Terug naar overzicht

Lieve Dot: advies aan Student

Categorie
Lieve Dot: advies aan Student

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in woelige tijden. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag- antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan Student, die zich afvraagt waarom ze er op haar twintigste nog niet in is geslaagd om haar eerste liefde te vinden:

Lieve Dot,

Eigenlijk vind ik het best gênant om dit bericht te sturen. Ik ben namelijk pas 20 jaar en waarom zou ik me hier nu al zo druk om maken? Maar toch doe ik het, zonder dat ik het wil, elke dag. Mijn leven is nogal een liefdeloos bestaan. En nee dan heb ik het niet over het niet hebben van een hele fijne familie, fantastische vrienden, een leuke studie etc. Ik heb het letterlijk over een liefje hebben.

Of beter gezegd: niet hebben. Geloof me ik heb gezocht! Menige stapavond ben ik op jacht geweest op zoek naar een leuke jongen. Soms vond ik er eentje, daten we wat om vervolgens tot de conclusie te komen dat er geen klik is. Vriendinnen bestempelen me als iemand met bindingsangst en om maar een labeltje op dit “probleem” te plakken doe ik dit ook.

Maar is dit wel zo? Het voelde gewoon steeds niet goed aan. Moet ik dan maar genoegen nemen met..? Soms kom ik ook te wanhopig over, zijn we gezellig op stap met vrienden en ben ik alleen maar bezig met de jongens om me heen: “zien ze me wel staan?” “Ben ik wel leuk genoeg?”.
Ik weet dat je de liefde niet kan forceren en dat het heel stom is om je geluk af te laten hangen van een jongen. Maar ik kan het niet helpen zo graag ook eens verliefd te willen zijn. Heeft u tips zodat ik er wat minder mee bezig kan zijn? En ook minder wanhopig over kom?

Liefs Student
_____

Lieve Student,

Ik ben blij dat je hebt geschreven. Jouw “probleem” zoals je het zelf al zegt, is namelijk het probleem van iedereen. Liefde willen -wanhopig liefde willen- en het vervolgens wel/niet/niet helemaal/niet zoals je wilt krijgen en het onvermijdelijk ooit verliezen is Het Probleem der Problemen.

Je hebt geen bindingsangst, lieve Student. Je verlangt gewoon keihard naar een lief die je tot nu toe nog niet vond. Jij, en dertien miljard anderen.

Misschien dat het helpt als ik vertel dat toen ik jouw leeftijd was, ik net mijn eerste gebroken hart had (want als je denkt dat dit erg is, maak je borst maar nat voor die onvermijdelijke volgende stap). Ik dacht oprecht dat ik nooit meer iemand anders zou vinden -of willen. Dat ik bovendien de enige was, een twintigjarige freak. Net als jij lieve Student, wist ik rationeel dat dit nergens op sloeg, maar van binnen was ik ervan overtuigd dat ik verdoemd was tot eenzaamheid. Een oude vrijster in een jonge verpakking.

De eenzaamheid die ik me herinner uit die tijd, sneed zó diep, maakte me zó wanhopig dat als ik eraan terugdenk ik nog steeds fysiek dat donkere, gat voel onderin mijn ribbenkast. Ik was twintig, had een fijne familie, geweldige vrienden, een leuke studie én ik was wanhopig op zoek naar liefde. Klinkt bekend?

Natuurlijk dook er binnen no-time een leuke, sexy Dot-lief op. En daarna nog één. En nog één. Tegen de tijd dat ik dertig was had ik meer liefde -en meer hartenpijn- achter de kiezen dan ik ooit had kunnen wensen.

En zo zal het ook voor jou gaan, lieve Student, daar twijfel ik geen seconde aan. Maar ik weet dat je daar NU niets aan hebt. Wanhoop en eenzaamheid veranderen natuurwetten. Elke seconde zonder lief is er één te lang. Dus hier mijn advies.

Je vraagt hoe je hier minder mee bezig kunt zijn en minder wanhopig kunt overkomen. Het eerste wat je kunt doen is het idee loslaten dat je hier minder mee bezig moet zijn en minder wanhopig moet overkomen. Je kunt ophouden oorlog te verklaren met de olifant in je innerlijke kamer.
Want laten we eerlijk zijn: je wilt wanhopig een lief. Dat verlangen volledig, genadeloos toestaan en laten snijden is het eerste wat je kunt doen. Het is bovendien ook het enige wat je kunt doen.

Liefde -wat ze ook zeggen in de Cosmo, op tv of in zelfhulpboeken- valt niet af te dwingen. Het komt en het gaat wanneer het wil. Het enige wat je kunt doen als het voor je deur staat is de deur wagenwijd opengooien. Tot die tijd, lieve Student, kun je het vuur van je verlangen zélf gebruiken om alle spullen op te ruimen die eventueel die deur blokkeren. De deur zelf misschien een opknapbeurt te geven of tenminste de scharnieren te oliën.

Dat was wat ik deed pre-lief. Ik schreef, verslond boeken, deed superveel yoga, bracht veel tijd door met mijn vrienden en fikte van verlangen. Ik leerde het te tolereren en onderzoeken -niet omdat het spiritueel was maar omdat ik geen andere keuze had. Tegen de tijd dat ik mijn eerste lief tegenkwam was ik een kerncentrale van radioactief verlangen.

In plaats van er minder mee bezig te zijn, lieve Student, raad ik je aan er méér mee bezig te zijn. Gebruik je verlangen als fakkel om ontdekkingstochten in jezelf te maken. Kraak met je wanhoop krochten open die je nooit eerder aandurfde. Je zult dingen ontdekken waar je later veel aan hebt. En waar je bovendien binnenkort geen tijd meer voor hebt als je hele weekenden in bed doorbrengt met mijnheer Student. Die jouw trouwens zal herkennen aan je heldere brandende licht -en dit verre van wanhopig zal vinden.

Tenslotte nog twee praktische dingen die mij hielpen in het vuur van mijn wanhoop-verlangen te blijven:

Allereerst, schrijf een brief aan je toekomstige lief. Is het geen magisch idee dat Jouw Hoogverwachte Ander al daadwerkelijk bestaat en iets doet? Ergens rondloopt, nu een broodje met eiersalade eet en slecht heeft geslapen? Schrijf hem een brief, vertel hem over je dag en je nieuwsgierigheid en verlangen naar hem. Brand los.

Ten tweede: zoek naar het gevoel wat je wil hebben bij jouw toekomstige lief. Zodra je weet hoe jij je wilt voelen bij hem, hoef je dit alleen nog maar te herkennen. Scheelt je veel omwegen via een lijst met eisen -donker haar, vijfentwintig, grappig- die toch verbleekt in zijn overdonderende real life aanwezigheid.

Blijf verlangen.

Liefs,
Dot.

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Dot moedigt aan de volgende dingen mee te nemen in je vraag:

  • Vertel wat meer over jezelf. Geef wat context rondom je vraag.
  • Hoe uit dit dwarszittende dilemma zich in de praktijk van je leven? Wat zeg, doe, denk of laat je erdoor? Geef een specifiek voorbeeld.

Klim in je pen, en wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Ook meepraten over deze vraag kan hier. Meer Lieve Dots lezen? Eerder gaf Dot advies aan Met of Zonder, die twijfelt over het wel of niet nemen van kinderen.

Door anderen gelezen