Terug naar overzicht

Zo kun je eerlijk zijn met mildheid voor de ander

Categorie
Fotografie
Door Dorien Vrieling
Zo kun je eerlijk zijn met mildheid voor de ander

Voor Glennon Doyle Melton is er geen twijfel mogelijk: eerlijk zijn bevrijdt ons. Door openhartig te zijn, leren we onze gevoelens, behoeftes en geheimen te omarmen. In haar boek ‘Carry on en leef’ blikt ze terug op haar leven tot nu toe. Na een moeilijke periode ontdekte ze de kracht van compassie en kwetsbaarheid.

Je boek is een openhartig verslag van wat er gebeurde toen je besloot voor de toekomst te kiezen. Met vallen en opstaan liet je een periode van verslaving aan eten, alcohol en drugs achter je. Waarom koos je ervoor om je zo kwetsbaar op te stellen?

Ik wil eerlijk zijn, omdat het gezond voelt om voluit te leven. Dat betekent: weten wie je bent en délen wie je bent, zodat je je op deze aarde op je gemak voelt. Het betekent ook dat je je niet verstopt. De gevoelens die ik ervaar, de fouten die ik heb gemaakt, mijn verlangens: de kans is heel groot dat er miljoenen mensen zijn die ze delen.

Natuurlijk deel ik niet álles. Voluit leven is niet hetzelfde als ‘zeggen waar het op staat’. Ieder mens bekijkt het leven op zijn eigen manier, met zijn eigen vooroordelen en kleine gektes. Om voluit te leven met mildheid voor elkaar, moeten we daar begrip voor opbrengen en onze blind spots kennen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en bij voluit leven hoort ook hartelijkheid en respect voor de unieke ervaringen en grenzen van anderen.

Wat wil je lezers meegeven met jouw verhaal?

Ik geloof dat de waarheid ons bevrijdt. Volgens mij werkt het zo: we schamen ons voor onze gevoelens, behoeften en geheimen, en daarom verstoppen we wie we echt zijn. Daardoor raken we geïsoleerd en angstig, en verdwijnt onze connectie met anderen. Maar als we de schaamte loslaten en ervoor kiezen te zijn wie we zijn, ontspannen we. Niet alleen wijzelf, maar ook de mensen om ons heen. Dan beseffen we dat we deep down allemaal hetzelfde zijn.

Iedereen heeft het nodig dat iemand anders zegt ‘dat heb ik ook’. Dat zijn woorden die je leven veranderen. Ze doen ons inzien dat onze gevoelens, behoeftes en geheimen alleen maar menselijk zijn. Dat besef geeft ons de kracht om te stoppen met verstoppen, en meer toenadering te zoeken bij anderen. Ik hoop dat mensen zich na het lezen van Carry on en leef meer verbonden, moediger en gezonder voelen.

Denk je dat het pad dat jij hebt afgelegd ook inzichten biedt voor mensen die een andere weg hebben afgelegd, en geen ervaring hebben met verslaving?

Ja, dat denk ik wel. Ik schrijf over verslaving voor al die verslaafde mensen in de wereld, zodat ze weten dat iemand hen begrijpt, ik wil hun stem laat horen op een moment dat hen dat zelf niet lukt. Ik wil tegen hen zeggen dat ze prachtig zijn, en dat ze moeten geloven dat ze uit hun situatie kunnen komen. Dat is een universele boodschap voor ons allemaal.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt?

Dat het vertellen van de waarheid, op zijn allerbest, een genezingskunst is – nooit een wapen. Er is een wereld van verschil tussen zonder schaamte de waarheid vertellen en roekeloos de waarheid vertellen, en dat verschil is liefde. Je kunt echt gelijk hebben, en heel moedig zijn, en toch veel schade aanrichten. Dus probeer ik moedig en hartelijk te zijn, en als ik moet kiezen, dan kies ik voor hartelijkheid. Hartelijkheid wint.

 

 

Door anderen gelezen