Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven

Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven Zo leer je omgaan met de tegenstrijdigheid van het leven

We leven in een maatschappij waarin weinig ruimte is voor nuance, alles moet leuk, mooi en geslaagd zijn. Maar de kunst van het leven (of in elk geval een deel daarvan) is juist het leren omgaan met tegenstrijdigheden.

Johan Cruyff zei ’t al jaren geleden: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Waar Cruyff gelijk in had, is dat iets nooit zomaar op zichzelf staat. Er zitten altijd positieve en negatieve kanten aan dingen. Een verhuizing kan bijvoorbeeld ontzettend leuk zijn, maar ook een hoop gedoe met zich meebrengen. Een bepaalde relatie kan ons zowel vreugde als verdriet brengen. En de ene dag kun je het op je werk ontzettend naar je zin hebben, terwijl je de volgende dag als een stekker baalt van je baan. Onze gevoelens, verlangens en behoeftes veranderen ook voortdurend.

Hokjes en vakjes

Toch delen wij mensen het leven graag op in overzichtelijke hokjes. We vinden een film leuk of niet leuk. Een presentatie ging goed of slecht. We vinden die persoon aardig of onaardig. Waarom doen we dat? Omdat het onszelf ook kaders geeft. Wanneer een medepassagier in de trein zich vervelend gedraagt, is het makkelijker om die persoon helemaal als vervelend te bestempelen dan om te bedenken dat hij/zij misschien wel vriendelijk is, maar gewoon een rotdag heeft.

Een vat vol tegenstrijdigheden

Ook als we naar onszelf kijken, kunnen we zwart-wit zijn in ons denken. Stel, je zit een tijdje niet zo lekker in je vel. De ene dag ben je vrolijk, de andere dag voel je je neerslachtig en somber. Dan kan het voorkomen dat je jezelf hard gaat toespreken. We vertellen onszelf dat we ons niet zo aan moeten stellen, of dat we gisteren toch ook vrolijk waren (waarom dan vandaag niet?). Niet dat het veel oplevert, want we voelen ons daardoor uiteindelijk alleen maar vervelender. Beter is het om te accepteren dat onze gemoedstoestand ook aan tegenstrijdigheden onderhevig is. Filosoof Welmoed Vlieger zei in De Volkskrant: “De huidige tijd is best moeilijk om in op te groeien. Met de tirannie van de perfectie en de druk om leuk, mooi en geslaagd te zijn. Terwijl het juist de kunst is om te gaan met tegenstrijdigheden – aan alles zit een rafelrandje.”

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

Laten we die rafelrandjes en tegenstrijdigheden dan toch vooral accepteren, in plaats van negeren.


Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Creatiever denken en leven: opruiming in je hoofd
Creatiever denken en leven: opruiming in je hoofd