Terug naar overzicht

Leer mediteren als de Boeddha (en ontwikkel compassie en zelfliefde)

Categorie
Fotografie
Artikel: Hidde Tangerman, uit Happinez 2017 - Vertrouwen
Leer mediteren als de Boeddha (en ontwikkel compassie en zelfliefde)

1. Wees betrokken

Ga op een rustig plekje zitten en adem ontspannen in en uit. Begin met het oproepen van een gevoel van liefdevolle betrokkenheid maitri, dat niets anders is dan de warmte en liefde die je van nature al in je hebt. Richt dat gevoel vervolgens op jezelf en visualiseer dat je vol met liefde stroomt.

2. Accepteer jezelf

Kijk daarna eens naar de scherpe kantjes in jezelf, de kiemen van woede, angst, jaloezie en bezorgdheid die er zijn. Besef dat ieder mens hier last van heeft en accepteer deze kant van jezelf met compassie karuna. Voel dat je helemaal oké bent zoals je bent, met al je goede én slechte kanten.

3. Oefen in dankbaarheid

Probeer vervolgens een gevoel van vreugde – mudita – op te roepen voor alle goede dingen in je leven die je als vanzelfsprekend ervaart. Wees hier dankbaar voor.

4. Zie het grotere geheel

En kijk tenslotte met gelijkmoedigheid upeksha naar jezelf, door te voelen dat jouw leven slechts één druppel is in de onmetelijke oceaan van de mensheid. Zo zet je het ‘ik eerst’-principe even buitenspel en kan je vermogen tot compassie groeien.

Met de Happinez online meditatietraining maak je mediteren in 12 lessen onderdeel van je dagelijkse routine. Meld je nu aan voor een gratis proefles.Content button Online training mediteren

Door anderen gelezen