Waarom je soms eerst vast moet lopen om verder te kunnen

Waarom je soms eerst vast moet lopen om verder te kunnen Waarom je soms eerst vast moet lopen om verder te kunnen Waarom je soms eerst vast moet lopen om verder te kunnen

Hoe krabbel je langzaam weer terug na een burn-out? Dot geeft advies aan Hoe Verder Na Burn-Out.

Lieve Dot,

In juli ben ik compleet gecrasht, in elkaar gezakt naast mijn bed. Zonder hulp raakte ik niet meer in mijn bed. Burn-out was de diagnose. Na twintig jaar lang mezelf bewijzen en 120 procent te hebben geleefd voor mijn werk, was de kaars uit.

Na drie maanden nadenken, tot mezelf komen, de oorzaken naar boven halen, en handvaten zoeken om niet te hervallen, voel ik me eigenlijk nog niet klaar om te herstarten. Ik kan toch niet zo verder blijven gaan? Wanhopig blijf ik op zoek naar ‘iets anders’, naar iets waar ik meer mezelf kan zijn. Maar bestaat dat wel? Is het niet de kunst om de situatie hier en nu te aanvaarden en jezelf te zijn in het hier en nu?

Ik denk terug aan het werk te kunnen, maar erg veel zin heb ik daar niet meer in, en lijkt het me ook het nodige enthousiasme en energie te ontbreken. Ik herstart en blijf op zoek op langere termijn, naar een omgeving die meer bij mij past. Ik twijfel sterk of dit wijs is.

Met vriendelijke groet,
Hoe Verder na Burn-Out

Lieve Hoe Verder na Burn-Out,

‘Spirit’, één van de eerste twee rovers die jarenlang op Mars hebben rondgereden kwam regelmatig vast te zitten in de zandduinen van de grillige planeet. Eén van die keren zat hij serieus vast. Een heel team van NASA brak maandenlang hun hoofd over hoe ze deze miljoeneninvestering uit zijn impasse moesten bewegen. Uiteindelijk simuleerden ze de Marsiaanse duinen en ontdekten hoe ze Spirit in zijn achteruitversnelling konden bevrijden. Tijdens één van zijn manoeuvres was er één wieltje lam gereden. Toen hij opgelucht verder reed registreerde de achteruitkijk camera witte plekken in het spoor van Spirit. Bij nader onderzoek bleek dat silica te zijn; één van de duidelijkste bewijzen dat er ooit water was op Mars. Wat de grootste doorbraak was van de hele expeditie.

Wat ik hiermee wil zeggen, lieve Hoe Verder na Burn-Out, is dat je nooit weet hoe een koe een haas vangt. Waar een team vol ultiem slimme mensen jaren aan werkt kon niet op tegen de onbedoelde effecten van een kapot wieltje. Soms moeten dingen verzandden om tot een doorbraak te komen die je nooit kon plannen. Jij bent momenteel als dat vastgelopen wieltje. Je bent wellicht net als Spirit precies op de perfecte imperfecte plek. Je hebt maanden nagedacht als het NASA team op Aarde, en alhoewel het gebroken wieltje niet gefixt is, heb je toch besloten verder te trekken. Dat je baan nu niet soepel loopt, kán de spreekwoordelijke laag silica aanboren. Maar dan moet je het toestaan te laten schuren.

De burn-out golf die momenteel door onze cultuur klotst komt deels door het té harde werken dat jij beschrijft, maar volgens mij ook door onrealistische verwachtingen. Misschien verwachten we teveel dat we geolied van A naar B moeten rijden. Dat als je niet enthousiast en vol energie naar je werk gaat, het betekent dat er iets mis is. Maar zoals jij zelf ook aangeeft is het in eerste instantie je baan om met jezelf te kunnen werken, voordat je van een functie verwacht je tevreden te stellen. En vastlopen in de duinen van je eigen wereld hoort daarbij. Wat het vastlopen echter helpt is als je het doet met visie. De visie van Spirit was groots: het verkennen van een totaal onbekende planeet. Het is leuk én verstandig om je hart te richten op een grootse visie van jouw levensexpeditie terwijl je je dagelijkse taken vervult. Met je lamme wieltje doorkuieren kan leiden tot ongekende ontdekkingen. Het is niet óf-óf; het is én-én.

Met dit soort visie en mildheid en geduld doorbewegen kan je ook voorbereiden op een eventueel meer dramatisch gebaar. Opzeggen van banen, radicale carrière verandering en andere sprongen in het diepe kunnen enorm helpen – maar werken zelden als je ze doet vanuit wanhoop. Ze werken beter als je er van binnenuit klaar voor bent. Tot dat moment kun je rustig met je vastgelopen wieltje eervol door blijven bewegen. Kijk niet alleen vooruit, of naar de zijkanten voor ‘iets anders’ maar ook achteruit. Wie weet ontdek je in het spoor dat je stroefheid achterlaat wel iets wat je nooit had kunnen bedenken -maar wat je moest overkomen.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Wil je alle vorige Dots teruglezen? Dat kan hier

Ben je benieuwd wie er achter Lieve Dot schuilgaat? Bekijk dan deze video:

Volgend artikel
Hier en Nu
Hier en Nu