Ben jij een slimmerd? Waarom de kans dan groter is dat je nog een tijdje single blijft

Ben jij een slimmerd? Waarom de kans dan groter is dat je nog een tijdje single blijft Ben jij een slimmerd? Waarom de kans dan groter is dat je nog een tijdje single blijft Ben jij een slimmerd? Waarom de kans dan groter is dat je nog een tijdje single blijft

Het klinkt niet heel gezellig, dat weten we. Maar op de een of andere manier zijn intelligente vrouwen, zeker als ze de dertig voorbij zijn, vaker en langer single. Hoe komt dat?

Reden 1: Je zoekt niet zomaar iemand

Als je al een paar relaties achter de rug hebt, heb je daar ongetwijfeld een hoop van geleerd. Er zit een lijstje met eisen in je hoofd waar een eventuele Mr of Mrs Right aan moet voldoen. Misschien staan er heel concrete dingen op dat lijstje, zoals een kinderwens, de plaats waar hij of zij vandaan komt (niet te ver van jouw woonplaats) of zijn haarkleur, maar waarschijnlijk gaat het ook om wat abstractere zaken. Je hebt bijvoorbeeld gemerkt dat je het niet prettig vindt wanneer je partner afwachtend is en jou alles laat beslissen, of juist het omgekeerde. En je zoekt iemand die net als jij intelligent is, zodat je goed met je partner kunt praten. Niet iedereen voldoet aan dat eisenpakket.

Reden 2: Je komt ‘m gewoon niet tegen

Als je begin twintig bent, is het tegenkomen van een nieuwe vlam nog een makkie. Of zoals de Vlaamse socioloog Dimitri Mortelmans in deze talk zegt, op de ‘eerste-partnermarkt’ is het aanbod nog groot, maar op de tweede –na de eerste relatie(s)- is de keuze niet meer reuze. De kans is groot dat veel van de mannen die je op je werk, via vrienden of in het uitgaan ontmoet, al bezet zijn. Als je een hoogopgeleide man zoekt is er veel ‘concurrentie’, en daar komt dan nog eens bij (vraag Mortelmans maar) dat mannen vaak een vrouw zoeken die minder hoogopgeleid is dan zijzelf. Wat je zegt, oneerlijk.

Reden 3: Je zoekt geen invulling van je leven

Werk, vrienden, familie, sport, hobby’s en af en toe lekker op de bank hangen: je leidt een rijk leven. Een relatie zou je leven misschien nóg leuker kunnen maken, maar er is geen leegte die je wilt opvullen. Je hebt, misschien mede door eerdere relaties die het uiteindelijk niet voor je waren, geleerd het meer dan leuk te hebben met jezelf. En, anders dan een paar decennia geleden, hebben jonge vrouwen van nu ook geen partner nodig om financieel het hoofd boven water te kunnen houden.

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen


Reden 4: Je bent blij met je onafhankelijkheid

Sterker nog, je hebt met hard werken een zelfstandig leven voor jezelf opgebouwd, en vindt het misschien best eng om je leven weer te delen. Want natuurlijk betekent samen met iemand anders zijn niet dat je je zelfstandigheid hoeft op te geven, maar wel dat je een deel van je onafhankelijkheid loslaat. Je moet je kwetsbaar opstellen, en dat kan best griezelig zijn als je je juist graag sterk voelt.

Reden 5: Je hebt geen zin in Tinder

Jouw lat ligt hoog, je zoekt een partner die echt iets toevoegt en waarmee je een overduidelijke klik hebt. Hoe groot is de kans dat je die tegenkomt via online dating? Wekenlang appen om er daarna achter te komen dat ie in het echt lang niet zo grappig is (of jou geen ruimte laat om iets terug te zeggen), of juist ongemakkelijke dates na het uitwisselen van een paar berichten. Online daten betekent doorzetten, niet op een date of meer kijken, en daar moet je maar net zin in hebben. Gelukkig is online daten zelfs in digitale tijden geen absolute must. Je kunt Prins(es) Charming ook in de bieb tegen het lijf lopen, of op de groenteafdeling van de supermarkt.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over de liefde?

Denk je dat het te laat is om echte liefde te vinden? Lees dan dit stukje.

Volgend artikel
Hoe kun je je veilig voelen tijdens een verliefdheid? 5 tips
Hoe kun je je veilig voelen tijdens een verliefdheid? 5 tips