Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen

Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen Het regent geluk: een interview met Lisa Portengen

Lisa Portengen schrijft blogs, maakt filmpjes, geeft lezingen en workshops om vrouwen te vertellen hoe je nóg meer uit je leven kunt halen. Het gaat goed met haar bedrijf Smart&Sexy, maar hoe gaat het met haar? Is ze zelf wel gelukkig?

Om daar achter te komen besluit ze om een ‘100 dagen challenge’ aan te gaan, samen met 4000 vrouwen uit de Smart&Sexy community, met het boek Een cursus in wonderen als leidraad.

Om het boek te duiden vindt ze in spiritueel Neerlandicus Koos Janson een leraar: hij biedt aan om tijdens de challenge elke dag te bellen, 100 dagen lang. In het boek Het regent geluk komen gesprekken over onderwerpen als tegenslag, wonderen en ego aan bod.

Hoe Lisa deze uitdaging heeft beleefd, en welke lessen ze ervan heeft geleerd? We stelden haar een paar vragen over zelfvertrouwen, geluk en moed:

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Je probeert vrouwen meer in zichzelf te laten geloven. Waar put jij je zelfvertrouwen uit?

Ik put mijn zelfvertrouwen uit handelen, uit doen. Door mijn opleiding aan de Kleinkunstacademie heb ik geleerd om veel te durven en vooral eerst te doen, hup de speelvloer op! En niet te wachten. Ook breng ik veel tijd met mezelf door en ben ik regelmatig een avond alleen om stil te staan bij wat ik voel. Dan bel ik bijvoorbeeld een uur met een vriendin, of reflecteer ik op wat ik de afgelopen periode heb gedaan.

Je laatste boek heet ‘Het regent geluk’. Wat is geluk voor jou?

Geluk is voor mij een moment van totale liefde en verbondenheid ervaren, bijvoorbeeld als ik wandel door de natuur. Dat klinkt heel groots, maar ik voel het juist ook op hele alledaagse momenten.

Denk je dat geluk maakbaar is?

Ja, ik denk dat geluk een keuze is. Dat drong tot me door in een rottige periode in mijn leven: ik had geen werk, mijn relatie was net uit en mijn vader overleed. Ik ben toen op de grond van mijn appartement gaan liggen, mijn kat vleide zich tegen me aan. Op dat moment besefte ik: er mag dan van alles aan de hand zijn in mijn leven, maar nu, op dit moment, in deze ruimte is alles ok. Die realisatie heeft me heel erg geholpen, en heeft me geleerd te leven vanuit liefde en niet vanuit angst.

Wanneer moest je voor het laatst hardop lachen?

Ik was met mijn vriend Karel in de Ikea, waar we bedden hebben getest en ijsjes hebben gegeten. Hij is een heel positief persoon, die me bijna elke dag aan het lachen weet te maken.

Hoe verzamel je moed, als je een belangrijke beslissing moet nemen?

Vroeger moest ik altijd lang nadenken voor ik een moeilijke keuze nam. Ik maakte lijstjes met voors en tegens. Ik had destijds een bedrijfje met een compagnon, en weet nog dat we muntjes opgooiden als we een moeilijke keuze of een moeilijk gesprek moesten voeren: heel kinderachtig eigenlijk. Dat heb ik nu niet meer, ik weet intuïtief vaak meteen welke keuze ik moet maken. En het helpt ook dat ik me ben gaan realiseren dat een moeilijk gesprek helemaal niet onaangenaam hoeft te verlopen. Dat heb je vaak zelf in de hand.

Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?

Het schrijven van mijn boek. Ik heb veel eerste keren gehad in mijn leven en dit was er een van. Het voelde toch wel heel bijzonder, dat ik daar naast Koos boeken mocht signeren tijdens mijn boekpresentatie.

Voor je boek belde je elke dag met Koos. Wat heb je van deze gesprekken geleerd?

Dat ik een gelukkige leerling mag zijn. Zo vond ik het best lastig om het boek ‘Een cursus in wonderen’ te lezen: ik heb op mijn opleiding helemaal niet geleerd om lange, lastige teksten door te spitten. Koos heeft me doen inzien dat het niet erg is om een beginner ergens in te zijn en dat je je daarvoor niet hoeft te schamen.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd van je 100 dagen challenge?

Dat je, op het moment dat je je openstelt voor verandering, je aan alle kanten hulp aangeboden krijgt. Voor mij werkte het ook heel goed om een mentor te hebben, een gids die je de weg wijst als je een periode van verandering en groei doormaakt. Alhoewel je daar ook in door kan slaan door teveel in de rol van leerling te kruipen: op een gegeven moment moet je de geleerde lessen zelf op je eigen leven gaan toepassen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de telefoongesprekken van Lisa en Koos? Je kunt ze nalezen in het boek dat ze samen schreven: Het regent geluk. Meer over Lisa vind je op haar website, www.lisaportengen.nl

Volgend artikel
Steeds een beetje beter: verander je gewoonten met Gretchen Rubin
Steeds een beetje beter: verander je gewoonten met Gretchen Rubin