Terug naar overzicht

Als liefde buiten je bereik voelt

Categorie
Tekst
Susan Smit
Als liefde buiten je bereik voelt

Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt: het wordt er ineens heel belangwekkend, aanlokkelijk en waardevol door.

Na tientallen jaren vluchtige verhoudingen, zenuwslopende verliefdheden en serieuze relaties te hebben gekend, begint me iets op te vallen waarvan ik had gewild dat ik het twintig jaar eerder had geweten. Er is iets geks aan de hand met liefde die net buiten ons bereik ligt: het wordt er ineens heel belangwekkend, aanlokkelijk en waardevol door. Juist omdat we het (net) niet kunnen krijgen, willen we het hebben. Want het moet wel heel bijzonder zijn.

De hoofdprijs

Dit onhandige mechanisme werkt zo in alle verschijningsvormen van de liefde. Een onbeantwoorde verliefdheid kan uitgroeien tot een obsessie, omdat je alle denkbare begeerlijke, bijna bovenmenselijke kwaliteiten op de onwillige partij projecteert. Bij een vluchtige verhouding met iemand die niet helemaal beschikbaar is, groeit die persoon uit tot een hoofdprijs die je maar niet wint, hoeveel geld je ook aan loten uitgeeft. En in een vaste relatie ben je helemaal de klos, want als jou daarin structureel liefde en toewijding onthouden wordt, wil je dat waarschijnlijk lange tijd niet eens toegeven, zo vernuftig en pijnlijk is het.

Nog maar een klein stapje

In een relatie waarbij je partner zich niet helemaal aan je geeft, voel je je tekortschieten en tegelijk lijkt het haalbaar om hem tevreden te stellen. De waardering en toewijding van je geliefde zijn bijna daar, je hoeft alleen nog maar een klein stapje te nemen, een beetje meer je best te doen, een laatste horde te nemen en dan komt het goed. Als je je nog iets beter kleedt, de juiste dingen op het juiste moment zegt, de ander in bed nog meer weet te bekoren, dan ligt de liefde binnen je bereik.

Een mens kan zijn of haar hele leven van zoiets in dienst stellen, vertel ik je, helaas uit ervaring, en er nooit in slagen.

Punten scoren

Als je bij jezelf bemerkt dat je voortdurend bezig bent je waarde aan iemand te bewijzen, dan ben je je waarde allang vergeten. Als je in een relatie onbewust bezig bent punten te scoren om liefde te verdienen, zul je nooit winnen. Het is verslavend, want elke keer dat je wél een puntje weet te scoren en een bewijs van liefde weet te ontlokken, voel je je sterk en krachtig. En zul je nog harder gaan werken om dat gevoel weer te krijgen. Zo heeft de ander je in zijn macht.

Iemand laat al snel zien wie hij is, wat hij te bieden heeft en hoe hij jou in zijn leven plaatst. Soms vergeten we dat weer, omdat er iets voor is geschoven: onze verlangens en behoeften. De vervulling daarvan is zo dichtbij dat het haalbaar lijkt; hij moet het alleen nog even geven. Maar er bestaat een goede kans dat hij het nooit te geven heeft gehad. Wijzelf zijn dat erin gaan zien, omdat we het zo graag wílden zien. Omdat we er recht op hebben, potverdorie. Omdat hij het in potentie in zich draagt, dat weet je zeker.

Wij zijn degenen die de sluier voor onze eigen ogen moeten wegtrekken om te zien dat er niets te vinden valt, behalve een illusie, zorgvuldig en met heel ons hart opgebouwd door onszelf.

Susan Smit op het Happinez Festival

Hoe is het om anno 2019 spiritueel te zijn, vrouw, moeder, geliefde en een succesvolle baan te hebben? Susan Smit vertelt erover op het Happinez Festival in mei. Ze laat zich inspireren door vrijgevochten vrouwen en hoopt andere vrouwen ook te enthousiasmeren om in contact te komen met hun intuïtie en te luisteren naar hun hart.

Meer lezen over de liefde?

  • Bang voor de liefde? Deze brief is voor jou
  • Zeven lessen in liefde van Susan Smit
  • Schrijf je lief eens een bedankbriefje (en 6 andere kleine gebaren die verliefdheid aanwakkeren)

Door anderen gelezen