Aangetrokken tot een tegenpool

Aangetrokken tot een tegenpool Aangetrokken tot een tegenpool Aangetrokken tot een tegenpool

Wat doe je als je verliefd wordt op iemand die in zijn opvattingen en ideeën wel heel erg je tegenpool is? Lieve Dot geeft advies aan een Koppige Hippie.

Lieve Dot,

Ik ben een grote fan van deze rubriek en het heeft me al vaak geholpen. Bedankt daarvoor! Nu ik zelf tegen een probleem aanloop, denk ik dat ik jouw inzichten goed kan gebruiken.

Een paar maanden geleden heb ik op vakantie een hele leuke man ontmoet. Hij woont echter aan de andere kant van de oceaan, en is een stuk ouder dan ik. Maar we hebben elkaar  door middel van WhatsApp en Skype enorm goed leren kennen de afgelopen maanden. Ik ben van nature erg terughoudend, maar hij is heel lief, romantisch en respectvol en ik heb het gevoel dat ik hem alles kan vertellen. We willen elkaar snel een keer opzoeken, maar dit is nog niet mogelijk geweest in verband met zijn werk en mijn studie. Praten met hem heeft me de afgelopen maanden erg gelukkig gemaakt, en hij betekent enorm veel voor me. Toch loop ik tegen een probleem aan. We bekijken de wereld namelijk op een andere manier, en dat botst. Hij is conservatief en rechts, ik gooi juist het liefst alle bestaande tradities om. Recent raakten we in een heftige discussie over het overnemen van iemands achternaam wanneer je trouwt. Hij zou absoluut willen dat een vrouw zijn achternaam aanneemt, terwijl ik het een overbodige en seksistische traditie vind. We hebben absoluut nog geen trouwplannen, maar dit is een voorbeeld van onze verschillen in denkwijze, en ik ben bang dat deze verschillen op langere termijn een groot probleem kunnen worden.

Ik ben zelf erg veel met spiritualiteit bezig en dit beïnvloed de manier waarop ik naar de wereld kijk. Hij weet en respecteert dit, en ik kan hem erover vertellen, maar hij begrijpt het niet echt en het is niet zijn zienswijze. Zo noemt hij me zo nu en dan een ‘hippie’, en het lijkt alsof hij niet snapt dat spiritualiteit een deel is van wie ik ben.  Er woedt een tweestrijd in me, omdat ik enorm graag zou willen dat een partner deze kant, die zo belangrijk voor me is, begrijpt en deelt. Tegelijkertijd ben ik weg van hem en wil ik hem niet verliezen.

Ik ben enorm bang me teveel naar zijn wensen en zienswijzen te voegen en mezelf te verliezen. Daardoor word ik vaak koppig en sla ik misschien door naar de andere kant. Ik weet niet goed wanneer het oké is om een compromis te sluiten, en wanneer ik mezelf daarmee te erg wegcijfer. Ik ben bang dat onze zienswijzen niet samen zullen gaan zonder dat ik compromissen moet sluiten waarmee ik mezelf bedrieg. Lieve Dot, conservatief en non-conformistisch, gaat dat samen?

Liefs,

 

Een koppige hippie

­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________

 

Lieve Koppige Hippie,

Ik denk dat het goed is als je één ding voorop stelt: je loopt mentaal al erg vooruit op zaken. Je Skyped en WhatsAppt met een man die je pas één keer hebt gezien, maar in je hoofd ben je al getrouwd, heb je twee kinderen, zijn achternaam en geen eigen identiteit meer. Zover is het nog lang niet, lieve Koppige Hippie.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat je je over een aantal relevante zaken achter het oor krabt. En alhoewel mensen kunnen veranderen, moet je denk ik nooit een relatie aangaan in de hoop dat ze veranderen. En wel op de manier die jij wilt. Nu proef ik dat ook niet in je brief – maar ik wil het toch even op tafel leggen. Ga er maar van uit dat hij zijn lieve, romantische, conservatieve, rechtse zelf blijft.

Wat voor mij de million dollar question zou zijn is; hóe conservatief en rechts is hij? Daar zitten vandaag de dag nogal wat verschillende kleurschakeringen in. Bij alarmerend rood zou ik, gezien het zojuist gemaakte punt, de aftocht blazen. Ik zou zo een aantal issues kunnen noemen waarmee ik niet het spreekwoordelijke kussen zou willen delen. Wat niet betekent dat je iemand, inclusief zijn denkbeelden niet kan respecteren – of zelfs van ze kan houden. Maar een relatie met ze hebben is misschien wat veel gevraagd. Liefde overwint wat dat betreft veel, maar niet alles.

Maar het kan ook zijn dat deze man in de rechtse pasteltinten valt, de achternaam-achtige zaken. Die gezien je gesteldheid op hem het zelfonderzoek waard zijn. Zo zou je jezelf af kunnen vragen waar je hetzelfde gedrag vertoont als hij. In jouw woorden ‘gooi jij het liefst alle bestaande tradities om’, en ik hoop dat je hoort hoe dicht dat ligt bij ‘alle bestaande tradities behouden’. Bovendien verlang je dat een partner jouw spirituele kant, die zo belangrijk voor je is, ‘begrijpt en deelt’. Let vooral op dat laatste. Niet alleen moet hij ‘jouw spiritualiteit’ begrijpen; hij moet hetzelfde doen. Nogal dwingend, vind je niet? In vergelijking daarmee is iemands achternaam overnemen een koopje!

Tot nu toe lijken jullie dus meer op elkaar dan je misschien zou denken. Het inhoudelijke verschil in standpunten kan soms opgeheven worden door de overeenkomst in de manier waarop je die standpunten verdedigt. Dat maakt jouw dilemma gelijk ook een microversie van de uitdaging waar veel mensen op dit moment voor staan. Het randje moet eraf. Iemand moet op houden met aanvallen, of met verdedigen – wat in feite hetzelfde is. En die iemand, lieve Koppige Hippie, ben jij. Zonder uitzondering. Niet omdat het bijzonder nobel of spiritueel is, maar om de simpele reden dat jij de enige bent op aarde waar je iets over te zeggen hebt.

Gek genoeg vermoed ik dat je angst voor grensoverschrijding en ‘jezelf te bedriegen’ af zal nemen naarmate je minder te verdedigen hebt. Wanneer je ophoudt jezelf als non-conformistisch machtsblok op te stellen tegenover zijn conservatieve ideeën, kun je namelijk beginnen met luisteren. En pas wanneer je echt luistert, kun je hem echt leren kennen. Wanneer je dit probeert met een schild van spirituele ideeën voor je hart, lukt dat niet echt.

Pas wanneer je dit soort interesse in hem opbrengt, kun je voelen waar jouw grens ligt. En je kunt erop vertrouwen dát die er is, lieve Koppige Hippie. Het wordt een win-win situatie. Want zelfs als er denkbeelden boven komen borrelen waar jij liever niet mee in één bootje stapt, kan je hem dankbaar zijn. Zelfs als je binnen no-time rent voor je leven heb dan je tenminste geleerd om niet zo extreem en conservatief in jouw non-conformistische overtuigingen ingegraven te zitten dat je niet meer een onbevangen interesse voor iemand kunt opbrengen. En dat lijkt me meer dan de moeite waard om te proberen.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Wil je alle vorige Dots teruglezen? Dat kan hier

Ben je benieuwd wie er achter Lieve Dot schuilgaat? Bekijk dan deze video:

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 
Volgend artikel
Dankjewel ex
Dankjewel ex