Drie beren op de weg

Drie beren op de weg Drie beren op de weg Drie beren op de weg

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in tijden van woelige wateren. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag – antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan Klaar Met Doen Wat Anderen Willen:

Lieve Dot,

Wat kan ik doen om allereerst naar mijn eigen gevoel te luisteren, te voelen wat ik zelf wil, in plaats van te doen wat anderen willen?

Lieve groet,
Klaar Met Doen Wat Anderen Willen

___________________________________________

Lieve Klaar Met Doen Wat Anderen Willen,

Ik zie een paar beren op de weg van doen wat anderen willen. Hier zijn ze, in toenemende mate van grootte. Haak af waar je wilt – of ga de hele berenfamilie langs als een modern Goudlokje:

beer #1: het werkt niet

Niet naar jezelf luisteren en doen wat iemand anders wil, leidt zelden tot bevredigende resultaten. Draai de rollen maar eens om. Hoe zou het zijn als een ouder, een collega of je lief altijd zou doen wat jij wilt -en daarbij hun eigen verlangens negeert? Misschien is het even leuk, maar uiteindelijk kun je geen diepe verbinding hebben met iemand die alleen doet wat jij wilt. Dus alhoewel je misschien denkt anderen te pleasen, leidt het uiteindelijk tot een ouderwetse verlies-verlies situatie.

beer#2: bevraag jezelf

Het idee dat je niet naar je gevoel luistert en altijd doet wat anderen willen kán niet waar zijn. Het kan, met andere woorden, een valse overtuiging zijn die je hebt over jezelf. Ik zou meer over je moeten weten om daar suggesties voor te doen, dus ik stel wat zelfonderzoek voor. Is het überhaupt waar dat je doet wat anderen willen? Hoe weet je dat? Wanneer is dit verhaal over jezelf begonnen? Hoe weet je eigenlijk dat je zelf niet goed weet wat je wilt? En hoe weet je dat wat anderen willen niet is wat jij zelf ook wilt? Stel jezelf dit soort beginnersvragen voordat je klakkeloos aanneemt dat je ‘iemand bent die eerder doet wat anderen willen dan wat je zelf wil’. Word specifieker over je neiging te doen wat anderen willen. In welk soort situaties ben je daartoe geneigd? Welke soort relaties?

Je geeft aan eerst naar je eigen gevoel te willen luisteren. Dit is hoe je dat doet, lieve Klaar Met Doen Wat Anderen Willen: door nieuwsgierig te worden naar de specifieke situaties waarin dit dilemma zich voordoet. Naar je gevoel luisteren zijn codewoorden voor stil worden, en luisteren naar de verhalen die je jezelf vertelt – en gelooft. En vervolgens afvragen of ze waar zijn.

beer #3: weten wat anderen denken is onmogelijk

De grootste beer die ik op je weg zie is dat jij, lieve Klaar Met Doen Wat Anderen Willen, meent te weten wat anderen denken en willen. Vorige week hadden we het al even over de arrogantie van onzekerheid, en dit raakt dat weer aan. In mijn persoonlijke ervaring begint alle gedonder op het moment dat ik in de illusie verkeer te weten wat iemand anders denkt. Of wil. Of niet wil. Het is de ultieme arrogantie, de kosmische val na de hoogmoed. Ik ben er door schade en schande achter gekomen dat het onmogelijk is te weten wat iemand anders denkt. Zelfs als ze het tegen me zeggen dan weet ik het nog steeds niet zeker-zeker. Ik hoef maar naar mezelf te kijken om dat te weten. Bovendien weet ik de helft van de tijd zelf niet eens wat ik voel of denk – laat staan dat ik dat weet van een ander!

Ik kom misschien een beetje direct op je af, lieve Klaar Met Doen Wat Anderen Willen. Maar de bondigheid van je vraag geeft me het idee dat je klaar bent voor direct advies. Op het moment dat je ophoudt met denken voor anderen zal je wereld veranderen. Je zult bakken met tijd overhouden om te voelen wat je zelf wilt, en gedachten-weilanden van ruimte ervaren om in rond te dartelen. Verlos jezelf van het rare idee dat je ooit zult weten wat iemand anders wil. Besef dat dit überhaupt onmogelijk is en geniet daarvan.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Dat kan hier.

Volgend artikel
Als het belangrijk voor je is, vind je een manier.
Als het belangrijk voor je is, vind je een manier.