De geluksoma De geluksoma De geluksoma

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ vormt de afsluiting van bijna ieder sprookje. Maar hoe doe je dat in het echte leven? Patrick van Hees probeert in De geluksoma het geheim van gelukkig oud worden te ontrafelen. Dit doet hij aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, maar ook met hulp van zijn oma Eefje.

Eefje is voor Patrick van Hees een levend geluksvoorbeeld. Oma Eefje is bijna honderd jaar oud, maar nog steeds heel actief. Ze heeft veel meegemaakt, maar blijft bijna altijd positief. Eén van haar favoriete uitspraken is dan ook: ‘Ik ben toch niet gemalen van poppenstront?’

Happinez stelde Patrick een paar vragen, over het belangrijkste geheim van gelukkig zijn, waarom hij over geluk schrijft en van welke factoren geluk afhankelijk is:

In De Geluksoma worden zeven ‘geheimen’ besproken, onder andere maak je eigen keuzes, geniet en wees een betrokken mensen-mens. Wat is de belangrijkste ‘geheim’, of les uit het boek?

Het belangrijkste geheim is volgens mij: ‘wees een betrokken mensen-mens’. De allergelukkigste mensen ter wereld onderscheiden zich van anderen door de sterke sociale relaties die zij hebben.

Je schreef eerder al de Geluksprofessor. Hoe kom je telkens terug op geluk als thema in je boeken?

Als je mensen wereldwijd vraagt wat ze hun grootste wens is, dan is het antwoord steevast: ‘Ik wil gelukkig zijn’. Ik kan me daarom geen belangrijker onderwerp voorstellen om over te schrijven.

Stel, ik wil gelukkiger worden. Hoe pak ik dit aan, wat is de belangrijkste eerste stap?

Jezelf open stellen voor contact met anderen.

Je hebt het in je boek over een taartendiagram dat uitlegt welke factoren belangrijk zijn voor geluk (45% aangeleerde levensvaardigheden, 30% aangeboren levensvaardigheden, 10% toeval, 15 % externe factoren). Zou je dit diagram kort kunnen toelichten?

Dit verklaart het verschil in geluk tussen Nederlanders. 10% van het verschil in geluk is puur toeval, niet te verklaren. 15% wordt verklaard door omstandigheden, veel minder dan veel mensen denken. 30% van het verschil in geluk wordt verklaard door aangeboren levensvaardigheden. Dit herken je wellicht wel: de een is van nature al wat optimistischer of stressbestendiger, dan de ander. En 45% van het verschil in geluk wordt bepaald door hoe je geleerd hebt met het leven om te gaan. Geleerd van je ouders, je juf op de basisschool, je partner, of bijvoorbeeld, door de Happinez te lezen.

Wil je meer weten over de geheimen van geluk? De Geluksoma van Patrick van Hees is hier verkrijgbaar.

Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Beide Kanten Voeler
Lieve Dot: advies aan Beide Kanten Voeler