lange tijd was introversie iets wat weinig aandacht kreeg. Mensen die veel tijd voor zichzelf nodig hadden of het lastiger vonden om veel prikkels tegelijkertijd te verwerken, werden af en toe met opgetrokken wenkbrauw aangekeken. Die tijden zijn inmiddels voorbij. De afgelopen jaren lijkt er een hernieuwde waardering voor introversie te zijn. Waar introverte mensen zich in het verleden misschien sneller gedwongen voelden op te komen draven bij sociale bijeenkomsten bijvoorbeeld, (h)erkennen steeds meer introverte mensen hun grenzen én durven deze aan te geven.

Zijn we liever extravert?

Toch blijft het een feit dat veel Westerse culturen erg gericht zijn op extraversie. Dat blijkt wel uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in de Journal of Happiness Studies. Van de bijna 350 volwassen deelnemers aan het onderzoek gaf 96 procent (!) aan dat zij extraversie als een ‘meer gewild’ persoonskenmerk zagen. Ongeveer 54 procent zei dat ze extraverter wilden zijn dan ze eigenlijk waren. En 82 procent gaf aan dat ze in het dagelijks leven meer extraverte als introverte eigenschappen moeten tonen. Die cijfers wekken de suggestie dat introverte mensen misschien toch niet zo trots op en open over hun identiteit zijn als het lijkt. Wat introverten volgens dit onderzoek willen, is simpelweg meer extravert zijn.

Extravert als de standaard

Een introvert persoon kan hier op twee manieren op reageren. Of je denkt ‘waar héb je het over’, of je denkt ‘tja.. er zit wel wat in’. Wat je ook van die onderzoeksresultaten vindt of denkt; het is wel interessant om te beseffen hoe onze samenleving ons vermogen om ons authentieke zelf te zijn continu beïnvloedt. Net als dat het beïnvloedt in hoeverre we onszelf accepteren.

Susan Cain, de auteur van het boek ‘Stil’, schrijft: ‘Introverte mensen die onder het ideaal van extraversie leven zijn als vrouwen in een mannenwereld. Ze vallen buiten de boot vanwege een karaktertrek die in de kern van hun zijn ligt. Extraversie is zeker een aantrekkelijk persoonlijkheidskenmerk, maar onze samenleving lijkt het nu tot de standaard te hebben gemaakt. Een standaard waar iedereen zich aan moet conformeren.” Met als gevolg dat het een druk legt op mensen die dat lastig vinden.

Dit vergroot je geluksgevoel als je introvert bent

Uit de studie bleek bovendien ook dat het geluksgevoel van introverte mensen sterk samenhing met de mate waarin zij hun authentieke zelf konden zijn. Wat logisch is, want als iemand niet volledig zichzelf kan zijn, zal er altijd iets blijven wringen. In hoeverre introverte mensen hun authentieke zelf konden zijn, hing ook weer samen met de mate waarin zij extraversie als superieur persoonlijkheidskenmerk zagen. Met andere woorden: het is ontzettend belangrijk dat introverte mensen de waarde van hun eigen identiteit inzien, zodat ze een authentiek, voldaan leven kunnen leiden.

In onze huidige cultuur krijgen mensen die assertief en brutaal zijn sneller kansen, op het werk bijvoorbeeld. Maar dat betekent niet dat die karaktertrekken béter zijn dan introverte karaktertrekken (en vice versa). Cain schrijft: “Sommige van onze beste uitvindingen, kunstwerken en ideeën komen van stille, timide mensen die zich graag terugtrokken in hun eigen innerlijke wereld.” Kortom: het één is niet beter dan het ander, maar veranderen wie je bent is nooit een goed idee. Wees daarom trots op wie je bent. Bewonder wie en wat je wilt, maar vergeet nooit dat jij goed bent, precies zoals je bent.

Meer lezen over introversie?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
7 lessen van een Indiase goeroe voor meer rust
7 lessen van een Indiase goeroe voor meer rust