Zen en de kunst van het niet-weten

Zen en de kunst van het niet-weten Zen en de kunst van het niet-weten Zen en de kunst van het niet-weten

Hoe zorg je dat je lekker zen blijft? Dat je je geest open houdt en geen vooroordelen hebt? Hoe kom je in een staat van niet-weten? Schrijfster Lisette Thooft vertelt over haar ervaring met meningen.

Hoe komen mensen toch aan al die meningen?

“Toen ik jong was, had ik nauwelijks meningen. Dat vond ik erg: een volwassen mens hoort toch overal een opinie over te hebben, nietwaar? Ik vroeg me af: hoe komen mensen toch aan al die meningen? Inmiddels weet ik het.”

Verkoudheidsbacillen

“Opinies zijn net als verkoudheidsbacillen. Ze vliegen door de lucht en voor je ’t weet, heb je er een te pakken. Je praat eens met iemand, je komt eens ergens en hopla, snotter, snuf, je hebt er weer een mening bij. Terstond ben je besmettelijk voor anderen. Het hangt van hun weerstand af of ze door jouw mening worden aangestoken, en natuurlijk waarmee je je mening verspreidt.”

Achterhaald door feiten

“Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zijn brandhaarden van opinies: verjaardagen, vergaderingen, noem maar op. Ik zit tegenwoordig vol met meningen. Maar om nou te zeggen: gut gut, wat ben ik geholpen met al die meningen, nee. De meesten gaan gelukkig vroeg of laat vanzelf weer over. Ze worden achterhaald door de feiten, of je loopt tegen een andere mening aan die meer virulentie heeft, zich aan je geestelijke slijmvliezen hecht en de oude mening van zijn plaats verdringt.”

Steeds resistenter

“Als je geluk hebt, raak je in de loop van je leven steeds meer resistent. Het mooist is natuurlijk om aan het eind helemaal meningvrij te zijn, maar dat is slechts voor een enkeling weggelegd.”

In Happinez ‘Peace of mind’ vind je meer tips & tricks om zen te leven. 

Volgend artikel
Mooie woorden van Angela Groothuizen
Mooie woorden van Angela Groothuizen