Zing jezelf in balans

Zing jezelf in balans Zing jezelf in balans Zing jezelf in balans

Zingen verbindt zowel hoofd en hart met elkaar, als lichaam en geest. Of je nu vindt dat je kunt zingen of niet; klank brengt vibratie teweeg in je lichaam die een positieve uitwerking heeft op je humeur.

Zit je te veel in je hoofd? Ga even zingen. Heb je pijn? Zing. Ben je bang? Zing een lied. Zingen verlicht, bekrachtigt, bevrijdt en verbindt. Ja, ook als je alleen in de douche zingt en bang bent dat anderen je horen. We delen vijf toegankelijke manieren om je stem helend te gebruiken, de effecten ervan en de chakra’s die je ermee in balans brengt.

1. Neuriën

De meest toegankelijke manier om je stemgeluid te verkennen, is neuriën. Dit kun je zo hard of zacht doen als je wilt op allerlei denkbare momenten. Maak een geluid en volg waar het heengaat. Het hoeft niet mooi of melodisch te zijn, niet verheffend of beeldschoon; gewoon een geluid. Misschien komen er uiteindelijk woorden bij, misschien blijft het woordeloos. Volg je stem en kijk wat het met je doet.

Effecten: kalmte, zachtheid, verbinding hoofd en hart

Chakra’s: hart (4), derde oog (6), kruin (7)

2. ‘Dronken’ zingen

Als je een lied kiest om te zingen, ben je kritisch, want je wilt dat het enigszins klinkt zoals het bedoeld is. Die wens verkrampt en maakt zingen niet tot een verlichtende ervaring. Wat te doen? Zing jouw favoriete lied alsof je dronken bent. Laat je kaak hangen, breng emotie aan de oppervlakte en lap de conventies van zuiverheid aan je laars.

Effecten: verbinding met emoties, openheid, vrijheid

Chakra’s: wortel (1), heiligbeen (2), keel (5)

3. The two of us

Ken je iemand die net zo graag zingt als jij? Zoek wat karaoke-tracks op YouTube en zing samen. Je stem vervloeit met die van de ander, waardoor je vanzelf harder durft te zingen en je vrijer voelt om dat te doen. Dit kan natuurlijk binnen de veilige muren van een huis en als het bevalt: plan samen zangles in en verken jullie stemmen.

Effecten: kracht, openheid, zelfvertrouwen

Chakra’s: wortel (1), zonnevlecht (3), hart (4), derde oog (6)

4. Inzingen

Als je ineens begint te zingen, is je stem nog niet warm en zakt de moed je misschien meteen in de schoenen. Zoek online naar inzingoefeningen en voer ze uit. Je hoort je stem meteen helderder worden en het gebied van je hart- en keelchakra warmer. Door te beginnen met inzingoefeningen maak je je energie groter en durf je als vanzelf meer van je stem te laten horen.

Effecten: vergroten energie, wakker maken stem

Chakra’s: hart (4), keel (5)

5. Mantra’s

Een ultiem meditatieve vorm van zingen, is mantra’s zingen in een groep. Met gesloten ogen volg je de stem van degene die begeleidt. De trilling die de stemmen van een groep manifesteren, gaat tot diep in je systeem. Ze gronden je en brengen je in contact met de kracht van al je chakra’s.

Effecten: verbinding, zachtheid, eenwording

Chakra’s: allemaal

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over chakra’s?

Zo werken de 7 chakra’s.

Volgend artikel
Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Deze meditatie helpt
Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Deze meditatie helpt