Zodra je hiernaar zoekt, zul je het nooit vinden

Door Susan Smit
Zodra je hiernaar zoekt, zul je het nooit vinden Zodra je hiernaar zoekt, zul je het nooit vinden Zodra je hiernaar zoekt, zul je het nooit vinden

Of ik even in tien tot twaalf seconden op video wilde zeggen waar ik gelukkig van word, voor de website van het tijdschrift waaraan ik net een interview had gegeven. De existentiële levensvraag (naast de ‘waarom, waartoe’-klassieker) in hapklare soundbites en snel een beetje. Ik haal adem en zeg dat ik gelukkig word van de gedachte dat ik niet per se gelukkig hoef te zijn de hele tijd.

Dodelijk vermoeiend

Als je de shitty momenten en pijnlijke emoties van het leven beschouwt als oponthoud van het geluk dat jou eigenlijk ten deel zou moeten vallen, dan gaat dat niet meevallen. Het minder leuke ontvluchten of wegpoetsen is een race die je niet gaat winnen. Het is dodelijk vermoeiend, bovendien. Een veel beter idee is het om gewoon alles erbij te nemen en niets buiten te sluiten in je definitie van wat een gelukkig bestaan is. Ik neem het bittere met het zoet, de verveling met de extase, de pijn met het genot. En dat probeer ik te doen zonder schaamte, zelfverwijt, slachtofferschap of haast.

De kunst is om alles te omarmen

Levenskunst is niet de omstandigheden optimaal maken voor geluk, maar het leven onder alle omstandigheden omarmen. Anders gezegd: soms is het even klote. En dat is helemaal oké. Je kunt jezelf nog steeds, dwars door alle toestanden heen, gezegend voelen als een gelukkig mens.

Krampachtige gelukszoeker

Wees gewoon waar je bent, zou ik iedere krampachtige gelukszoeker willen influisteren. Wees niet verder, niet beter, niet gelukkiger, niet optimistischer, niet méér in balans dan je bent. De ontspanning die daarmee gepaard gaat is groot. Alle krampachtigheid en onechtheid ten opzichte van jezelf en anderen verdwijnt. Je schouders zakken. Je hoeft niets meer op te houden. Onthef jezelf simpelweg van de taak om gelukkig te zijn en kijk wat er gebeurt.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ik moet gelukkig zijn

Dit ‘zijn waar je bent’ is een levenshouding die meer sereniteit brengt dan een ‘ik moet gelukkig zijn’-houding. Het leven omvat, zelfs als je je zaakjes aardig op orde hebt, namelijk onvermijdelijk hartverscheurende tegenslagen en gekmakende grilligheden. Zonder verzet en afwijzing kun je die veel beter het hoofd bieden. Je weet dat je geen slachtoffer bent van het leven, maar een deelnemer aan het leven.

Getroffen door klein en groot geluk

Als het je lukt je comfortabel te voelen bij momenten van neerslachtigheid en tegenslag, ga je openstaan voor het leven. En zodra je je openstelt, zul je ook driedubbel geraakt en getroffen worden door het kleine en grote geluk dat in alle hoeken en gaten op je wacht.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Happinez ‘Luister naar je hart’ ligt nu in de winkel
Happinez ‘Luister naar je hart’ ligt nu in de winkel