Lieve goede vrouw, Susan Smit schreef je deze brief

Door Susan Smit
Lieve goede vrouw, Susan Smit schreef je deze brief Lieve goede vrouw, Susan Smit schreef je deze brief Lieve goede vrouw, Susan Smit schreef je deze brief

In het verlangen naar zelfvervulling en heelheid zoek je misschien je heil in je mooie kanten: je open hart, je mededogen, je zorgzaamheid. Dáár moet het goud te vinden zijn. Is ook zo, maar vergeet niet dat de schatkist met onontdekte inzichten, talenten en mogelijkheden wordt bewaard op een plek die nog van licht verstoken is: je schaduwkant.

Je eigen schaduwkant is als de donkere kant van de maan; het is het deel dat niet belicht wordt. Het deel van jezelf dat je om een of andere reden hebt afgewezen omdat het niet paste bij je opvoeding, de maatschappij of je eigen zelfbeeld. Wat in het duister verscholen ligt, roept angst op. Misschien vrees je dat je innerlijke duisternis, zodra je er een blik op werpt, al het goede overschaduwt zodra het de ruimte krijgt. Het tegendeel is waar. De angel gaat eruit. Je kunt het gebied weer in gebruik nemen; terugvorderen en alle kracht erin benutten.

Zwak moment

Voor vrouwen is het vaak moeilijker hun eigen schaduw te herkennen dan voor mannen. De schaduwzijde van mannen uit zich heel direct in makkelijk herkenbaar fout gedrag als agressie en dominantie. Bij jou, lieve goede vrouw, is de schaduwkant misschien zelfs grotendeels voor jezelf verborgen. Misschien denk je dat het ‘goed’ en ‘verlicht’ is om aardig, plooibaar, behulpzaam en verzoenend te zijn. En dat het ‘slecht’ is om egoïstisch, boos, onbescheiden en afwijkend te zijn. Gewenst gedrag vertonen voelt in eerste instantie goed, dat is het verwarrende. Je bent een braaf meisje, iedereen vindt je aardig en je hebt een goed gevoel over jezelf. Maar als er een te grote afstand zit tussen wat je voelt en wat je doet, of wat je hoort te voelen en daadwerkelijk voelt, dan gaat het uiteindelijk wringen. Op een zwak moment schiet het buitenproportioneel naar boven of het slaat naar binnen en zorgt voor depressie, uitputting of slachtofferdenken.

Jouw schaduwkant, met alle rauwe emoties, idiote aannames en psychische wonden, hoort bij jou en verdient je liefdevolle en begrijpende, maar vooral nieuwsgierige blik. Onderzoek het! Daar wordt je schaduw niet donkerder van en ook niet groter. Het licht van bewustzijn dat op de schaduwkant valt, heft het zwartste zwart juist op.

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Grenzen opleggen

Hoe je dan je eigen schaduw leert kennen, vraag je? Laat je om te beginnen geen definities van goed en slecht meer aanpraten die je niet zelf hebt doorvoeld. Laat je niet langer grenzen opleggen die niet kloppen voor jou. Wijs geen emoties af die er nu eenmaal zijn. Laat woede toe, wees opstandig en onaangepast als daar aanleiding voor is, omarm je verdriet, eenzaamheid, angst en voel hoe ze in kracht afnemen als je ze niet langer wegduwt.

Je natuurlijke, wilde vrouwelijke natuur is rommelig, maar kent een eigen logica en ritme, net zoals de seizoenen. Er is een tijd voor ontkieming, bloei en verbinding, maar ook een tijd voor afsterven en vernietiging, loslaten en verstilling. Je hoeft niet zo je best te doen om ‘een goed mens’ te zijn, lieve vrouw. Je bent van nature goed.

Met respect en waardering voor de manieren waarop je jezelf leert kennen,

Susan

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Heb je het gevoel dat je er niet echt bij hoort? Niet zo gek, zegt Brené Brown. Dit is wat je eraan kunt doen
Heb je het gevoel dat je er niet echt bij hoort? Niet zo gek, zegt Brené Brown. Dit is wat je eraan kunt doen