Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig

Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig Lieve Dot: advies aan Hooggevoelig

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in tijden van woelige wateren. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag- antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan Hooggevoelig, die zich afvraagt of ze naar de uitvaart van de vader van haar vriend moet gaan, ondanks de negatieve energie van haar schoonmoeder:

Lieve Dot,

Sinds twee jaar heb ik een relatie met ongelofelijk lieve man, maar helaas gaat hij gebukt onder een opvoeding zonder liefde. Zijn moeder is één en al negatieve energie die ik als hoogevoelige heel erg voel.

Ik probeer vooral te snappen waarom ze is zoals ze is en besef me heel goed dat ze een leven heeft geleefd waarvoor ze niet gekozen heeft.

Nu is vader van mijn vriend vanmorgen overleden en ik zie enorm op tegen de uitvaart. Enerzijds vind ik dat ik er moet zijn, maar anderzijds weet ik dat vooral haar negatieve energie mij uit zal putten.

Help!

Groeten,
Hooggevoelig

_____________
Lieve Hooggevoelig,

Je moet naar de uitvaart gaan.

Ik blijf proberen om redenen te vinden waarom je dat niet zo moeten doen, maar ik kan er geen bedenken. Tenzij je een aanwijsbaar vermoeden hebt dat je schoonmoeder je ter plekke zal liquideren. En misschien moet je zelfs dan gaan.

De ene onomstotelijke reden waarom je moet gaan is omdat je er moet zijn voor je ongelofelijk lieve man op de dag dat hij zijn vader begraaft. Het feit dat je schoonmoeder ‘één en al negatieve energie is’, is geen reden om weg te blijven. Sterker nog, het is juist een reden om er te zijn.

In dit soort periodes wordt liefde afgebakken, lieve Hooggevoelig. Het wordt niet stevig en betrouwbaar in de lentebries en vogelzang van verliefdheid, maar in de steenoven van verlies, jeugdtrauma’s en negatieve schoonmoeders.

Bovenop de elementaire, liefdevolle paal boven water waarop met graffiti letters staat dat je er moet zijn voor de man van wie je houdt, kan ik er nog één bedenken. Denk eens aan het lange termijn effect dat jouw afwezigheid op zo’n cruciaal moment heeft. Als je nog lang met je lieve man wilt leven zul je zijn moeder erbij moeten nemen, lieve Hooggevoelig. Hoe hun relatie er ook uitziet, zelfs al hebben ze geen contact; zij is onderdeel van hem. Daar niet voor aanwezig zijn – letterlijk en figuurlijk – lijkt me een keuze met veel consequenties.

Hiermee bedoel ik trouwens niet dat je alles maar goed moet vinden. Dat je je door je schoonmoeder moet laten terroriseren. Natuurlijk niet. Jullie hoeven geen beste vriendinnen te worden. Enigszins door een deur kunnen, samen in dezelfde uitvaart wachtruimte zitten zonder elkaar aan te vliegen, is misschien al genoeg.

Besef dat jullie een gemeenschappelijke deler hebben: de liefde voor jouw man en haar zoon. Want hoe disfunctioneel ze dit misschien ook uit; je schoonmoeder houdt van haar zoon. En dat is een natuurkracht waar ik nooit in de weg van zou gaan staan. Gelukkig geef je aan dat je ook begrip op kunt brengen voor hoe ze is geworden zoals ze is.

Spreek dat deel in jezelf aan. Doe wat je moet doen om die dag door te komen. Visualiseer een beschermende bol om je heen. Draai Tammy Wynette’s Stand By Your Man op repeat. Brand salie. Neem een borrel. Vermens je.

Je man heeft in dit moment van nood niets aan een vrouw die de slechte kanten van zijn nog enig overgebleven ouder benadrukt. Sta hem liever bij door de kleine plantjes van goedheid die er nog zijn te bewateren, in plaats van plat te trappen. Laat hem de liefde voelen die hij zo ontbeert heeft in zijn jeugd door er nú voor hem te zijn.

Alle goeds.

Liefs,
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Dot moedigt aan de volgende dingen mee te nemen in je vraag:

  • Vertel wat meer over jezelf. Geef wat context rondom je vraag.
  • Hoe uit dit dwarszittende dilemma zich in de praktijk van je leven? Wat zeg, doe, denk of laat je erdoor? Geef een specifiek voorbeeld.

Klim in je pen, en wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Ook meepraten over deze vraag kan hier.

Volgend artikel
Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen
Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen