Dit zijn de 6 grootste energiezuigers (en zo bescherm je jezelf tegen ze)

Dit zijn de 6 grootste energiezuigers (en zo bescherm je jezelf tegen ze) Dit zijn de 6 grootste energiezuigers (en zo bescherm je jezelf tegen ze) Dit zijn de 6 grootste energiezuigers (en zo bescherm je jezelf tegen ze)

Voel je je regelmatig uitgeput en leeg na een ontmoeting met een bepaald persoon? Misschien is het een energiezuiger – iemand die bewust of onbewust een negatieve impact heeft op jouw energieniveau. Dit is wat je kunt doen om jezelf hiertegen te beschermen.

Energiezuigers zijn mensen die door hun gedrag een negatieve impact hebben op jouw energieniveau. Dat klinkt alsof het slechte mensen zijn met vervelende intenties, maar houd in gedachten dat hun gedrag voortkomt uit emotionele wonden die zij nog niet hebben kunnen helen. Hun ‘zuigen van energie’ is het gevolg van de onzekerheid of pijn die zij zelf voelen. Een eerste reactie kan zijn om hen te willen helpen met hun helingsproces. Hoe liefdevol dat ook is, het is toch geen goed idee. Op die manier ga je namelijk snel over je eigen grenzen heen.

Natuurlijk heeft iedereen weleens een slechte dag of een korte periode dat diegene sterk op een ander leunt, maar als onderstaand gedrag structureel voorkomt, is het belangrijk om afstand te nemen. Jij bent immers niet verantwoordelijk voor het oplossen van andermans problemen, ook al begrijp je waar het vandaan komt. De enige die hun worsteling kan verlichten zijn zij immers zelf.

1. Het veroordelende type

Deze persoon laat geen kans voorbij gaan om andere mensen te kleineren, veroordelen of af te kraken. Of ’t nou om afgebladderde nagellak gaat of om jouw levenskeuzes – op alles is iets aan te merken. Het is goed om te beseffen dat de manier waarop deze persoon anderen behandelt een reflectie is van hoe hij of zij zichzelf behandelt. Veroordelende types voeden hun eigen ego door te focussen op jouw onzekerheden, zodat jij je klein of beschaamd voelt.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Hoe jij jezelf beschermt:

Onthoud dat zelfliefde van binnen komt. Neem de dingen die deze persoon tegen je zegt niet persoonlijk op. Ga jezelf niet verdedigen, dan heeft deze persoon je precies waar hij of zij wil. Houd je hoofd koel en blijf vriendelijk en kalm. Dit zal ze verwarren, omdat ze gewend zijn conflicten te creëren. Als jij weet wie je bent en wat je waarde is, kan deze persoon je niet aan het wankelen brengen.

2. De ongemerkte energiezuiger

Niet elke energiezuiger heeft kwade bedoelingen. Soms maakt iemand een zware periode door en is daardoor iets te hard op jou gaan leunen. Misschien ben jij een hele goede luisteraar en heeft iemand daardoor het gevoel altijd bij je terecht te kunnen. Met anderen helpen is natuurlijk niets mis, maar het is ook belangrijk dat mensen leren op eigen benen te staan.

Hoe jij jezelf beschermt:

Wees hun rots in de branding en help waar nodig, maar hou ook je eigen energieniveau op peil. Anders is er straks niks meer over voor jezelf. Vertel de persoon die ongemerkt jouw energie zuigt op een warme, maar duidelijke manier dat je ook tijd voor jezelf nodig hebt. Moedig ze aan te werken aan hun eigen kracht en weerbaarheid zodat jij afstand kan nemen van de rol van verzorger.

3. Het narcistische type

Deze personen geloven dat de wereld om hen draait. Van empathie of interesse tonen naar mensen om hen heen is geen sprake. Narcisten zetten niet alleen zichzelf op de eerste plek, ze verwachten dat jij dat óók doet. Wanneer je het ego van een narcist niet voedt of niet volgens zijn/haar regels wenst te leven, zijn de poppen aan het dansen.

Hoe jij jezelf beschermt:

Het beste is om afstand te nemen van mensen die op deze manier in het leven staan, maar soms kan dat niet. Bijvoorbeeld als het om een werkrelatie gaat. Probeer contact dan zo minimaal mogelijk te houden en blijf dichtbij je gevoel. Ontstaat er een situatie waar jij je niet prettig bij voelt, durf dan stelling te nemen en je eigen pad te kiezen.


4. Het dominante type

Dit zijn mensen die graag het alfamannetje (of vrouwtje) willen spelen. Diep van binnen zijn ze doodsbang niet goed of sterk genoeg te zijn. Daarom intimideren ze hun omgeving voortdurend om zich superieur te voelen, bijvoorbeeld door racistische of seksistische opmerkingen te maken. Vaak zijn dit luidruchtige mensen met rigide leefregels die erg zwart-wit denken.

Hoe jij jezelf beschermt:

Agree to disagree. Wees assertief wanneer dat nodig is, maar bedenk ook dat een discussie waarschijnlijk nergens toe leidt. Probeer de ander niet te overtuigen en steek geen energie in het bemiddelen tussen deze persoon en anderen. Wanneer ze jou proberen te intimideren, bedenk dan waar hun gedrag van overcompensatie vandaan komt, haal diep adem en neem afstand.

5. Het melodramatische type

Waar deze persoon gaat, lijken problemen vanzelf te volgen. Verjaardagen, feestjes of borrels worden regelmatig gedwarsboomd door het drama dat deze persoon veroorzaakt. Ook kan het voorkomen dat deze persoon opzettelijk stookt binnen vriendschappen of relaties om drama te creëren.

Hoe jij jezelf beschermt:

Weiger om kanten te kiezen en pas op met het geloven van verhalen die deze persoon je vertelt. Gaat het om jou persoonlijk? Check dan altijd of het verhaal klopt bij anderen. Waarschijnlijk wil je graag helpen, luisteren en situaties oplossen, maar onthoud dat de problemen van een ander niet de jouwe zijn. Weiger om mee te gaan in het dramatische gedrag. Wanneer je hier geen aandacht meer aan geeft, zal deze persoon jou niet langer lastig vallen.

6. Het slachtoffer

Dit zijn mensen die geloven dat alle ellendige dingen in hun leven voortkomen uit het gedrag van anderen. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven, wijzen ze de beschuldigende vinger naar hun omgeving. Vanwege een laag zelfbeeld hebben deze mensen behoefte aan de voortdurende aandacht en bevestiging van anderen. Ze zullen proberen jou een schuldgevoel aan te praten om die bevestiging te krijgen.

Hoe jij jezelf beschermt:

Het is mooi om behulpzaam te zijn en een ander te helpen te luisteren. Maar als je merkt dat het geklaag en de zelfmedelijden van de ander eigenlijk nooit stopt, is dat een teken om afstand te nemen. Iedereen is uiteindelijk toch verantwoordelijk voor zijn eigen levensgeluk.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over energie?

Wil je meer energie? Na deze vier tips bruis je weer van levenslust.

Volgend artikel
Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt
Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt