Loop je in je zoektocht naar liefde telkens tegen dezelfde problemen aan? Dot geeft advies

Loop je in je zoektocht naar liefde telkens tegen dezelfde problemen aan? Dot geeft advies Loop je in je zoektocht naar liefde telkens tegen dezelfde problemen aan? Dot geeft advies Loop je in je zoektocht naar liefde telkens tegen dezelfde problemen aan? Dot geeft advies

Wat doe je als je dates steeds volgens hetzelfde scenario verlopen? Deze week een vraag van Dates-op-de-vlucht, wiens dates steeds om mysterieuze redenen af lijken te haken.

Lieve Dot,

Ik ben een alleenstaande moeder met twee prachtige jongens. Negen jaar geleden ben ik gescheiden en heb ik me, op en af, in het datingcircuit bevonden. Klaar voor, maar niet hopeloos zoekend naar, een leuke relatie. Inmiddels vele leuke en minder leuke gesprekken, koffiedates en andere afspraakjes verder loop ik (nog) steeds tegen hetzelfde aan. De mannen waarmee het klikt, hebben alle tijd om uren te kletsen, maken tijd vrij om af te spreken (ze nemen zelfs vrij) en het is allemaal heel gezellig. Maar vroeg of laat, vaak al vrij snel, zakt de aandacht en hebben ze “ineens” geen tijd meer. Een keuken te verbouwen, voor een zieke moeder moeten zorgen, plotselinge drukte of nieuwe opdrachten op het werk; van alles is er aan de hand waardoor er geen aandacht meer is.

Je zou kunnen denken, en dat is mijn meest aannemelijke scenario, dat ze geen verdere interesse hebben maar dat niet direct durven zeggen. Of hun ego op willen houden dat zij zelf niet slecht zijn maar de omstandigheden. Jij zegt altijd: ik wil alleen bij iemand zijn die ook bij mij wil zijn. En zo denk ik er ook over. Dus het is jammer, maar dan lik ik mijn wonden en ga weer verder. Maar als deze mannen verder heel open en oprecht zijn geweest – voor zover ik dat kan inschatten uiteraard – dan kan ik het vluchten zonder de waarheid niet altijd goed plaatsen. En ja, ik heb er ook wel eens, zonder resultaat, direct naar gevraagd. En ja, ik heb ook wel eens, zonder resultaat, gewacht, maar dat houd ik vaak niet lang vol.

Een ander scenario is dat dit op louter toeval berust. Of dat heel veel mannen zo zijn. Of in ieder geval de mannen waar ik op val. Of is er misschien toch iets in wat ik doe of niet doe dat dit veroorzaakt. Hoe weet je nou welk scenario klopt? En als je het niet zeker weet, hoe kun je het dan toch veranderen?

Ik kijk uit naar je visie!

Een warme groet,

Dates-op-de-vlucht

Lieve Dates-op-de-vlucht,

Het fijne van het hebben van een scenario, is dat het je een gevoel van controle geeft. Ik kan me voorstellen dat je wilt weten of het nu aan jou ligt, aan mannen in het algemeen, aan de mannen waar jij mee date – en we kunnen het hier uren over hebben tijdens een paar gin-tonics. Maar de meest realistische uitkomst van zulk meanderen, is dat we niet weten waarom deze mannen deden wat ze deden. Daarmee doen ze je in zekere zin een plezier. Ze warmen je op voor de meest verbluffende relatievaardigheid die bestaat: het besef dat je nooit echt zal weten wat er in een ander omgaat – laat staan daar iets over te zeggen hebt. Ga maar na: zelfs al geven ze je een eerlijk antwoord op jouw vraag waarom ze afhaken; je hebt geen enkele mogelijkheid om te weten of dat waar is.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Tijdelijk 10,- korting met code TANTRA10

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

Ik zeg dit niet om je te deprimeren of wantrouwig te maken naar je medeman. Het is eerder dat hoe sneller je je schikt bij dit soort natuurwetten, des te vrijer je bent. Stel je voor dat je je niet kunt neerleggen bij zwaartekracht. Dat je niet kunt rusten totdat je weet welk scenario ervoor verantwoordelijk is. Dat je er uren over piekert, onzeker of pissig van wordt. Waarschijnlijk zou je dat zien als een verspilling van je tijd en leven. Zwaartekracht trekt aan je. Of je nu snapt waarom of niet; het is zwaarder om een trap op te lopen dan af. Het is niet persoonlijk.

Zo’n houding meenemen in je relaties kan enorm veel ruimte en energie vrijmaken. Bij daten is die behoefte om te weten wat een ander denkt, vindt en (eigenlijk) voelt enorm acuut. Maar zoals je je misschien nog levendig herinnert uit je vorige huwelijk, verandert er eigenlijk weinig aan dat basisgegeven dat je een ander soms niet eens kunt begrijpen, noch bestieren. De lijst die vervolgens overblijft met dingen die je met anderen kunt doen is lang: je kunt je verbazen over iemand, je kunt nieuwsgierig naar ze zijn, iemand kan je nieuwe ideeën en sensaties en ervaringen geven die je nooit voor mogelijk hield. Iemand anders kan je jezelf beter leren kennen. De “mislukte” dates zijn daar geen uitzondering op. De mogelijkheden voor groei en plezier in relaties zijn eindeloos – misschien zijn we daarom ook zo aangetrokken tot elkaar.

Er is helemaal niets mis met proberen te achterhalen wat een ander voelt, doet of denkt. Maar wanneer je verwacht dat je daar om de een of andere reden recht op hebt – of erger nog; dat je het nodig hebt om gelukkig te zijn, dan loop je een trap op met de verwachting dat zwaartekracht niet werkt.

Ik moedig je aan geen scenario te kiezen, lieve Dates-op-de-vlucht. Want welke je ook kiest, zelfs de meest verhevene vernauwt je blik. En het zou toch zonde zijn als je iets van je leven zou missen? Mis niets van de mannen die je date, hun aandachtige, dan raadselachtige gedrag. Maar mis ook niets van de dagen die erop volgen, wanneer je als een post-date-chef chocolade probeert te maken van hun gedrag. Maak die ruimte in jezelf vrij voor je kinderen, de roodborst op het dak en misschien wel die nieuwe leuke blijvend aandachtige man die je steeds tegen het lijf loopt in de biowinkel. Want hoe veel je ook plot en plant en analyseert: wat je zeker weet is dat het toch anders loopt dan je denkt. Speel je eigen rol zo eerlijk en liefdevol als je kunt en vermaak je met de film van je leven.

Alle goeds,
Liefs
Dot

Wil je alle levensvragen en adviezen van Geertje nog eens nalezen? Het mooiste eerlijke en liefdevolle advies van Lieve Dot werd gebundeld in een boek, dat je hier kunt bestellen.

Over auteur
Geertje Couwenbergh is schrijver, spreker en coach, waarbij ze workshops en lezingen geeft. Ze schreef verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit, waaronder "Zin", "Life Safari" en "Gelukkig zijn moet je durven". Geertje richt zich op het inspireren van mensen om hun ware zelf te ontdekken en hun volledige potentieel te bereiken. 
Volgend artikel
Waarom het met de ene persoon wel klikt en met de ander niet
Waarom het met de ene persoon wel klikt en met de ander niet