Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier

Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier

Hulp vragen is gezond en heel normaal: je kunt nu eenmaal niet alles in je eentje. Toch vinden we het in de praktijk nog vaak flink lastig. Sociaal psycholoog Heidi Grant schrijft in het boek Reinforcements: How to get people to help you over hoe je mensen zover krijgt om iets voor je te doen.

Ben je eindelijk zover dat je het aandurft om iemands hulp in te schakelen? Maak het dan in elk geval niet ongemakkelijk door dat op een van deze manieren te doen:

1. Benadrukken hoe leuk het voor de ander zal zijn om jou te helpen

‘Wil je me helpen met x? Je gaat het echt heel leuk vinden’, lijkt misschien een positieve manier van hulp vragen, maar eigenlijk bepaal je op deze manier hoe de ander zich moet voelen door jou te helpen. Niet oké. Probeer nooit om iemand ervan te overtuigen dat ze op de een of andere manier beloond zullen worden voor hulp. Je mag best een voordeel benoemen, maar doe het dan wel subtiel.

2. De hulp die je nodig hebt klein en onbeduidend maken

Doe niet alsof de gunst die je vraagt eigenlijk niet zoveel voorstelt. Zoals: ‘Zou jij dit pakketje even voor me willen posten? Je komt toch langs het postkantoor’. Of: ‘Kun jij dat voor me doen? Het kost maar vijf minuutjes van je tijd.’ Als jij je verzoek minimaliseert, minimaliseer je daarmee tegelijkertijd de hulp van de ander. Niet echt sympathiek, toch? En je loopt ook nog eens het risico dat je je verrekent, en dat de ander uiteindelijk wel een uur of nog veel langer bezig is voor jou. Daardoor voelt de ander zich in de maling genomen en blijf jij met een schuldgevoel zitten (wat nog een keer om hulp vragen alleen maar moeilijker maakt).

3. De ander eraan herinneren dat hij of zij je iets verschuldigd is

Juist omdat we hulp vragen lastig vinden, gaan we onbewust vaak over op manipulatie. Bijvoorbeeld door iemand te herinneren aan een moment in het verleden waarop jij diegene uit de brand hielp. Een voorbeeld: ‘Weet je nog toen ik op jouw planten gepast heb tijdens je vakantie? Nu heb ik jóu nodig’. Hoewel je de kans dat iemand ‘ja’ zegt op je verzoek hiermee vergroot, ontneem je hem of haar ook alle plezier, omdat je er een moetje van maakt. Als je een ander eraan moet herinneren dat hij of zij nog bij je in het krijt staat, is de kans groot dat diegene dat zelf helemaal niet zo voelt. Houd dus vooral geen scores bij.

4. Zeggen hoeveel baat jij er zelf bij zult hebben

Het is belangrijk om je waardering en dankbaarheid uit te spreken voor iemands hulp. Maar richt je daarbij niet op jezelf, maar op de ander. Als je de nadruk legt op wat de hulp voor jou betekent, zeg je bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je X voor me wilde doen. Ik had daardoor eindelijk eens tijd om even te ontspannen.’ Als je de ander een goed gevoel wilt geven en echt wilt laten voelen hoe dankbaar je bent, leg de nadruk dan ook op hem of haar. ‘Wat fijn dat je X voor me wilde doen. Ik vind het knap hoe goed je daarin bent.’ Daarmee geef je iemand een veel positiever gevoel.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over om hulp vragen?

  • Heb je hulp nodig en vind je erom vragen moeilijk? Als je dit bedenkt niet meer
  • Lees dit als je het moeilijk vindt om hulp te vragen
  • Om hulp vragen, hoezo?

Iemand voor zijn of haar hulp bedanken?

Volgend artikel
Zo ga je positiever over jezelf denken
Zo ga je positiever over jezelf denken