Susan Smit over mannelijke en vrouwelijke waarden

Door Susan Smit
Susan Smit over mannelijke en vrouwelijke waarden Susan Smit over mannelijke en vrouwelijke waarden Susan Smit over mannelijke en vrouwelijke waarden

Mijn dochter van tien reageert gestoken als er wordt gezegd dat iets ‘meer iets voor jongens is’ of dat ‘meisjes daar goed in zijn’. Elke beperking op basis van gender is er voor haar een te veel.

Ze zit op voetbal en shopt net zo lief op de jongensafdeling. ‘Waarom is dit een jongenstrui?’ hoor ik haar vragen. ‘Ik heb óók twee armen.’ En dan geef ik haar gelijk. Ze vroeg me ook eens geïrriteerd waarom zij een ‘meisje’ genoemd wordt en jongens geen ‘jongetje’.

Genderverwachtingen

Ik vind het prachtig dat ze geen enkele kleinering van het vrouwelijke accepteert, en aan de andere kant zie ik dat ze nog een stap te maken heeft in haar eigen waardering van het vrouwelijke. Je willen ontworstelen aan genderverwachtingen is fantastisch, maar als je daarbij het vrouwelijke deel van jezelf wegdrukt alleen maar omdat dit als ‘vrouwelijk’ wordt gezien is dat doodzonde. Komt nog wel, voel ik, maar het zette me wel aan het denken.

Hormoonhuishouding

Elk mens heeft mannelijke en vrouwelijke waarden in zich, geloof ik. Carl Jung noemde het vrouwelijke in de man de anima en het mannelijke in de vrouw de animus, de Grieken logos en eros en in China heet het yin en yang. De maan hoort bij de vrouw en de zon bij de man. Word je als man geboren dan draag je ook vrouwelijkheid in je en word je als vrouw geboren dan draag je ook mannelijkheid in je. Je ziet dit principe terug in onze hormoonhuishouding: de man heeft wat oestrogeen en de vrouw wat testosteron, maar niet in de mate waarin de andere sekse het bezit.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Mannelijke en vrouwelijke waarden

Om ‘een fatsoenlijke dame’ of een ‘stoere vent’ te zijn dienden we vroeger het andere deel in onszelf te veronachtzamen. De eigenschappen die aan de andere kant liggen, kwijnen dan weg of worden vreemd voor ons. Mogelijk gaan we die kwaliteiten zoeken in onze partner die ons aanvult en die de belichaming is van de dingen die we hebben afgestaan.

Tegenwoordig hebben we gelukkig de kans om alle kanten van onszelf te onderzoeken en ontwikkelen. Het kan altijd beter, maar er is meer ruimte om jezelf te zijn dan ooit. Tegelijkertijd leven we nog steeds in een cultuur gebaseerd op mannelijke waarden als de rede, winnen, concurreren. Vrouwelijke waarden als samenwerken en verbinding met de levende wereld om ons heen blijven in maatschappelijke waardering achter. Wat zou het zonde zijn als onze jonge meiden die ruimte om zichzelf te zijn benutten om achter die mannelijke waarden in zichzelf aan te jagen en het vrouwelijke te verwaarlozen. Dan ontwikkelen ze zich juist de andere kant op en laten ze evenzeer iets kostbaars liggen.

Het heilige huwelijk

Het mooiste wat een mens voor zichzelf kan doen is wat je noemt ‘het heilige huwelijk’ sluiten: de man en de vrouw in jezelf tot bloei laten komen en met elkaar verbinden. Het maakt ons heel. De kwaliteiten bieden elkaar tegenwicht, maken ons krachtig en autonoom. Mijn wens is dat meisjes en jonge vrouwen zoals mijn dochter zich met trots en zelfliefde een vrouw noemen en weten dat dit geen enkele beperking brengt.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer Happinez?

Vaas Jade
Vaas Jade
13,95 10,46
Vaas Rosewood
Vaas Rosewood
29,95 17,97
Vaas Wild Sage
Vaas Wild Sage
13,95 9,77
Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat de getallen in je leven je kunnen vertellen over wie je bent
Wat de getallen in je leven je kunnen vertellen over wie je bent