Glennon Doyle: ‘Eerlijk zijn met mildheid is bevrijdend’

Glennon Doyle: ‘Eerlijk zijn met mildheid is bevrijdend’ Glennon Doyle: ‘Eerlijk zijn met mildheid is bevrijdend’ Glennon Doyle: ‘Eerlijk zijn met mildheid is bevrijdend’

Voor Glennon Doyle Melton is er geen twijfel mogelijk: eerlijk zijn bevrijdt ons. Door openhartig te zijn, leren we onze gevoelens, behoeftes en geheimen te omarmen. In haar boek ‘Carry on en leef’ blikt ze terug op haar leven tot nu toe. Na een moeilijke periode ontdekte ze de kracht van compassie en kwetsbaarheid. In dit interview deelt ze haar wijze lessen over eerlijkheid.

Deel wie je bent en wat je voelt

Glennon Doyle: “Ik wil eerlijk zijn, omdat het gezond voelt om voluit te leven. Dat betekent: weten wie je bent en délen wie je bent, zodat je je op deze aarde op je gemak voelt. Het betekent ook dat je je niet verstopt. De gevoelens die ik ervaar, de fouten die ik heb gemaakt, mijn verlangens: de kans is heel groot dat er miljoenen mensen zijn die ze delen.

Natuurlijk deel ik niet álles. Voluit leven is niet hetzelfde als ‘zeggen waar het op staat’. Ieder mens bekijkt het leven op zijn eigen manier, met zijn eigen vooroordelen en kleine gektes. Om voluit te leven met mildheid voor elkaar, moeten we daar begrip voor opbrengen en onze blind spots kennen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en bij voluit leven hoort ook hartelijkheid en respect voor de unieke ervaringen en grenzen van anderen.”

De waarheid is bevrijdend

“Ik geloof dat de waarheid ons bevrijdt. Volgens mij werkt het zo: we schamen ons voor onze gevoelens, behoeften en geheimen, en daarom verstoppen we wie we echt zijn. Daardoor raken we geïsoleerd en angstig, en verdwijnt onze connectie met anderen. Maar als we de schaamte loslaten en ervoor kiezen te zijn wie we zijn, ontspannen we. Niet alleen wijzelf, maar ook de mensen om ons heen. Dan beseffen we dat we deep down allemaal hetzelfde zijn.

Iedereen heeft het nodig dat iemand anders zegt ‘dat heb ik ook’. Dat zijn woorden die je leven veranderen. Ze doen ons inzien dat onze gevoelens, behoeftes en geheimen alleen maar menselijk zijn. Dat besef geeft ons de kracht om te stoppen met verstoppen, en meer toenadering te zoeken bij anderen. Ik hoop dat mensen zich na het lezen van Carry on en leef meer verbonden, moediger en gezonder voelen.”

Je kunt uit je situatie komen

“Mijn pad biedt niet alleen inzichten voor mensen met een verslaving. Natuurlijk, ik schrijf over verslaving voor al die verslaafde mensen in de wereld, zodat ze weten dat iemand hen begrijpt, ik wil hun stem laat horen op een moment dat hen dat zelf niet lukt. Ik wil tegen hen zeggen dat ze prachtig zijn, en dat ze moeten geloven dat ze uit hun situatie kunnen komen. Maar dat is een universele boodschap voor ons allemaal.”

Hartelijkheid wint

“Het vertellen van de waarheid is, op zijn allerbest, een genezingskunst – nooit een wapen. Er is een wereld van verschil tussen zonder schaamte de waarheid vertellen en roekeloos de waarheid vertellen, en dat verschil is liefde. Je kunt echt gelijk hebben, en heel moedig zijn, en toch veel schade aanrichten. Dus probeer ik moedig en hartelijk te zijn, en als ik moet kiezen, dan kies ik voor hartelijkheid. Hartelijkheid wint.”

Meer weten over eerlijkheid?

Volgend artikel
Moet je altijd eerlijk antwoorden op de vraag: hoe gaat het?
Moet je altijd eerlijk antwoorden op de vraag: hoe gaat het?