Susan Smit over vervlogen tijden

Door Susan Smit
Susan Smit over vervlogen tijden Susan Smit over vervlogen tijden Susan Smit over vervlogen tijden

Er was een tijd dat ik in huis mijn sleutels in mijn zak hield en mijn schoenen aan, klaar om de deur uit te rennen als er geweld dreigde.

Er was een tijd dat ik mijn blik op het tuinpad gericht hield, om in te schatten hoe zwaar de dronk van mijn vader was.

Er was een tijd dat ik alleraardigste smoesjes paraat had, grote glimlach erbij, als een man ongepaste avances maakte.

Er was een tijd dat ik mijn mond dicht hield, denkend ‘mijn adem is lang, mijn tijd komt nog wel’ als mannen in de krant schreven ‘ze lekt wat inkt uit haar borsten en heeft weer een boekje’ en ‘je wil de boeken van Susan Smit spreiden zoals je haar benen wilt spreiden’.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Er was een tijd dat ik ophield met vragen stellen hoe de man in kwestie en ik dat dan zouden verdelen, de zorg voor de baby, de opbrengst van een gezamenlijk project, de rechten van een foto.

Er was een tijd dat ik mijn lichaam gaf als ik vreesde dat ik verwachtingen had gewekt, dat ik hem dat niet kon ontzeggen als ik nu al zo ver… Als we al dit… Als ik hier nu eenmaal lag.

Er was een tijd dat ik mijn adem inhield als ik een groepje jongens op straat moest passeren, blik op de grond gericht, wild kloppend hart, kracht puttend uit de sleutels tussen mijn vingers.

Er was een tijd dat ik de lippenstift van mijn mond veegde als er werd gezegd dat ik het uitlokte, dat ik gebogen ging staan als ik langer was dan een vriendje, dat ik mijn mening voor me hield als er duidelijk werd gemaakt dat ik te ‘emotioneel’ of te lastig was.

Die tijden zijn voorbij.


Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
En nu is het genoeg: zo houd je eindelijk op met piekeren
En nu is het genoeg: zo houd je eindelijk op met piekeren