Oude energie: zo dein je er niet langer op mee

Door Susan Smit
Oude energie: zo dein je er niet langer op mee Oude energie: zo dein je er niet langer op mee Oude energie: zo dein je er niet langer op mee

Heb jij dat ook? Dat je het bombardement van slecht nieuws over de wereld tamelijk goed van je af kunt schudden, maar dat je er ineens nachten van wakker kunt liggen?

Dat je bij het verwerken van een extremistische aanslag in het nieuws, een stuitende uitlating van een populist in de krant en een filmpje van zeeleeuwen die van rotsen denderen omdat de ijskappen smelten, bevangen wordt door een inktzwarte somberheid? Gelukkig kun je kiezen waar je je energie aan besteedt.

Contradicties

We leven in een wereld waarin de mensen wordt voorgehouden korter te douchen om het milieu te redden, maar waar vervuilende industrie door de overheid uit de wind wordt gehouden. Een wereld waarin dierenrechten nauwelijks bestaan en mensen die ervoor opkomen als gekkies worden beschouwd. Een wereld waarin er zoveel corrupt, hypocriet en fundamenteel oneerlijk is.

Er zijn dingen gaande die groter zijn dan wij, problemen die onoplosbaar lijken, ongerechtigheden die boven onze pet gaan. Toch krijgen we al dat leed via de media en social media binnen alsof we er wat aan kunnen doen. We doneren hier eens wat, wijden daar eens een tweet aan, tekenen petitie zus en stemmen partij zo. Dat bedwingt een poosje ons gevoel van machteloosheid, maar daarna neemt de moedeloosheid het weer over.

Nieuw: ‘Kristallen by Happinez’

De special (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Kiezen waar je je energie aan besteedt

Er is een andere manier om ermee om te gaan. Als mens kun je namelijk kiezen waar je je energie aan besteedt: aan vechten tegen het oude of aan bouwen aan het nieuwe. Elke keer als er boosheid in me opwelt om besluiten van machthebbers, houd ik mezelf dit voor: laat me mijn aandacht niet richten op het oude en negatieve, maar op het nieuwe en hoopvolle. Laat me mijn energie besteden aan verbinding maken mét, niet in afzetten tégen.


Denk het onmogelijke

Er is altijd een spanning tussen idealen en werkelijkheid, maar de afstand daartussen betekent niet dat het hopeloos is. Het betekent alleen maar dat er veel te veranderen valt. Het goede nieuws is dat verandering de enige constante in de geschiedenis is. Systemen bouwen zich op, hollen van binnen uit, breken plotseling af, vallen in puin en vormen zich tot nieuwe systemen. Alles is altijd gereed om iets heel anders te worden dan in de lijn der verwachting ligt. ‘Wees realistisch,’ schreef Ernst Bloch. ‘Denk het onmogelijke.’

Laten we dus proberen om niet teveel mee te deinen op oude energie. Dat trekt ons namelijk naar beneden en haalt ons weg van ons eigen niveau in bewustzijn. In het streven naar een betere wereld kun je ook bakens verzetten door onverstoorbaar te geloven in de mogelijkheid van iets beters en stoïcijns het goede te dienen.

Wees een onderdeel van iets beters.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Pleidooi voor de open dialoog.

Volgend artikel
4 tips voor meer levenslust
4 tips voor meer levenslust