7 lessen van sterke vrouwen

Fotografie Illustratie: Bodil Jane
7 lessen van sterke vrouwen 7 lessen van sterke vrouwen 7 lessen van sterke vrouwen

Laat je inspireren door vrouwen die de wereld veranderd hebben. Van Oprah Winfrey tot Coco Chanel, en van Joan Halifax tot Beyoncé. 

Oprah Winfrey: geef nooit op

Als er iemand is die laat zien dat alles mogelijk is in het leven, is het Oprah Winfrey. Het grootste televisie-icoon ter wereld werd geboren in een arm gezin, raakte al op haar veertiende in verwachting nadat ze was misbruikt door een oom. Maar wat ze ook meemaakte, altijd wist ze uiteindelijk ergens de kracht vandaan te halen om door te gaan. Met haar hartelijkheid en optimisme, maar ook door haar inzet voor mensenrechten, werd ze een voorbeeld voor vrouwen overal ter wereld.

‘Toe maar, val maar. De wereld ziet er anders uit vanaf de grond’

Aung San Suu Kyi: houd vast aan waar je in gelooft

Minstens zoveel doorzettingsvermogen toont Aung San Suu Kyi, de beroemdste politiek activist ter wereld. Twintig jaar lang had ze huisarrest, omdat haar National League for Democracy door het militaire regime niet werd getolereerd, maar ze bleef vasthouden aan haar strijd voor mensenrechten en democratie in Myanmar.

‘Vrijheid en democratie zijn dromen die je nooit opgeeft’

Coco Chanel: volg je eigen pad

Iedereen kent de beroemde mantelpakjes en parelkettingen van Coco Chanel. Maar Coco veranderde veel meer dan alleen de mode: ze liet vrouwen ook anders naar zichzelf kijken. Ze trok zich niets aan van conventies, en liet zich leiden door haar eigen visie op vrouwelijkheid. Bijzonder, want Coco’s jeugd was helemaal niet zo glamoureus: ze bracht een groot deel van haar jeugd door in een weeshuis bij de nonnen. Zij leerden haar iets wat haar leven veranderde: naaien.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

‘Het moedigste wat je kunt doen is nog altijd: zelf nadenken. Hardop’

Joan Halifax: wees sterk èn zacht

‘Strong back, soft front’ is het motto van de beroemde zenboeddhist Joan Halifax. Haar hele leven laat ze al zien hoe je zachtheid, compassie, combineert met kracht. Ze begeleidt terminaal zieke mensen in de laatste fase van hun leven, en zet zich al tientallen jaren in voor mensenrechten. Je inzetten voor mensen, heel praktisch, is voor haar ‘de ultieme vorm van boeddhisme’.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

‘Denk nooit dat compassie zwak is. Compassie gaat over kracht’

Malala Yousafzai: strijd voor je idealen

Op haar vijftiende had Malala Yousafzai uit Pakistan al haar eigen dag – de Dag van Malala, uitgeroepen door de VN – en op haar zeventiende won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Dat was allebei niet voor niets. Als meisje van elf hield ze al een blog bij over het gewelddadige regime van de Taliban, en de gevolgen daarvan voor meisjes – die niet meer naar school mochten. Haar eerlijke verslag bracht haar in groot gevaar, en ze overleefde ternauwernood een aanslag door de Taliban. Het hield haar niet tegen. Nog steeds strijdt ze voor het recht op onderwijs van meisjes.

‘Als de hele wereld stil is, wordt zelfs één stem krachtig’

Pema Chödrön: durf te wankelen

Soms lijkt het alsof je in het leven je houvast kwijt bent – bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt, of een geliefde verliest. Juist die momenten zijn volgens Pema Chödrön, de eerste Amerikaanse boeddhistische non ooit, een kans.

En ze spreekt uit ervaring. Na een verdrietige scheiding kwam ze terecht bij het boeddhisme, en leerde ze dat lijden niet door pijn veroorzaakt wordt, maar door hoe wij op die pijn reageren. Ook sinds ze het boeddhisme ontdekt heeft, verliest ze af en toe nog haar evenwicht – maar ze leerde dat te accepteren.

‘Wat we moeten doen om het lijden te verzachten, is het volledig doorleven’

Beyoncé: ken je kracht

De grootste popster van de wereld is niet alleen een icoon omdat ze mooi zingt en er prachtig uitziet. Ze spreekt ook zo tot de verbeelding omdat ze zich uit durft te spreken over wat ze vindt. Toen Barack Obama zich kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap mocht iedereen weten dat ze vierkant achter hem stond, en later sprak ze zich uit tegen racisme en seksisme. Ze is een voorbeeld voor meisjes, aan wie ze wil laten zien dat alles mogelijk is.

‘Wat je waard bent, bepaal jij zelf. Laat het niet afhangen van wat een ander je vertelt’

Meer levenslessen van sterke vrouwen lezen?

Dit zijn vijf levenslessen van legendarische vrouwen.

Volgend artikel
Dit is een brief die elke vrouw zou moeten lezen
Dit is een brief die elke vrouw zou moeten lezen