Terug naar overzicht

Leven in twee werelden

Categorie
Tekst
Geertje Couwenbergh
Leven in twee werelden

Wat doe je als je fantasiewereld niet overeenkomt met de realiteit? Dot geeft advies aan In Twee Werelden.

Lieve Dot,

Al twee jaar leef ik niet in één maar twee werelden. Twee geliefden, twee waarheden en misschien zelfs wel twee persoonlijkheden. Het heeft mij overweldigend veel liefde gegeven, persoonlijke groei maar ook ontzettend veel verdriet en onzekerheid.

Na één jaar hield het op, mijn twee werelden. Ik hield het niet meer vol, verliet mijn eerste liefde, na acht jaar samen gelukkig te zijn geweest, en koos voor mijn eigen weg. Hoe duidelijk mijn keuze voor mijzelf ook was, de keuze voor mijn persoonlijke ontwikkeling en voor de ontdekkingsreis naar wie ik nou echt ben, het lukte mij niet om mijn tweede liefde, mijn ontsnapping aan de werkelijkheid los te laten.

Mijn tweede liefde, getrouwd en twee prachtige kinderen, houdt mij continu bezig. Aantrekken om vervolgens weer af te stoten. Herkenbaar en misschien zelfs wel veilig voor mij, gezien het feit dat mijn relatie met mijn vader ook deze vorm had. Continu word ik heen en weer geslingerd tussen liefde, onzekerheid en onrust.

Lieve Dot, ik wil deze man zo graag loslaten maar de kracht of misschien wel de liefde voor mijzelf ontbreekt keer op keer. Iedere stap die ik maak in mijn leven, ieder moment dat ik meer van mijzelf houd, laat ik hem steeds een beetje meer los. Maar lieve Dot, het duurt zo lang, zal de tijd het uitwijzen?

Liefs,
In Twee Werelden

Lieve In Twee Werelden,

In je brief onthul je weinig details rondom je dilemma. Ik heb geen idee wat deze tweede liefde zelf wil en doet. Zowel je eerste als tweede liefde blijven wat dat betreft zo plat als de taaitaaikoeken waar geen herkenbaar tafereel meer op te ontwaren is. En misschien is dat ook wel veelzeggend. Er is uiteindelijk ook maar één persoon die deze situatie begonnen is en ook maar één die het kan oplossen.

Het taaitaai tafereel is misschien mij (en misschien ook voor jou) niet helder, maar dat betekent niet dat we het niet kunnen ruiken en proeven. Wat ik proef uit je dilemma is dat je bent gaan geloven in een aantal verhalen over jezelf en je leven -en je daar nu als marionet naar gedraagt. Je bent een aantal dingen aan elkaar gaan verbinden wiens huwelijk alarmbellen bij mij doen afgaan.

Zo lijkt me elke liefde die je doet ‘ontsnappen aan de realiteit’ een slecht idee. Dat is namelijk een andere manier van zeggen dat die relatie enkel in de sfeer van fantasie plaatsvindt. Zolang dat prima voor je is, is dat natuurlijk geen probleem. Maar als dat niet genoeg voor je is – en ik raad je dringend aan om dat te vinden – dan kun je daar niet helder genoeg over worden. Jij kunt, ten alle tijde, realiteit verkiezen boven een fantasieversie van je leven.

De realiteit verkiezen boven de fantasie betekent dat je kijkt wat er is, in plaats van wat je denkt, vindt, of hoopt dat er zou zijn. In liefdesrelaties vind ik het daarom ook het meest geruststellende bewijs dat iemand bij je wil zijn, dat ze daadwerkelijk bij je zijn. Het maakt het leven zo oneindig eenvoudiger als je daarop vertrouwt. De realiteit van deze tweede liefde is dat hij niet bij je is. Om welke reden dan ook. Dat is de realiteit. En of je dat als uitgangspunt neemt of daaraan probeert te ontsnappen is aan jou, lieve In Twee Werelden.

Ik vermoed dat je jezelf saboteert met verhalen over zelfliefde en gebrek aan kracht en willen loslaten maar niet kunnen. Jíj houdt jezelf gevangen in de fantasie – niemand anders. Die man is er of hij is er niet. Als hij er niet is dat houd je alleen jouw eigen verbeelding over, die doorprikt kan worden of niet.

Kortom, lieve In Twee Werelden, wachten ‘totdat de tijd het zal uitwijzen’, lijkt me geen verstandige strategie. Op een gegeven moment wordt de taaitaaipop zo hard dat je er je glazuur op kunt breken. Mijn advies is niet langer te wachten op een fantasie – of het nu de fantasie van helderheid is, zelfliefde, of loslaten – maar de taaitaaipop die jouw leven is, in de warme thee van de realiteit te soppen en op te eten.

Alle goeds,
Liefs,
Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Wil je alle vorige Dots teruglezen? Dat kan hier

Ben je benieuwd wie er achter Lieve Dot schuilgaat? Bekijk dan deze video:

Door anderen gelezen