Lessen in boeddhisme: drie kenmerken van het bestaan

Lessen in boeddhisme: drie kenmerken van het bestaan Lessen in boeddhisme: drie kenmerken van het bestaan Lessen in boeddhisme: drie kenmerken van het bestaan

Volgens Boeddha hebben alle levende wezens drie eigenschappen gemeen: ze zijn ontevreden, vergankelijk en zielloos. Deze conclusie stemt misschien niet vrolijk, maar als je je bewust bent van deze ‘drie kenmerken van het bestaan,’ kun je losser en vrijer in het leven staan. Deze keer met de focus op ‘dukkha’, ontevredenheid.

Zeven vormen van leed

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat het leven onbevredigend is, hield Boeddha zijn leerlingen keer op keer voor. Want alleen dan zal je gemotiveerd genoeg zijn om een einde aan deze onvrede te maken. In totaal onderscheidde Boeddha zeven vormen van leed: geboorte, ouderdom, ziekte, dood, verbonden zijn met iets dat je tegenstaat, gescheiden zijn van iets waar je van houdt en niet krijgen wat je verlangt.

Optimisme

Vanwege de nadruk op het lijden wordt het boeddhisme er wel eens van beschuldigd een pessimistische leer te zijn, maar volgens boeddhisten zelf is het tegenovergestelde waar. Door te zeggen dat alles in het gewone leven uit een gevoel van onvrede bestaat, constateerde Boeddha slechts een feit, een natuurlijke wetmatigheid. Omdat Boeddha’s leer ook een uitweg uit dat lijden biedt, is het juist een zeer optimistische levensvisie, zeggen zij.


Wil je meer weten over het boeddhisme?

We bespraken ook anatman (zelfloosheid).

Volgend artikel
Boeddhisme voor beginners
Boeddhisme voor beginners