Eat that frog: zo wordt de rest van je dag een makkie

Eat that frog: zo wordt de rest van je dag een makkie Eat that frog: zo wordt de rest van je dag een makkie Eat that frog: zo wordt de rest van je dag een makkie

Oké, we doen tussendoor even een simpele maar best effectieve lifehack: eat that frog!

‘Eet ’s morgens eerst een levende kikker, dan kan je de rest van de dag niks meer gebeuren.’

Pardon? Wacht, we leggen het uit. Dat van die kikker is een citaat dat wordt toegeschreven aan de negentiende-eeuwse schrijver Mark Twain en de Amerikaanse productiviteitsgoeroe Brian Tracy hing er een hele theorie aan om uitstelgedrag aan te pakken: ‘Eat that frog’.

Het leven lacht je toe

Het boek ‘Eat that frog’ van Brian Tracy is een klassieker, die in het Nederlands werd vertaald maar de Engelse titel hield, omdat dat nét even fijner klonk dan ‘Eet die kikker!’ (hey, kikkers zijn beschermde dieren!). Die levende kikker is natuurlijk, maar dat snapte je al, een metafoor voor de dingen waar je tegenaan zit te hikken. Het idee is briljant in zijn eenvoud: bedenk ’s morgens wat de belangrijkste en lastigste taak is die op je ligt te wachten, en doe die als eerste.

Waarom is dat een goed idee? Het afmaken van een vervelend taakje heeft natuurlijk als belangrijkste voordeel dat die vervelende taken nu eindelijk echt gebeuren – in plaats van dat je ze uitstelt. Maar er is nog een voordeel: het afmaken van zo’n klus geeft een shot endorfine waar je u tegen zegt. Hoe erger je ergens tegenop ziet, hoe blijer je bent als het achter de rug is. Afgerond, klaar! Wat een opluchting. ‘Kijk mij even’, denk je dan tevreden. ‘En dat op de vroege ochtend!’ Op de golven van dat geluksgevoel verloopt je hele dag soepeler. Andere taken gaan sneller. Je humeur verbetert. Kortom, het leven lacht je toe.

Maar wat zíjn dan die ‘kikkers’?

Het is nog best lastig om rond zo’n eenvoudig idee een heel boek te schrijven, dus Brian Tracy behandelt dan ook nog allerlei manieren waarop je je frog kunt eaten, plus natuurlijk de vraag hoe je die ‘belangrijke taken die je steeds uitstelt’ identificeert – maar dat is eigenlijk niet eens zo heel erg relevant. Volg gewoon de zeurende stemmetjes in je hoofd! De klussen waar het om gaat zijn daar gewoon te vinden achter het woordje ‘eigenlijk’.

Je moet éigenlijk dat ene lastige telefoontje plegen. Je moet éigenlijk je BTW-aangifte doen. Je moet éigenlijk die tuinplanten in de grond stoppen voordat ze verdorren. Het kunnen ook grote dingen zijn: je moet éigenlijk die relatie verbreken, een voorstel schrijven, een baan zoeken die bij je past, het dak repareren, je hypotheek controleren. Enfin, ga zo door. Het is niet altijd in één zitting af te maken, maar als je ’s morgens begint met díe klussen aanpakken, beweeg je in elk geval in de goeie richting.


En werkt het?

Ja hoor, het werkt, in zijn eenvoud, best goed. Die dingen waar je tegenaan hikt, kosten meestal minder tijd dan je van tevoren dacht. De opluchting is inderdaad groot als je zo’n klus af hebt. Sowieso is het slim om lastige taken aan te pakken aan het begin van de dag, als je nog helder bent, en je wilskracht niet is afgetapt door sociale media en dagelijkse beslommeringen.

Je snapt ook wel waaróm het werkt. Het mooie van deze methode is dat het laagdrempelig is en dat er een ingebouwde beloning in zit. Je doet iets waar je tegen opzag, je voelt jezelf goed, waardoor de volgende dag (bij de volgende kikker) de drempel lager is om het nóg een keer te doen. Als je een paar keer de ‘eat that frog’-aanpak in de praktijk brengt, word je er handiger in. Nog even, en je gaat over jezelf denken als ‘iemand die lastige taakjes snel aanpakt’. Is dát even fijn voor je zelfbeeld!

Wondermiddel? Of trucje?

Maar een wondermiddel? Nah, eerder gewoon een lekker trucje. Natuurlijk wordt ‘Eat that frog’ gebracht als ‘dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden’ maar zo kennen we er nog wel meer, en zoals met alle wondermiddelen werkt het voor de een wel, voor de ander niet, en uiteindelijk voor bijna iedereen toch vooral tijdelijk. Na een tijdje ben je door die lastige klusjes heen, je leest weer een ander productiviteitsboek, je vergeet de wijze les van de kikkers en voor je het weet, loop je weer van alles uit te stellen.

Maar dat geeft niks. ‘Eat that frog’ is niet voor niets een klassieker. Gewoon weer even herlezen dus, dat boekje. Zie het als challenge-van-de-dag, of als een stuk gereedschap, dat je te voorschijn kunt halen als je het nodig hebt. En dan fris en monter aan het werk. Wáár zijn die kikkers!?

Meer weten?

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over productiviteit?

Nog een handig trucje bij uitstelgedrag: de 5-secondenregel van Mel Robbins.

Volgend artikel
Eerste hulp voor twijfelaars
Eerste hulp voor twijfelaars