Creatief denken en leven: van jezelf leren houden

Creatief denken en leven: van jezelf leren houden Creatief denken en leven: van jezelf leren houden Creatief denken en leven: van jezelf leren houden

Een van de grootste behoeften van mensen is de behoefte aan ondersteuning en erkenning. Jammer genoeg krijgen we die hulp van buitenaf niet altijd. Veel mensen blokkeren zichzelf daarom, uit angst voor afwijzing. We willen geen stuntelige beginner zijn, maar meteen een kampioen, en laten daardoor veel kansen lopen. Pas wanneer je uit je eigen onzekerheid stapt, ontstaan er mogelijkheden.

Wat je nodig hebt, is dus lef. Lef om ervoor uit te komen wie en wat je bent. Om te laten zien wat je wilt en kunt en je wensen en behoeften uit te spreken. Om fouten te durven maken.

Zolang je anderen met een positieve intentie en met liefde en compassie benadert, is de kans groot dat ze je willen horen. Het is niet erg om soms teleurstellende of afkeurende reacties te ontvangen. Dat hoort erbij en je kunt ermee leren omgaan. Als je genoeg zelfvertrouwen hebt, voel je je niet minder (of meer) door wat een ander van jou of van je creatie vindt.

De weg naar zelfliefde

Van jezelf houden is belangrijk. Het is een voorwaarde voor jezelf kunnen zijn. En het begint met aardig zijn voor jezelf. Vaak zijn we voor onszelf veel minder aardig dan voor anderen – hoog tijd om dat te veranderen.

Als hulpmiddel om in jezelf te geloven, kun je gebruikmaken van affirmaties. Een affirmatie is een krachtige positieve bewering die uitdrukt dat iets wat je wenst, er nú al is. Als we maar één tiende beter worden in positief tegen onszelf praten, tegenover het negatieve stemmetje dat we zo goed kennen, zullen we al een enorme verandering bespeuren.

Vaak voelen mensen zich ongemakkelijk bij affirmaties. Het kritische stemmetje sputtert tegen. Probeer er eens achter te komen waar dat stemmetje vandaan komt – zijn het je ouders die dit ooit tegen je zeiden, is het een leraar, een vriendin? Meestal gaat het om een moment in je leven waarop iemand je ontmoedigde en onzeker maakte. Als je weet waar je twijfels vandaan komen, kun je er beter aan werken.

Oefening 1: Spreek het uit

Maak een keuze uit de lijst affirmaties hieronder, of bedenk er zelf een, en maak die uitspraak tot de affirmatie van de week. Zeg je spreuk elke dag bij het opstaan een paar keer op (nadat je je ochtendaantekeningen hebt gemaakt), en doe dit zo mogelijk nog een paar keer verdeeld over de dag.

Ik heb al het recht om hier te zijn
Ik ben een uniek mens met unieke talenten
Ik geloof in mijn creatieve talent
Met mijn talent draag ik bij aan de wereld
Ik voel me elke dag sterker en zekerder
Ik ben het waard om iets moois te creëren
Ik vertrouw op mijn innerlijke kracht

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Ook kun je een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

Oefening 2: Droombord

Scharrel een stapel tijdschriften op. Scheur, knip en plak een vel vol beelden en woorden over hoe jij over vijftien jaar wilt zijn.

Oefening 3: Superheld

Schrijf vijf van je kwaliteiten op en stel daarmee een Superheld samen in wie je jezelf kunt veranderen. Schakel je Superheld in wanneer je je in een moeilijke situatie bevindt. Je kunt je held ook tekenen.

Oefening 4: Kleding maakt de vrouw

Uiterlijk is onbelangrijk, het gaat erom wie je van binnen bent. Toch? Of speelt er meer? Het blijkt dat kleding ons enorm kan beïnvloeden. Slecht geslapen? Trek iets vrolijks aan, dan voel je je beter en mensen reageren positiever op je.

Door aandacht aan je kleding te besteden, versterk je je zelfvertrouwen. Tenslotte ben je het waard om er leuk uit te zien. Je voelt je beter als je met plezier naar jezelf in de spiegel kunt kijken en je bewonderende blikken krijgt toegeworpen. Je met zorg kleden is een vorm van lief zijn voor jezelf, die ook invloed heeft op je doen en laten.

Kies de komende week elke dag je kleding met zorg uit. Hoe voelt dat?

In dertien lessen leren we je creatiever denken en leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde
Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde