Lieve Dot: advies aan Een Afwachter

Lieve Dot: advies aan Een Afwachter Lieve Dot: advies aan Een Afwachter Lieve Dot: advies aan Een Afwachter

Het leven gooit je soms plots een andere kant op zodat je even niet weet waar je het zoeken moet. Maar daar is Dot, je reddingsboei in tijden van woelige wateren. Ze geeft je haar eerlijke, maar liefdevolle mening over grote levensvragen, kleine dilemma’s of wringende kwesties, als een zacht duwtje richting wal.

Het werkt heel simpel: jij stelt (geheel anoniem, ondertekend met een pseudoniem naar keuze) een vraag, Dot geeft – elke donderdag – antwoord. En wie Dot is? Dat houden we nog even geheim…

Deze week geeft Dot advies aan Een Afwachter:

Lieve Dot,

Ik heb een relatie met een hele lieve man. Hij is alleen getrouwd. Hij wil scheiden van zijn vrouw, maar zij wil dit niet. Ze doet er alles aan om hem bij haar te houden en dreigt zelfs zichzelf wat aan te doen als hij weggaat.

Hij heeft tegen haar gezegd dat hij graag met mij verder wil en niet met haar. Ze houdt alles tegen en probeert alles ineens zo goed mogelijk te doen, terwijl ze al tijden als broer en zus leven. Hij heeft al een paar keer tegen haar gezegd dat hij met mij verder wil, maar ze laat het niet toe. Als hij bij mij komt gaat ze echt vervelend doen. Ze loopt elke dag door mijn straat en maakt mij in ons dorp zwart door te zeggen dat ik hun huwelijk stuk hebt gemaakt terwijl haar man niks heeft gedaan.

Ze gedraagt zich als een slachtoffer terwijl ze haar man zelf in mijn armen heeft geduwd. Wanneer ik een uitje had en haar mee vroeg dan zei ze altijd ‘neem mijn man maar mee’. Als ik naar huis ging na een gezellige avond dan regelde zij dat haar man mij naar huis bracht. Zo hebben wij meer gevoelens voor elkaar gekregen. Nu is of wil ze mijn vriendin niet meer zijn. Ik heb tig keer mijn excuses aangeboden, maar ze blijft me gewoon ‘de vrouw die haar man heeft afgepakt’ noemen.

Mijn vriend kan haar niet op straat zetten. Hij krijgt dat niet over zijn hart omdat ze verder geen familie of vrienden heeft en hij weet dat ze nergens naar toe kan. Ik heb het hier al zo vaak met hem erover gehad en hij hoopt dat zíj vertrekt. Ik denk dat dit nooit zal gebeuren.

Mijn vraag is: moet ik de relatie beëindigen of moet ik hem de kans geven en hopen dat er een dag is dat hij wel volledig voor mij kan gaan? Of dat ze eindelijk inziet dat het tussen hun niks meer wordt?

Alvast dank en groetjes,

Een Afwachter
_____

Lieve Afwachter,

Jij, je vriend en zijn vrouw hebben twee dingen gemeen: iedereen wacht af en alle drie voelen jullie je slachtoffer van deze situatie. Jij kijkt naar je vriendin terwijl je haar verwijt haar man ‘in je armen te hebben geduwd’, zij kijkt naar jou en verwijt jou haar man af te hebben gepakt en de man in kwestie kijkt naar jullie allebei en voelt dat hij geen keuze kan maken. De driehoek is één van de meest stabiele vormen, en bij jullie lijkt hij als een Egyptische piramide aan de grond genageld. Deze situatie kan met gemak de eeuwen doorstaan.

Hoe complex en zwaar zo’n piramiderelatie ook lijkt, toch is er een manier om hem te verplaatsen. En dat is maar één manier. Namelijk door de enige balk in deze situatie waar je invloed op kunt uitoefenen uit haar rotsvaste positie te bikken. En dat ben jijzelf, lieve Afwachter. Op het moment dat je de balk van verwijt naar je voormalig vriendin, en de balk van afwachting naar de man slecht, kan de situatie een andere vorm aannemen. Grote kans dat de piramide dan in elkaar stort – dus daar moet je wel bereid toe zijn. De rotsblokken kunnen elke mogelijke richting op vallen en elke willekeurige deelnemer aan het bouwwerk bedelven. Zo kan je vriend besluiten toch bij haar te blijven, jij en hij kunnen samen doorgaan en er achter komen dat het niets is zonder de stabiliteit van de driehoek, zij kan op de straat eindigen terwijl jullie nog lang en gelukkig leven, jij kunt morgen een vierde balk/man buiten deze piramide ontmoeten waarmee je een totaal nieuw gebouw vormt. En zo zijn er nog tien andere manieren waarop de piramide van vorm kan veranderen. Werkelijk elk scenario is denkbaar.

Maar één ding is zeker. Pas als bij één van jullie het verlangen naar bevrijding uit deze benauwende -maar stabiele – situatie groter wordt dan je angst voor het instorten, zal er iets gebeuren. Pas wanneer er iemand in jullie driehoek ophoudt te kijken naar (en te denken voor) een ander, zal er iets verschuiven.

Ik kan jouw vraag of je de relatie moet beëindigen niet voor je beantwoorden, lieve Afwachter. Het ligt aan jou hoe lang je wílt afwachten. Hoe zeer je instortingsgevaar vreest. Wat ik je wel kan aanraden is om het lot in eigen handen te nemen – los van de beslissing die je maakt. Om op te houden je als slachtoffer te gedragen door de vrouw te verwijten haar man in je armen te hebben geduwd en het er zelf naar gemaakt te hebben. Jij hebt het er zelf naar gemaakt, en niemand anders.

De enige manier uit de piramide is door je eigen fundament te worden. Neem verantwoordelijkheid voor wat jij voelt, en jij wilt, zonder daar consequenties voor een ander aan te verbinden. Je verwijten zijn de balken die de piramide in stand houden. Besef dat er niets in de hele wereld is wat je kunt doen om zowel de man als zijn vrouw tot een beslissing te dwingen. Als jij van de man houdt en op hem wilt wachten, doe dat. Totdat je besluit niet meer te wachten.

Er is er maar één die altijd precies op tijd kan zijn voor jezelf, en dat ben jij.

Alle goeds,
Liefs Dot

Wil je zelf ook je vraag stellen in deze rubriek? Mail dan je dilemma naar lievedot@happinez.nl.

Klim in je pen, en wie weet zie jij je dilemma binnenkort beantwoord!

Vond je Dots antwoord behulpzaam en wil je het delen? Dat kan hier.

Volgend artikel
Blaas iemand liefde toe
Blaas iemand liefde toe