Spiri 101: wat als je partner spiritueler is dan jij?

Fotografie Tekst Marijn Baar
Spiri 101: wat als je partner spiritueler is dan jij? Spiri 101: wat als je partner spiritueler is dan jij? Spiri 101: wat als je partner spiritueler is dan jij?

Als je overstuur bent, stuurt hij je als advies: ga mediteren. Terwijl jij alleen maar wil dat hij naar je luistert. En als jullie seks hebben begint hij over kloppende lichamen die je buiten jezelf zou moeten voelen. Help: wat als jij geen idee hebt waar hij het over heeft? Wat als… je partner spiritueler is dan jij?

Met deze drie tips houd je het samen leuk. Ook als je per ongeluk een verlichte goeroe in huis hebt gehaald.

  1. Overtuig de ander niet van jou gelijk

Jehova getuigen die ’s avonds een rondje maken door de hele buurt zijn vaak niet bijzonder geliefd. En waarschijnlijk ook niet heel succesvol in het bekeren van hun buurtgenoten. Onthoud dit als je je partner probeert te overtuigen van jou gelijk. Hij of zij is een eigen persoon, met eigen overtuigingen en ideeën. En het kan heel goed zijn dat deze niet altijd overeenkomen met die van jou. Ga daarom niet in de Jehova stand als een van jullie twee de heilige graal naar verlichting gevonden denkt te hebben. Probeer in plaats daarvan aan de ander uit te leggen waarom deze meditatie/sapvastkuur/podcast van een nieuwe goeroe zoveel positieve invloed op je leven had.

  1. Blijf elkaar vertellen over je nieuwe spirituele ontwikkelingen

Als je je allebei op een ander spiritueel pad bevindt, dan is het makkelijk om ervoor te kiezen confrontatie te vermijden en lekker je eigen gang te blijven gaan. Maar de kans is groot dat je dan juist verder van elkaar af drijft. Dus blijf vertellen over wat je meemaakt, en hoe je dat van binnenin ervaart. Als je je partner uit blijft leggen wat iets met je doet, zodat hij of zij je beter kan leren begrijpen.

  1. Doe niet mee aan het spelletje ‘ik-ben-meer-verlicht-dan-jij’

Het kan heel verleidelijk zijn om te denken: ik heb zoveel meer boeken over Zen Boeddhisme gelezen, of zoveel meer gemediteerd, dus ik ben een stapje dichter bij verlichting dan jij. Je weet nooit of dat waar is, en ook al zou het zo zijn: door het te denken bewijs je alleen maar dat je nog lang niet bent waar je zou moeten zijn op het pad naar een compleet verlicht leven. Probeer de ontwikkeling van de ander te erkennen, en vergelijk het niet met dat van jou.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Volgend artikel
Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste
Eindelijk goed in je vel – waarom je leven pas écht begint na je vijftigste