De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie

Door Susan Smit
De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie De liefde als spiegel: zo kun je jezelf helen in een relatie

Voor mij is liefde als kwikzilver. Onnavolgbaar. Zodra ik het denk te kennen, verandert het alweer in iets anders. Aan mijn verstand heb ik niet zoveel, want de liefde laat zich niet verklaren. Mijn hart durf ik ook niet blind volgen, want het hart gelooft wat het wil geloven en is grillig. Het is iets eronder, de ziel, die me laat voelen of ik bij de persoon ben bij wie ik moet zijn.

Er is veel wat we in de liefde op de ander projecteren: in het begin allerlei fantastische eigenschappen die ons helen en transformeren en later in de relatie de nare trekjes die ons triggeren om bits te reageren. Het ligt aan de ander! Wij reageren slechts.

De liefde is een spiegelpaleis

Natuurlijk zit het anders. De liefde is geen regenbui die je ondergaat, maar een spiegelpaleis. De geliefde is een spiegel die genadeloos terugkaatst hoe jij eraan toe bent. De geliefde is de eerste die het zal merken als je vrolijk bent, maar ook als je prikkelbaar en humeurig bent. Hij of zij ontvangt als eerste en soms als enige je sappige vruchten én je scherpe doornen en jij omgekeerd ook die van hem of haar; dat is nu eenmaal de deal als je samen bent.

Sommige mensen dekken de spiegels in hun relatie af met doeken om niet langer op hun pijnpunten te kunnen worden geraakt en beginnen rustig langs elkaar heen te leven. Anderen begrijpen op den duur dat het geen last of obstakel, maar niets minder dan het hoogste doel van de liefde is om elkaars wonden aan te raken en zo oude, onverwerkte pijn op te rakelen. Ze begrijpen zelfs dat ze de ander hebben uitgezocht om die reden.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer


Jezelf helen

Als je in de spiegel blijft kijken, wérkelijk kijkt naar jezelf, op het moment dat je partner je raakt waar het zeer doet, dan voel je geen woede of teleurstelling naar de ander, alleen nog maar je eigen pijn. Als je de moed hebt om de pijn toe te laten, terug te leiden naar waar de wond ooit is ontstaan en van zijn lading te ontdoen, dan kun je jezelf helen. Het spiegelbeeld verliest zijn macht over je en is niet langer vals, maar helder. En zie, er is een wonder gebeurd. De wond is veranderd in een litteken dat liefdevol gestreeld kan worden door je geliefde.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit over omgaan met triggers van oude pijn.

Volgend artikel
De waarde van verbinding volgens Susan Smit
De waarde van verbinding volgens Susan Smit