Zoek je meer geluk en voldoening? Stop hier dan mee

Zoek je meer geluk en voldoening? Stop hier dan mee Zoek je meer geluk en voldoening? Stop hier dan mee Zoek je meer geluk en voldoening? Stop hier dan mee

Zoek je meer geluk? Zoek dan niet buiten jezelf, want dan vind je het niet. Marc en Angel Chernoff schreven een boek over de meer dan duizend kleine dingen die blije, gelukkige mensen ánders doen. 

Zij geloven dat geluk vooral te maken heeft met je innerlijke staat. Als je niet bang bent voor verandering (of je in elk geval niet door die angst laat leiden) en bereid bent om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, zijn geluk en voldoening misschien wel veel dichterbij dan je denkt.

Zelf proberen? Kleine veranderingen hebben een groot effect. Stop om te beginnen hier maar eens mee:

1. Iemand proberen te zijn die je niet bent

We doen het allemaal: onszelf vergelijken met anderen. Maar wat je ook doet; er is altijd wel iemand mooier, succesvoller, slimmer, jonger, avontuurlijker, rijker of vrolijker dan jij. Het punt is: zíj zullen nooit jóu zijn. Dat alleen al maakt jou bijzonder. Stop met proberen om jezelf te veranderen in een ander of voor een ander. De mensen om je heen houden van jou om wie je bent. En als jij honderd procent jij bent, ga je als vanzelf meer van jezelf houden.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

2. Anderen de schuld geven en uitvluchten zoeken

Als je de schuld voor wat jij wel of niet doet, wel of niet voelt of wel of niet hebt buiten jezelf legt, ontken je daarmee je eigen verantwoordelijkheid. Neem de controle over je eigen leven: jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.

3. Weglopen voor problemen en angsten

Hoe eng of moeilijk iets ook lijkt, je voelt je echt beter als je je angsten en problemen zo snel mogelijk aanpakt. Als jij je laat tegenhouden door iets wat je moeilijk vindt, gaat dat waar je zo bang voor bent uiteindelijk jou beheersen.

4. Zoek je meer geluk? Stop met ondankbaar zijn

Hoe mooi het er aan de buitenkant ook uitziet, ieder huisje heeft z’n kruisje. Misschien voelt het alsof je leven op dit moment een rommeltje is, of duurt het voor je gevoel eeuwen voordat je een bepaald doel bereikt hebt. Dat is frustrerend, maar uiteindelijk kun je op deze periode terugkijken en zien dat je er wat van hebt geleerd. Dat deze fase nodig was om alles op z’n plek te laten vallen. Wees dankbaar voor alle ervaringen – fijn en minder fijn – en richt je aandacht niet op wat je mist, maar op dat wat er nu al is.


5. Je laten leiden door anderen

Het gaat er niet om wat een ander van je denkt of vindt. Wat vind je zelf? Wat wil je zelf? Je hoeft niet altijd alleen maar aan de wereld om je heen te denken bij het nemen van beslissingen. Als je iets wilt (of juist niet) omdat dat goed is voor jou, dan is dat helemaal prima.

6. Controle willen hebben over wat je niet in de hand hebt

Je kunt niet alles onder controle hebben. Probeer je dat wel, dan is dat alleen maar een garantie voor frustratie. Accepteer dat je niet overal invloed op hebt en focus je op de dingen die je wel zelf kunt veranderen. De manier waarop je ergens op reageert, bijvoorbeeld. Dat heb je helemaal zelf in de hand.

7. Het werken aan je doelen uitstellen

Simpel gezegd heb je twee keuzes: of je laat het zoals het is, of je neemt je verantwoordelijkheid en gaat aan de slag. Hoe langer je iets uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Het geheim om iets voor elkaar te krijgen? Begin. Je uiteindelijke doel is misschien te groot; dat werkt verlammend. Maar als je het opdeelt in kleine stappen kun je (echt!) vandaag het eerste stapje al zetten.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over geluk?

Deze gewoonten staan geluk in de weg: herken jij ze?

Volgend artikel
Waarom het veranderen van je wachtwoord de sleutel is tot het veranderen van je leven
Waarom het veranderen van je wachtwoord de sleutel is tot het veranderen van je leven