Alsfirmeren: affirmeren zonder oordeel

Alsfirmeren: affirmeren zonder oordeel Alsfirmeren: affirmeren zonder oordeel Alsfirmeren: affirmeren zonder oordeel

Bij een affirmatie spreek je uit hoe je wilt dat iets is. Maar bij een alsfirmatie stel je jezelf een ‘wat als’-vraag die je hersens prikkelt en tot een dieper inzicht kan leiden. Auteur Lisette Thooft onderzoekt waarom dat soms beter werkt dan een affirmatie. 

Affirmeren, zeggen wat je wilt alsof het al zo is, hardop of in jezelf, werkt echt. Na mijn rijexamen had ik jarenlang niet gereden en toen ik mijn eerste autootje kocht, was ik bloednerveus. Eindeloos heb ik achter het stuur herhaald: ‘Ik koers veilig door het verkeer. Ik koers veilig door het verkeer. Ik koers veilig door het verkeer.’ Dat hielp; ik had geen ruimte meer in mijn hoofd om te piekeren over alles wat fout zou kunnen gaan en het werd vanzelf waar. 

In mijn dagelijkse meditaties heb ik ook allerlei affirmaties ingebouwd, mooie spirituele energetische bevestigingen van het goede. Maar ik zou nooit affirmeren: ‘Ik heb een miljoen op de bank.’ Of ‘Alles gaat in mijn leven altijd alleen maar beter en beter’. Want dat geloof ik helemaal niet. 

Stel jezelf open 

Uit Canadees onderzoek blijkt: bij weinig zelfvertrouwen leveren affirmaties meer stress op dan dat ze helpen. Want als je eigenlijk negatief over jezelf denkt en daaroverheen probeert te walsen met affirmaties, of als je je angsten met kracht onderdrukt, verdampen die niet vanzelf. Ze blijven in een hoekje van je geest zitten wachten totdat ze de kans krijgen om tevoorschijn te komen. En zelfs met een gezond gevoel van eigenwaarde heeft iedereen weleens zwakke momenten, dan kun je beter niets forceren. 

Online training Manifesteren

  • Laat je dromen en verlangens werkelijkheid worden
  • 7 lessen over de basis van manifesteren
  • Alleen in maart: 10,- korting met code MANIFESTEREN10

Dus dan maar niet affirmeren? De oplossing komt uit Amerikaanse spirituele kringen: verander affirmaties in iffirmations, ofwel ‘alsfirmaties’. Niet: Ik kan dit, maar: Stel je voor dat ik dit gewoon kan? Niet: Ik ben helemaal gezond, maar: Hoe zal het zijn als ik helemaal gezond word? En: Wat is daarvoor nodig? Dit soort vragen prikkelen je nieuwsgierigheid. Je liegt niet tegen jezelf, je stelt jezelf alleen open voor nieuwe, positieve mogelijkheden. 

Het beginpunt 

Vragen stellen werkt vaak beter dan affirmeren, omdat je daarmee het tegensputterende ego omzeilt, zegt Aedith Empress Hagenaar, schrijfster, uitgever en spiritueel ondernemer die wel de Nederlandse affirmatie-goeroe genoemd mag worden. Ze stuurt al twintig jaar elke maand affirmaties rond naar haar 40.000 abonnees, zoals: Ik zie bewust mijn schaduw onder ogen, want door het te zegenen kan ik mijn vibratie verhogen

“Met wetenschappelijk onderzoek kan het nut van affirmeren niet bewezen worden,” weet Aedith, “omdat er ook mensen zijn die er juist depressief van worden.” Het hangt ervan af, zegt ze, hoe je innerlijke houding is tegenover dat wat je gaat affirmeren. “Als je er honderd procent positief tegenover staat, dan tintelt het in al je cellen, dan is dat je vibratie en kan het universum niet anders doen dan er werkelijkheid van maken. Maar als je beginpunt te negatief is, als je op minder dan 50 procent positiviteit zit, dan word je alleen maar verdrietig van herhalen wat je graag wilt. Dus de vraag is: voor hoeveel procent heb je die mogelijkheid al geaccepteerd, met je Grote Ik zoals ik dat noem, met alles wat je bent? Misschien heeft je hogere zelf het al geaccepteerd, maar je onderbewuste nog niet. Of je ego nog niet. Misschien is er nog te veel onderliggende angst of conditionering.” 

Zij test dat bij zichzelf met een spiertest; ze zet de top van haar wijsvinger tegen haar duim. “Ik test of ik een affirmatie voor meer dan 50 procent heb geaccepteerd. Als mijn wijsvinger achter mijn duim blijft steken, dan is het waar en ga ik ermee verder. Als dit niet zo is, dan moet ik op zoek naar andere strategieën.” 

Bewijzen komen vanzelf 

Een van die andere strategieën is: er een vraag van maken. “Iffirmations of askfirmations zoals ze ook wel genoemd worden,” zegt Aedith, “omzeilen je ego. Ze werken dubbel zo hard, omdat je brein alsmaar bezig is antwoorden te verzinnen. Hoe zet je je hersens aan het werk, daar gaat het om. Veel mensen gebruiken al de hele dag onbewust affirmaties op een negatieve manier. ‘Wat als die mensen mij stom vinden. Wat als ik te laat kom. Wat als ze boos worden…’ Onze hersens hebben geen waarde-oordeel, die geven altijd antwoord. Als je vraagt: waarom maak ik van die stomme opmerkingen? Dan komen je hersens vroeg of laat met antwoorden als: omdat je gewoon dom bent, zoals je moeder al zei. Omdat je die cursus niet hebt afgemaakt. Omdat je je neus steekt in andermans zaken. Je krijgt alleen maar bewijs. Maar als je positieve vragen stelt, gaan je hersens óók aan de slag.”

Zij adviseert om de vraag uit te schrijven, en positieve antwoorden te noteren, bijvoorbeeld elke dag drie. “Waar je naartoe wilt, verwerk je in je vraag. Zet daarbij je hersens aan het werk. Waarom ben ik succesvol? Omdat die ene lerares van de derde klas altijd zei dat ik dit heel goed kon. De bewijzen komen vanzelf in je op.” 

Wat doet het universum? 

Dieper in je wensen graven brengt inzicht. Na een scheiding bleef Aedith met schulden achter. Ze was alleenstaande moeder, haar ex droeg niet bij en het was zwaar. “Ik stond met pijn in mijn maag af te rekenen in de supermarkt. Natuurlijk ben ik gaan affirmeren, maar ik besefte al snel: deze angst zit zo diep, zelfs als ik een miljoen zou hebben, zou ik nog steeds bang zijn. Dus ik ben gaan affirmeren op veiligheid: ‘Ik ben altijd veilig, ik heb altijd een dak boven mijn hoofd.’ Dat werkte veel beter. Op een dag kwam de postbode met een blauwe envelop; het was een aanslag van de belasting van 15000 euro die ik binnen een paar weken moest betalen. Het enige wat in me opkwam, was: ik ben benieuwd hoe het universum mij dit geld gaat bezorgen.” 

Een soort alsfirmatie: ze stond open voor alle mogelijkheden. “Prompt kreeg ik een idee voor een boekje over Ho’oponopono. Een vriendin van mij wist daar veel vanaf. We hebben een week lang als een gek gewerkt, in recordtijd dat boekje laten drukken en het bleek een schot in de roos. Net op tijd had ik genoeg omzet gedraaid om mijn belasting te betalen.”

Meer weten over alsfirmeren?

In Happinez 8-2023 lees je verder over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over affirmaties?

Dit zijn 15 affirmaties om je intuïtie te versterken.

Volgend artikel
Dit is de kracht van affirmaties
Dit is de kracht van affirmaties