Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen

Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen

Wanneer iemand tegen emotionele blokkades aanloopt of niet lekker in zijn of haar vel zit, lukt het vaak wel om verstandig advies te geven. Maar dat ook opvolgen als het om jezelf gaat? Dat is een tweede.

Er is niemand die een rimpelloos leven leidt. Vrijwel iedereen loopt wel ergens tegenaan. Soms kunnen dat beperkende overtuigingen zijn. Gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dit niet’ die op de minst gunstige momenten op repeat in je hoofd worden afgespeeld. Soms zijn het emotionele blokkades. Je voelt je boos, teleurgesteld of verdrietig, maar omdat je je zo helemaal niet wil voelen, druk je het weg. Tevergeefs natuurlijk, want zo gaat dat met emoties. Hoe harder je het wegdrukt, hoe minder het verdwijnt.

Wijs advies

Stel, een goede vriend(in) klopt met deze problemen bij je aan. Ze wil er iets mee, maar weet niet wat. Welk advies zou je die persoon dan geven? Je zou diegene vast gerust stellen. Dat het niet gek is om tegen zulke dingen aan te lopen. Dat het niet nodig is om je daar ontzettend rot over te voelen, omdat er genoeg manieren zijn om ermee om te leren gaan. Misschien zou je wel zeggen waarom hij of zij niet een keer met een coach, therapeut of psycholoog gaat praten, want dat zou weleens kunnen helpen.

Zelf zijn we eigenwijs

Als het om anderen gaat, is het heel helder welke stappen moeten worden ondernomen om tot een oplossing te komen. Gek genoeg verandert dat volledig wanneer het om onszelf gaat. Al die goede adviezen die we aan een vriend of vriendin zouden geven, lijken ineens alleen voor anderen te gelden. Want de kans is groot dat jij je zelf wél een loser voelt omdat je vastloopt in het leven. Dat je je rot voelt, maar denkt: ‘er zijn ergere problemen’, en er daarom niets aan doet. Dat je de stap naar een therapeut of coach toch te groot vindt en je eigen issues bagatelliseert. ‘Ach, het valt ook wel mee’. “Ik stel me misschien ook een beetje aan.’ ‘Het is een fase, dit rotgevoel gaat wel weer over.’

Volg je eigen adviezen op

Tussen wat we anderen adviseren en zelf doen, zit vaak een groot gat. Ook dat is normaal. Het is namelijk best spannend om jezelf eerlijk in de spiegel aan te kijken en om veranderingen te maken. Maar het zijn wel díe stappen die ervoor kunnen zorgen dat je een lichter leven gaat leiden. Het leven dat we vrienden gunnen, ontzeggen we onszelf vaak.
Terwijl jij het óók waard bent om een leven te leiden waarin geluk de boventoon voert. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je eigen adviezen opvolgen. Praat erover, met een therapeut of met een goede vriend. Luister naar adviezen, maar ook naar wat je eigen intuïtie je ingeeft. Voel wat je voelt, zonder je ertegen te verzetten. Wees vrolijk, wees verdrietig, en ben met allebei even oké. Help jezelf zoals je een goede vriend(in) zou helpen.

Meer lezen?

Volgend artikel
Zo zorg je voor betekenisvol contact
Zo zorg je voor betekenisvol contact