Waarom tevreden het nieuwe gelukkig is

Door Susan Smit
Waarom tevreden het nieuwe gelukkig is Waarom tevreden het nieuwe gelukkig is Waarom tevreden het nieuwe gelukkig is

Het is ironisch: als je stopt met zoeken naar geluk en niet naar meer verlangt dan wat er op dat moment aanwezig is, dan valt het zo begeerde geluk je vaak onverwachts toe.

Mijn oma Nettie kon het woord vergenoegd gebruiken, kalm, met een serene glimlach: ‘tevreden’. Toch heeft het begrip een slechte pers. ‘Een boterham met tevredenheid’ is een boterham zonder beleg, hoogstens met boter. Het woord heeft de lading gekregen van genoegen nemen met weinig, niet te hoog reiken en misschien zelfs achterover leunen en geen dromen en fantasie hebben.

Geluk najagen

Veel liever hebben we het over ‘geluk’ of ‘welzijn’. Dat zijn zaken die we ambiëren, die ons in beweging krijgen en die we op social media luid uitdragen op het moment dat we erbij in de buurt komen. Hashtag happy! #lovemylife. Waarna anderen het gelukkige moment dat ons is toegevallen kunnen verwarren met een voortdurende staat van uitzinnig gelukkig-zijn, met altijd een lach van oor tot oor, nooit een wolkje aan de lucht en waarom is dat potverdikkeme bij hun niet zo?

‘Terwijl we het geluk najagen, vluchten we weg van de tevredenheid’, stelt een Chassidisch gezegde.

Gelukkig zijn met tevredenheid

De definitie van tevreden is ‘een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is’. Er valt niets meer te wensen, want alles is er al. Er hoeft ook niets weg, want het is precies goed zoals het is, niets wordt buitengesloten. De focus verschuift naar het hier en nu, naar wat er wél is en niet wat er mist of beter kan. Tevredenheid opent je ogen en je hart voor de rijkdom van het moment en laat alles vrijelijk binnenstromen. Het is een soort mindfulness avant la lettre. Daar, te midden van genoegen en voldoening, is het goed toeven. Daar is niets gezapigs aan.

Zoals mijn oma Nettie in een stoel kon zitten, met de radio aan, een tijdschrift op schoot dat ze met een loep nog kon lezen, voor zich op tafel een kopje thee met een biscuitje of het advocaatje met suikervrije slagroom dat ze zichzelf rond vier uur toestond, met een hele wereld aan genoegens binnen handbereik en een nog grotere wereld aan plezier in haar hoofd, met af en toe een binnenpretje die haar mondhoeken deed opkrullen en een herinnering die op de loer lag – zó ziet tevredenheid eruit.

Het is ironisch: als je stopt met geluk zoeken en aankomt op de plek van tevredenheid, schuift eerst de dankbaarheid aan en valt dan het zo begeerde geluk je toe.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het
Behoefte aan meer innerlijke rust? Zo vind je het