Altijd ongeduldig? Met deze 3 lessen oefen je geduld

Fotografie Artikel: Lisette Thooft, uit Happinez 2016 - Take it slow
Altijd ongeduldig? Met deze 3 lessen oefen je geduld Altijd ongeduldig? Met deze 3 lessen oefen je geduld Altijd ongeduldig? Met deze 3 lessen oefen je geduld

Hoe ontwikkel je geduld? Drie wijze lessen om je te bekwamen in de kunst van de lankmoedigheid.

1. Leer ongeduld accepteren

‘Ik ben helemaal niet ongeduldig! Ik vind het alleen belachelijk dat het zo lang moet duren.’ Een heleboel dingen in het leven duren lang: de rij voor de kassa, de rij van ‘wachtenden vóór u’ aan de telefoon, de file, de reparatieduur van iets wat kapot ging, de levering van een product, een vriend die te laat komt op een afspraak…

Tja, zo is het nou eenmaal op aarde. De geest kan sneller dan het licht, maar de materie komt er hijgend achteraan kachelen. Niemand zou ooit zeggen dat het belachelijk lang duurt voordat een kind in de buik van de moeder rijp is om geboren te worden, toch? Zo heeft alles een natuurlijke duur, die niet precies op de minuut te voorspellen is en die je alleen maar kunt respecteren.

Beseffen en accepteren dat je ongeduldig bent, is het begin van geduld oefenen. Met zelfcompassie kun je je eigen gevoelens behandelen zoals een ideale moeder een klein, stampvoetend kind zou behandelen: vriendelijk, begrijpend en toch ferm. Nee, je krijgt je zin niet. Maar, ik houd wel van je. Ik begrijp dat je ongeduldig bent, dat je niet wilt dat het zo lang duurt. Stil maar schatje, het komt goed.

2. Neem een time-in

Time-out is een populaire term voor ‘even pauze’, maar Time-in is volgens de Amerikaanse psychiater Daniel Siegel nog belangrijker. Neem minstens één keer per dag drie minuten de tijd om naar binnen te keren, zegt hij. Let op je adem, voel je hart, en loop dan al je zintuigen na. Besef hoe dankbaar je bent dat je leeft en dat je kunt zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Dan ga je naar je geest; wees je ervan bewust dat je een denkwereld hebt en bedenk hoe fijn het is om helder te kunnen denken.

Vervolgens richt je je aandacht op je relaties; je ziet ze voor je geestesoog en beseft dankbaar dat je verbonden bent met anderen. Je kunt al deze aspecten van je leven voorstellen als de ronde buitenkant van een groot wiel, dat hij het Wiel van Bewustzijn noemt. De spaken worden gevormd door je gerichte aandacht en de bron van die aandacht is het centrum, de spil van het wiel.

Als je dat elke dag snel even naloopt, allemaal, zegt Siegel, dan verandert je leven ten goede, omdat het de integratie bevordert tussen alle delen van je binnenwereld. Volgens hem kan het zoiets vanzelfsprekends worden als je tanden poetsen, een soort mentale hygiëne.

3. Probeer langzamer te spreken

We praten steeds sneller; dat komt doordat de techniek ons in staat stelt steeds sneller te communiceren. Was het gemiddelde spreektempo tien jaar geleden nog 145 woorden per minuut, nu is dat 160 tot 180, wees een Amerikaanse studie uit. Terwijl onze hersens een tekst het best begrijpen als die op een snelheid van 124 tot 130 woorden per minuut wordt uitgesproken. Sneller spreken geeft een jachtig gevoel, zowel bij de spreker als bij de luisteraar. Vrouwen schijnen er steeds vlugger bij te ademen en mannen proppen juist steeds meer woorden in één ademteug. Het resultaat is bij beiden: vermoeidheid en kramp.

Als je wilt vertragen en geduldig worden, kun je eens proberen om je spreektempo te verlagen. Gewoon elke keer als je iets zegt, bewust ontspannen en vertragen.

Waarschijnlijk zeg je dan ook minder. Maar is dat erg?

Volgend artikel
Als je reist, leef je langer
Als je reist, leef je langer