Laten we elkaar als vrouwen steunen in plaats van bekritiseren

Laten we elkaar als vrouwen steunen in plaats van bekritiseren Laten we elkaar als vrouwen steunen in plaats van bekritiseren Laten we elkaar als vrouwen steunen in plaats van bekritiseren

Een gemene opmerking hier, een veelbetekenende blik daar. We maken ons allemaal weleens schuldig aan het bekritiseren van elkaars uiterlijk. Maar zou het niet veel mooier zijn als we die kritiek ombuigen in steun?

Ik liep in de sportschool langs twee vrouwen die druk oefeningen aan het doen waren en intussen over van alles en nog wat kletsten. Nadat ik klaar was met mijn routine en wegloop, hoorde ik de één tegen de ander hoorde zeggen “zo, slecht geslapen?”. De ene vrouw reageerde verbaasd. “Ik? Nee. Hoezo? Zie ik er moe uit,” vroeg ze. Voor ik de hoek omsloeg, hoorde ik de ander zachtjes ‘nee, zíj‘ antwoorden, terwijl ze met haar hoofd mijn kant op knikte.

Schaamte

Terwijl ik op de fiets zat, bedacht ik duizend dingen die ik had willen zeggen. Dat het inderdaad zou kunnen dat ik er wat moe uitzag, omdat ik die week verdrietig nieuws had ontvangen en slecht sliep bijvoorbeeld. Of ik had haar kunnen vragen waarom ze het eigenlijk nodig vond om zo over iemand te praten. Niks daarvan zei ik daadwerkelijk. Ik liep gewoon door. Gek genoeg was mijn eerste reactie om te schamen voor hoe ik er blijkbaar uitzag, terwijl de enige persoon die zich had moeten schamen de vrouw was die de behoefte voelde om een andere vrouw te bekritiseren om haar uiterlijk.

Hand in eigen boezem

Nu zou het natuurlijk fijn zijn als ik die twee vrouwen gewoon kon afschrijven als naar en gemeen, en dan weer vrolijk door met mijn leven. Maar laten we eerlijk zijn, we maken allemaal weleens een smalende opmerking over het gedrag of uiterlijk van andere vrouwen. Ook ik heb dat vaak genoeg gedaan. Wel zette dit voorval me aan het denken. Want wáárom is het zo verleidelijk om anderen te bekritiseren?

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Misschien geeft het ons heel even een goed gevoel over onszelf. Door te focussen op de ‘mindere’ kanten van andere vrouwen zijn we immers heel even niet bezig met die van onszelf. Bovendien is het in onze maatschappij bijna normaal geworden om mensen af te rekenen op uiterlijk en oppervlakkigheden. Toch geloof ik dat deze manier van denken of praten ons op de langere termijn niet gelukkiger gaat maken, en er ook niet voor zal zorgen dat we ons beter over onszelf voelen.

Geen kritiek meer

Ik dacht aan deze vrouwen in de sportschool, wat voor rotgevoel ze mij gaven en wat ik graag tegen hen had willen zeggen. Toen dacht ik aan alle vrouwen die ík ooit een rotgevoel heb gegeven door iets wat ik heb gezegd (of juist niet heb gezegd). Ik nam mezelf dan ook op de fiets voor om mijn best te doen nooit meer andere vrouwen te bekritiseren om hun uiterlijk. Omdat ik niet weet wat iemand heeft doorstaan of meegemaakt; omdat ik niet weet of mijn opmerking of blik haar een rotdag zal bezorgen of haar zelfbeeld zal beïnvloeden; en ook omdat ik weet dat dit wél het geval zou zijn als de situatie andersom was.

Vrouwen steunen vrouwen

Het benadrukken van andermans tekortkomingen maakt mij geen leuker persoon. Vrouwen krijgen al zo vaak te maken met maatschappelijke verwachtingen over hoe ze er wel of niet uit moeten zien. Het minste wat we kunnen doen is elkaar steunen op de weg naar zelfliefde, en onze kritiek te bewaren voor die onnozele standaarden. Daar worden we niet alleen zelf betere personen van, maar ook maken we de wereld een stukje mooier voor een ander.

Meer lezen?

Dit zijn 7 lessen van sterke vrouwen.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
3 boeken over sterke vrouwen die je gelezen moet hebben
3 boeken over sterke vrouwen die je gelezen moet hebben