Creatief denken en leven: durf te kopiëren

Fotografie Beeld Gabriele Ribeiro
Creatief denken en leven: durf te kopiëren Creatief denken en leven: durf te kopiëren Creatief denken en leven: durf te kopiëren

Kopiëren geldt onder veel creatievelingen als een taboe. Dat is jammer, want kopiëren is de allerbeste manier om tot nieuwe resultaten te komen. Een nieuw idee is meestal een ‘remix’ van oude ideeën, dus stop met denken dat je compleet origineel moet zijn en laat je schaamteloos beïnvloeden. In dertien lessen leren we je creatiever denken en leven.

Kijk om je heen, wees nieuwsgierig en verzamel alles wat je inspireert. Boeken die je aanspreken, illustraties die je bezighouden, biografieën over je idolen. Iedere creatieveling is een verzamelaar; je bent zo goed als dat wat je om je heen verzamelt. Begin altijd met kopiëren wat je leuk vindt. Iets inspireert je omdat het een deel van jezelf aanraakt dat je wilt laten groeien. Kopieer, kopieer en kopieer en uiteindelijk zul je je eigen stijl vinden. Alle groten van deze aarde zijn begonnen met kopiëren. De Beatles werden geïnspireerd door Little Richard en Buddy Holly, Frieda Kahlo werd geïnspireerd door Diego Riviera, Van Gogh werd geïnspireerd door Gauguin. Je bevindt je dus in goed gezelschap.

De wetten van het kopiëren zijn: verzamel je helden om je heen; steel nooit van slechts één persoon, maar van velen; doe iets niet letterlijk na, maar voeg je eigen verbeteringen toe; en kopieer alleen goede dingen, geen slechte. Wacht ook niet tot je iets perfects hebt bedacht, maar begin gewoon. Het idee groeit vanzelf. En houd je verzinsels niet alleen voor jezelf, maar deel ze. Daar leer je van. De reacties van andere mensen inspireren je meestal om verder te gaan en door enthousiaste reacties word je zelfverzekerder en creatiever. (Wees wel select, de mening van verstokte zwartkijkers kun je dus even niet gebruiken.) Je hoeft het ook niet te houden bij één idee. Als je meerdere projecten tegelijk doet, kan het ene project het andere inspireren. Zo kun je heen en weer schuiven en loop je niet vast.

Oefening 1: Eregalerij

Maak een eregalerij van originele geesten, van mensen die je bewondert, van bekende of onbekende personen van wie je iets kunt leren. Je kunt er een poster van maken, maar ook een boekje dat je steeds kunt aanvullen.

Schrijf de namen op van de helden die je meteen te binnen schieten.

Oefening 2: Hoe zou hij/zij dat doen?

Verplaats je in een ander en los je probleem op zoals je buurvrouw dat zou doen, of je vriendin, de Dalai Lama of de koningin. Probeer je zo nauwkeurig mogelijk in hun manier van denken te verplaatsen.

Wat ontdek je?

In dertien lessen leren we je creatiever denken en leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Zo leer je spreken voor een grote groep (zonder al teveel zenuwen)
Zo leer je spreken voor een grote groep (zonder al teveel zenuwen)