Geld maakt wél gelukkig

Geld maakt wél gelukkig Geld maakt wél gelukkig Geld maakt wél gelukkig

Maakt geld gelukkig? Nou, wel degelijk! Zeker als je er weinig van hebt kan een beetje extra geld enorm veel doen voor je geluksgevoel. Maar ook als je er meer van hebt: hoe geef je het zo uit dat je er gelukkiger van wordt?

Daar is intussen al veel onderzoek naar gedaan. Zo word je gelukkiger van ervaringen dan van spullen (tenzij het spullen zijn die tot nieuwe ervaringen leiden) en word je ook gelukkig als je geld weggeeft. Maar er blijken ook slimme trucs te zijn waardoor je, bijvoorbeeld, de pijn van vervelende uitgaven kunt verzachten en dat is óók goed voor je geluksgevoel. Drie eenvoudige en hele praktische tips om zo veel mogelijk geluk uit je geld te halen!

1. Betaal vooruit

Als het kan, betaal grote en leuke dingen zoals een vakantie dan zoveel mogelijk vooruit. Dan heb je de ‘pijn’ van het betalen gehad, en kun je je onbezorgd storten op de voorpret. Een all-inclusive is als het om geld gaat eigenlijk ideaal, dan krijg je niet pas na afloop de rekening gepresenteerd. Niet echt aan te bevelen: achteraf betalen voor spullen. Dan is de lol van de nieuwe bank er al af, en ben je nog steeds aan het betalen

2. Boetes? Betaal zo snel mogelijk en in één keer (als dat mogelijk is)

Een verkeersboete, belastingaanslagen, de reparatie van een wasmachine, een bekeuring… stomvervelende uitgaven, zijn het, maar je komt er niet onderuit. Misschien ben je geneigd de betaling daarom uit te stellen, maar daardoor wordt het alleen maar nóg vervelender en met een beetje pech komen er nog aanmaningskosten bij ook. Wat dan wel? Om de pijn te verzachten: betaal dit soort rekeningen zo snel mogelijk en in één keer. Wat ook helpt: aan het begin van het jaar een potje reserveren voor financiële tegenslagen (aan spaarrekeningen kun je vaak heel gemakkelijk een doel koppelen). Een buffer is altijd een goed idee, en als er aan het eind van het jaar nog wat in zit, is dat een meevaller waarvan je leuke dingen kunt gaan doen. En dáár word je wel gelukkig van!

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

3. Verwen jezelf met veel kleine dingen (die niet veel kosten)

Bij léuke uitgaven is het daarentegen juist slim om ze zoveel mogelijk te spreiden. Ook met weinig geld (misschien juist wel dan!) kom je een heel eind. Het maakt voor je geluksgevoel niet zoveel uit hoeveel je aan een goed doel geeft, en alle kleine beetjes helpen. Als je je eenzaam of ongelukkig voelt, kun je op internet gaan troost-shoppen, maar het is slimmer om dat bedrag te gebruiken voor zoveel mogelijk kleine uitgaven. Een ijsje, een bosbloemen, een donatie aan een goed doel (geven maakt gelukkig, ongeacht het bedrag!) bijvoorbeeld. Of trakteer jezelf op warme chocomel na een boswandeling (ervaringen leveren meer geluk op dan spullen, schreven we al). Per saldo leveren al die kleine verwennerijen veel meer geluk op.

Bezuinigingstip: betaal contant

Belangrijk inzicht: van contant geld voel je de waarde veel meer dan van getallen op je bankrekening. Daar kun je handig gebruik van maken als je een beetje wilt letten op je uitgaven: pin per maand een vast bedrag en betaal alles contant. En voor acute gevallen van koopzucht: twijfel je over de aankoop van bijvoorbeeld een kledingstuk? Ga het bedrag dan eerst pinnen, dan weet je vaak beter of je het ervoor over hebt.  Te omslachtig? Jezelf voorstellen dat je gaat pinnen en contant betaalt, helpt ook al.

Meer lezen

  • Patrick Wessels, ‘Geld maakt wél gelukkig (als je weet hoe je het moet uitgeven), (uitgeverij Haystack) is een toegankelijk geschreven boek vol praktische tips en inzichten over hoe je zoveel mogelijk geluk uit je geld haalt.
  • Claudia Hammond, ‘De kracht van geld. Een psychologische verkenning’ (Atlas Contact). behandelt aan de hand van ruim 200 psychologische onderzoeken talloze inzichten waarmee je slim met je geld omgaat. over hoe je niet alleen over geld en geluk, maar ook over de invloed van geld, hoe we waarde toekennen en nog veel meer psychische aspecten van geld.

En ook dit…

Vind je het lastig om te onderhandelen over geld, dan vind je hier een aantal tips waarmee je er handiger en beter in wordt. Heb je echt te weinig geld, dan zou dit stukje wel eens belangrijk voor je kunnen zijn. Sluit af met dit stukje over hoe je een gezonde relatie krijgt met geld.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Lieve afwijkende, deze brief is voor jou
Lieve afwijkende, deze brief is voor jou