Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste

Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste

Een paar grijze haartjes hier, een rimpeltje daar en iets dat vroeger strak was maar nu opeens vrolijk met je mee zwabbert: met het ouder worden verandert je lijf, maar je vóelt je vaak nog steeds jong. Gelukkig kun je je ook met een 50-jarig lichaam (of ouder natuurlijk) nog steeds goed voelen – misschien nog wel meer dan toen je jong was, juist omdat je er meer aandacht voor hebt.

Maar hoe doe je dat dan, gezond, goed en fit blijven na je vijftigste? Daarover gaan actrice Caroline de Bruijn en haar vriendin Anouk Broersma in gesprek.

Samen ouder worden

Caroline en Anouk kwamen elkaar jaren geleden tegen bij een tramhalte. Anouk: “Caroline kwam op mij af: ‘Ik wilde alleen even zeggen dat ik je een mooie vrouw vind’, zei ze.” Een half uur later bleek dat ze op weg waren geweest naar dezelfde casting. Ze werden vriendinnen. Caroline: “Als er iets belangrijks gebeurt in onze levens, lijkt het wel of we telepathisch zijn. Op het moment dat ik denk, even Anouk bellen, hangt zij al aan de lijn.” Bijna dertig jaar vriendschap betekent ook samen ouder worden. Wat verandert er na je vijftigste en wat doen zij om zich goed en fit te voelen? 

Hoe voelt dat dan, ouder worden?

Caroline: “Je wordt na je vijftigste heus niet ineens een andere diersoort.”

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Anouk: “Ik zie wel in de spiegel dat er dingen veranderen, maar dat is allemaal een kwestie van acceptatie. Trouwens, bij jou is er niet zo gek veel veranderd, hoor.”

Caroline: “Nou, in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ ben ik al oma.”

Anouk: “Dat meen je niet! Hoe voelt ouder worden voor jou eigenlijk? Want voor mij lijkt het alsof jij geen steek bent veranderd in al die jaren.”

Caroline: “Ik dacht altijd, op een dag word ik wakker en dan ben ik gewoon weer 35. Ik weet inmiddels dat dat niet zo is. Later als ik groot ben, dat is nú. Die gedachte vliegt me weleens aan. Je kunt de tijd niet terugdraaien.”

Anouk: “Ik kan me soms nog gedragen alsof ik dertig ben. Dan word ik door mijn kinderen teruggefloten. ‘Mam, doe niet zo gek!’, zeggen ze dan.”

Caroline: “Zei Oscar Wilde niet zoiets: ‘De tragedie van oud worden, is niet dat je oud bent, maar jong!’ Je voelt je hetzelfde, maar de buitenwereld ziet het anders.”

Van mijn moeder heb ik geleerd hoe belangrijk het is om jezelf goed te verzorgen

Goed verzorgd

Anouk: “Ik voel wel verandering naarmate ik ouder word. Zo voel ik me beter in balans en ik ben milder geworden.”

Caroline (hard lachend): “Jij, mild?!”

Anouk: “Ook niet iets meer in balans?”

Caroline: “Misschien een beetje. Vroeger was je rustelozer.”

Anouk: “Ik weet beter wat ik wil. Ik durf keuzes te maken en mijn kwetsbaarheid te laten zien.”

Caroline: “Als ik naar je kijk, zie ik soms ineens het gezicht van je moeder. Jouw moeder was een knappe vrouw, altijd piekfijn verzorgd.”

Anouk: “Klopt, altijd een mooie jurk aan, lippenstift op. Van mijn moeder heb ik geleerd hoe belangrijk het is om jezelf goed te verzorgen.”

Caroline: “Het klinkt tegenstrijdig, maar door mijn werk hoef ik zelf niet heel erg met mijn uiterlijke verzorging bezig te zijn. Dat doen anderen. Dat is een luxe. ’s Morgens plof ik zo neer op de stoel van de visagist.”

Anouk: “Ik heb er na mijn vijftigste een gewoonte van gemaakt om eens in de acht weken naar de schoonheidsspecialiste te gaan. Dat gun ik mezelf. En ik maak tijd om lekker te scrubben onder de douche.”

Caroline: “Dat neem ik me ook altijd voor…”

Anouk: “Ouder worden betekent ook meer tijd voor jezelf.”

Caroline: “De kinderen worden groter en dat geeft mijn man Erik en mij meer vrijheid om te reizen.” 

Gezondheid moet geen religie worden. Ik word daar erg opstandig van

Eten als je ouder wordt

Anouk: “Ben jij bijvoorbeeld anders gaan eten nu je ouder wordt?”

Caroline: “Ontbijten lukt me nog steeds niet, als ik vroeg in de studio moet zijn. Wel koffie.”

Anouk: “Ook geen fruit?”

Caroline: “Daar begin ik pas rond een uur of elf mee.”

Anouk: “Ik begin met een cappuccino en een banaan. Ik zorg altijd voor een gezonde lunch en ‘s avonds eet ik voldoende groenten. Dat is na mijn vijftigste ook niet echt veranderd. Wel merk ik na een avond stappen en gek doen, dat ik minder energie heb dan vroeger. Maar al die gezondheidshypes, daar doe ik niet aan mee.”

Caroline: “Ik ben soms best gevoelig voor trends als havervlokken met gojibessen en chiazaad. Ha ha, de zakken staan nog steeds zwaar over de datum in mijn keukenkastje. Ik wil alles wel proberen, maar gezondheid moet geen religie worden. Daar word ik opstandig van.”

Caroline: “Sport jij nog steeds iedere week?”

Anouk: “Ik doe twee keer in de week cardio en krachttraining. Ik heb altijd gesport, maar als je ouder wordt merk je dat je lichaam die beweging echt nodig heeft.”

Caroline: “Pilates vind ik helemaal ‘de bom’, maar ik ben snel verveeld. Dus ik wissel het af met andere lessen op de sportschool.”

Geniet van het leven, want ook dát geeft je jeugdigheid

Het hoeft niet zo serieus

Anouk: “Als jij een tip zou moeten geven om je goed te blijven voelen?”

Caroline: “Zorg voor flatteus licht in je badkamer. Als je ’s morgens in de spiegel kijkt en denkt: Mmm, dat kan er best mee door, dan begin je je dag een stuk beter.”

Anouk: “En vermijd etalageruiten, drink ’s avonds verse gemberthee en wees lief voor jezelf en anderen. Geniet van het leven, want ook dát geeft je jeugdigheid.”

Caroline: “Ik ben fan van de serie Grace & Frankie, met Jane Fonda en Lily Tomlin. Die dames zijn 80 en 78. Dan denk ik, vijftig, waar zeuren we over? We hebben nog een heel leven te gaan!”

Anouk: “Ja, jezelf niet te serieus nemen is heel belangrijk.”


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Activia

Volgend artikel
Voel je dat je energie uit balans is? Probeer deze simpele trucjes
Voel je dat je energie uit balans is? Probeer deze simpele trucjes