Waarom je moet stoppen met zoeken naar verlichting (om het te vinden)

Waarom je moet stoppen met zoeken naar verlichting (om het te vinden) Waarom je moet stoppen met zoeken naar verlichting (om het te vinden) Waarom je moet stoppen met zoeken naar verlichting (om het te vinden)

Het klinkt allemaal heel zen, zo’n zoektocht naar verlichting. Maar een spirituele reis is juist allesbehalve zen. Het is er ééntje van vallen en opstaan, en zonder eind. Pas als je dat beseft, kun je echt verlichting vinden.

Veel mensen kampen met een gevoel van leegte. Een gevoel dat ze niet in verbinding staan met de wereld zoals die nu is. Een wereld waarin we overzichtelijke hokjes hebben bedacht voor mensen en er dol op zijn om elkaar daarin te stoppen. Een wereld waarin, in elk geval in het Westen, al vooraf is bedacht welk pad iemand zal moeten bewandelen en wat hij/zij zou moeten ambiëren. Een carrière natuurlijk, en een leuke relatie. Veel vrienden, een fit en gezond lichaam en op termijn kinderen.

Intussen zijn er een hoop mensen die zich gevangen voelen in die hokjes en verwachtingen. Die niks van die lijst willen, of maar een paar dingen. Die het gevoel hebben dat er toch méér moet zijn in het leven. Vaak zijn het die mensen die op zeker punt in het leven aan de slag gaan met zichzelf. De mogelijkheden zijn er tegenwoordig volop.

Waarom zoeken mensen naar verlichting?

Jezelf leren kennen. Groeien als persoon. Zo zoeken mensen naar geluk en verlichting. Die zoektocht is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. En dat is mooi, want het leven is meer dan streven naar oppervlakkig succes. Zoeken naar verlichting, zelfkennis en diepgang zorgt voor een rijk leven, waarin mensen vaak steeds meer gaan leven volgens hun eigen regels, in plaats van die van anderen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Een spirituele reis heeft geen eindbestemming

Dat is toch de wens van velen, en de reden dat de mindfulness- en zelfontwikkelingscursussen, meditatie-apps en yogascholen bijna niet meer te tellen zijn. We streven allemaal massaal naar verlichting. Alleen…. het zoeken naar verlichting kan ook een opgave worden. En dat vergeten veel mensen. Ze zien een spirituele reis of reis naar meer zelfkennis als een tocht met een bestemming. Een tocht die ooit over zal zijn, en dan heb je het geluk, de zelfacceptatie, de liefde gevonden. Maar dat is een illusie.

Vallen en opstaan

Een spirituele zoektocht kan óók behoorlijk frustrerend zijn. Want wat als je wekenlang mindfulness-oefeningen uit je hoofd leert en dan alsnog in woede uitbarst als iemand je afsnijdt bij het stoplicht? Of wat als het je tóch niet lukt om emoties te accepteren zoals ze zijn, zodat je ze kunt loslaten? Hoe hard je ook je best doet. Dan voelt het alsof je hele zoektocht naar verlichting voor niks was. Mislukt. Terwijl het er in een spirituele reis niet omgaat hoe vaak je valt, maar hoe vaak je weer opstaat. Hoe je omgaat met het steeds maar weer vallen, dáár zit ‘m de les in. Wie stopt met zoeken naar verlichting, zal verlichting vinden. Want de verlichting zit ‘m erin dat je accepteert wat is. Of dat nou wel of niet lukt.

Tja, niemand zei dat het makkelijk zou worden.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat we van topsporters kunnen leren over omgaan met druk
Wat we van topsporters kunnen leren over omgaan met druk