Zo maak je een persoonlijke toolbox voor vreugde

Zo maak je een persoonlijke toolbox voor vreugde Zo maak je een persoonlijke toolbox voor vreugde Zo maak je een persoonlijke toolbox voor vreugde

Piekeren en stress zijn funest voor je mentale en emotionele gezondheid. Het goede nieuws: volgens ‘vreugdestrateeg’ Grace Harry zijn de effecten van vreugde minstens zo sterk.

Zij adviseert haar cliënten om een persoonlijke toolbox voor vreugde samen te stellen. Dat is een verzameling items die je humeur een instant boost geven en die je bewaart in een mooie doos of uitstalt als soort altaartje.

Volgens Harry werkt de toolbox het beste als je er elke ochtend gebruik van maakt, maar je kunt jouw persoonlijke blijmakers ook tevoorschijn halen op willekeurige momenten dat je wel wat extra positiviteit kunt gebruiken. Kies uit onderstaande lijst een aantal items voor je toolbox, en voeg er gerust nog andere dingen aan toe die jou een goed gevoel geven.

1 Positieve affirmatie

Een affirmatie is een gedachte, en een positieve affirmatie is een positieve gedachte. Als je een positieve affirmatie keer op keer herhaalt, wordt zo’n gedachte uiteindelijk je nieuwe werkelijkheid. ‘Ik geloof in mezelf’, bijvoorbeeld. Of: ‘mijn leven is gevuld met positiviteit en dankbaarheid’.

2 Betekenisvol citaat

Je kent vast wel een citaat dat je inspireert, motiveert of op een andere manier aanspreekt. Een mooi voorbeeld is deze, van de Dalai Lama: ‘Remember that sometimes not getting what you want is a wonderful stroke of luck’.

3 Kristal

Edelstenen en kristallen zijn mooi om naar te kijken, maar hebben door hun energetische vibratie ook invloed op hoe je je voelt. Er zijn verschillende manieren om een edelsteen uit te kiezen die (op dit moment) het beste bij je past.

4 Aromatherapie

Geur heeft een krachtig effect op je emoties. Even ruiken aan een flesje, een druppel etherische olie op je pols of een wolkje van een fijne spray kan je humeur in een mum van tijd oppeppen. In onze shop vind je verschillende etherische oliën voor in je toolbox.

5 Kleur

Net als geur heeft ook kleur een sterke invloed op je humeur en emoties. Voeg een element toe in een kleur die intuïtief goed voelt of kies bewust voor een kleur die bijdraagt aan een gevoel dat je vaker wilt oproepen.

6 Foto

Kijken naar een blijvend beeld van de mensen die je het allerliefst zijn of van een onbetaalbaar moment uit je leven opent je hart en wakkert positieve gevoelens aan.

7 Natuurelement

Een steen of schelp die je vond tijdens een vakantie, een mooie (droog)bloem of een kastanje: elementen uit de natuur roepen herinneringen op aan de plek en het moment waar je ze vond en helpen je aarden.

8 Favoriet boek

Er zijn van die boeken die je altijd bijblijven en die iets in je veranderen. Dat kan een zelfhulpboek zijn, maar ook een roman of een prentenboek. Stop het in je toolbox. Zo word je regelmatig herinnert aan de inzichten die het je opleverde of de vreugde die je voelde door het te lezen.

9 Jeugdherinnering

Zoals een oud knuffeltje, een sieraad dat je als kind graag droeg of zomaar een iets van vroeger dat je altijd bewaard hebt. Aandenkens aan je kindertijd verbinden je met het kind in jezelf en bevorderen speelsheid.

10 Briefje aan jezelf

Schrijf een lief en motiverend berichtje aan jezelf of neem een liefdevol fragment over uit je dagboek, om jezelf eraan te herinneren om vriendelijk te zijn voor jezelf, ook (of juist) op de dagen dat niets lijkt te lukken en je het even helemaal niet meer ziet zitten.

11 Woorden van een geliefde

Een verjaardagskaart van je oma, een liefdevolle krabbel van je liefste of een brief van je beste vriend(in): geschreven woorden voelen extra bijzonder en laten je weten dat je geliefd bent.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zo laat je de inspiratie weer stromen: 5 tips
Zo laat je de inspiratie weer stromen: 5 tips