Lopend mediteren, zo doe je dat

Lopend mediteren, zo doe je dat Lopend mediteren, zo doe je dat Lopend mediteren, zo doe je dat

Mediteren begint met zitten, óf met lopen. Wie aan mediteren denkt, denkt vaak aan een sereen persoon die met gesloten ogen op een kussentje in kleermakerszit zijn gedachten wegduwt. Maar mediteren hoef je helemaal niet zittend te doen: lopend kan het ook.

Met deze loopmeditatie leer je bewuster te worden van je omgeving:

Duur 1-120 minuten

Het fijne van loopmeditatie is dat je het op elk moment van de dag kunt doen, zo kort of lang als je maar wilt. Elek keer dat je naar het toilet gaat, of op de trein aan het wachten bent, kun je een loopmeditatie meepakken. Loopmeditatie is de favoriete meditatievorm van de zenmonnik Thich Nhat Hanh, die dagelijks loopmeditaties houdt in zijn boeddhistische klooster Plum Village in Zuid-Frankrijk. Loop zoals je normaal look loopt, maar dan ietsje langzamer, zonder haast en zonder ergens heen te willen gaan. Zet bij elke stap je hak op de grond en wikkel je voet af. In eerste instantie riocht je je aandacht op je voetzolen. Voel hoe je voet de grond raakt. Geleidelijk aan breng je je aandacht naar de beweging in je benen en later naar je hele lichaam. Vervolgens verplaats je je aandacht naar je omgeving en kijk je heel bewust om je heen. Neem alle details, kleuren en gewaarwordingen in je op. Op een gegeven moment merk je dat je voetstappen zich voegen naar je ademhaling en dat er een ritme ontstaat. Wees je bewust van die natuurlijke cadans.

Nog veel meer informatie over meditatie, en oefeningen vind je in het Happinez Meditatie boek, een handboek voor innerlijke rust.

Volgend artikel
Oefenen in overgave
Oefenen in overgave