Zo herstel je je band met de natuur

Zo herstel je je band met de natuur Zo herstel je je band met de natuur Zo herstel je je band met de natuur

We horen en lezen vaak dat onze band met de natuur weg is. Onzin, zegt Wohlleben, die band was nooit verbroken, we hebben haar alleen maar wat verwaarloosd. En het goede nieuws is: dat kunnen we ook weer ongedaan maken. Door onze zintuigen te trainen, bijvoorbeeld. In het bos, uiteraard.

Zo word je weer als een wild dier:

Zicht

We brengen veel tijd binnen door en achter schermen. Onze ogen passen zich aan en krijgen meer moeite met afstanden zien. Maar goed nieuws: dat is omkeerbaar. Je kunt je ogen trainen in ver zien door naar buiten te gaan en je blik de verte in te laten zweven. Wohllebens eigen zicht ging van – 2,5 terug naar -1, louter door veel in het bos te zijn en naar boomkronen te turen.

Gehoor

Maak eens kommetjes door je handen achter je oren te plaatsen en merk op hoeveel verschil dat maakt. Ook kun je jezelf trainen om natuurgeluiden te herkennen. De reflex die veel mensen nu hebben bij het geluid van een whatsappje kun je ook ‘instellen’ op, zeg, een specht of een koekoek.

Reuk en smaak

De receptoren in neus, mond en darmen worden in het dagelijks leven ‘vervuild’ door kunstmatige toevoegingen: geur- en smaakstoffen, vet, suiker. Maar we zijn nog altijd afgestemd op het ecosysteem ‘bos’. Bijt tijdens het volgende bosbezoek eens in een sparrentak, proef de smaak van de naalden, die zal je verrassen. En eet verder zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

Tast

Pak op en voel. Een tak, een dennenappel. Een veertje. Registreer hoe koud, warm, nat, droog, hard of zacht het is. Vieze vingers veeg je schoon aan een moskussentje. Mos is sowieso een perfect kleedje om even op tot rust te komen.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over de natuur?

Dit zijn acht lessen van de natuur.

Volgend artikel
Dit kan een bosbad voor je doen
Dit kan een bosbad voor je doen